Asiantuntija: Yhdysvaltojen välivaaleissa valitaan historiallisen paljon naisia - Ulkomaat - Aamulehti

Yhdysvaltojen välivaaleissa valitaan historiallisen paljon naisia – asiantuntija: tulos on vastareaktio Trumpin ajan kielenkäyttöön

Mika Aaltolan mukaan republikaanien kuppikuntaisuus tulee näkymään enemmän seuraavan kahden vuoden aikana.

7.11.2018 6:45

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoo, että Yhdysvaltain välivaalit näyttävät naisten voitolta. Tällä hetkellä näyttää, että yli 100 naista valitaan Yhdysvaltain kongressiin ja edustajainhuoneeseen.

–Trendi näyttää aika selvältä. Selkeästi mennään yli sen, mitä tähän mennessä Yhdysvaltojen kongressissa on ollut naisia, Aaltola sanoo.

Aaltolan mukaan naisten saama suuri äänimäärä kertoo vastareaktiosta presidentti Donald Trumpin ajan kielenkäyttöön Yhdysvalloissa. Viimeisen kahden vuoden aikana USA:ssa on käytetty poikkeuksellisen naisvihamielistä kieltä.

–Tässä näkyy sen tuloksia, eli yhdysvaltalaiset ovat vastanneet siihen äänestämällä naisia kongressiin enemmän kuin aiemmin.

Naisedustajia on äänestetty kongressiin erityisesti perinteisillä demokraattialueilla, kuten suurten järvien lähellä sekä itä- ja länsirannikolla.

–Mutta on heitä mennyt läpi muuallakin. On vaikea vetää vielä suurta tulkintaa jakaumasta. Erityisesti naisia on valittu edustajainhuoneeseen.

Yllätykset eivät toteutuneet

Vaalit ovat menneet aika lailla ennusteiden mukaisesti. Demokraatit näyttävät vievän edustajainhuoneen enemmistön ja saavan 30–40 lisäpaikkaa. Republikaanit säilyttänevät senaatin hallinnan ja saavan 1–3 lisäpaikkaa.

Aaltola sanoo, että näiden vaalien yllätys on, ettei suuria yllätyksiä tullut.

–Oli kaksi yllätysmahdollisuutta, eli että republikaanit olisivat säilyttäneet enemmistön edustajainhuoneessa tai että demokraatit olisivat voittaneet senaatin. Näistä kumpikaan ei toteutunut.

Aaltolan mukaan demokraattien voitto edustajainhuoneessa muuttaa Yhdysvaltain politiikan luonnetta. Kongressin alahuoneella on merkittävä rooli esimerkiksi budjetin laatimisessa.

Trumpilla kyky liikkua

Aaltola odottaa, että Yhdysvaltojen liittovaltio pysähtyy useaan otteeseen seuraavan kahden vuoden aikana. Yhdysvaltojen pahasti alijäämäistä budjettia ei todennäköisesti saada oikaistua seuraavan kahden vuoden aikana.

–Lehmänkaupat jokaisessa budjetissa ovat kalliita. Demokraatit tulevat vaatimaan lisäpanostuksia terveydenhuoltoon ja sosiaaliohjelmiin. Republikaanit haluavat ajaa omia prioriteettejaan läpi. Kiusaus kasvattaa valtion velkaa entisestään on suuri, Aaltola sanoo.

Toisaalta Aaltola sanoo, että Trumpilla on kyky liikkua myös demokraattien suuntaan.

–Kompromisseja tullaan hakemaan ja niitä syntyy siellä missä jonkinlaista kansallista konsensusta on. Esimerkiksi ulkopolitiikassa Venäjä on tällainen kansallinen konsensus ja sanktioiden jatkuminen on todennäköistä, Aaltola sanoo.

–Tietysti myös 2020 presidentinvaalit alkavat painaa päälle. Halu hakeutua lähemmäs valtavirtaa voi olla poliittinen pakko.

Lue myös: Aamulehti seuraa välivaalien kehittymistä hetki hetkeltä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut