Tiistaina ammuttiin jo lähtölaukaus Yhdysvaltain vuoden 2020 presidentinvaalille – Demokraateilla selvä ykkössuosikki - Ulkomaat - Aamulehti

Tiistaina ammuttiin jo lähtölaukaus Yhdysvaltain vuoden 2020 presidentinvaalille – Demokraateilla selvä ykkössuosikki

Mielipidemittauksen mukaan entinen varapresidentti Joe Biden olisi nyt demokraattien kärkinimi ehdokkaaksi vuoden 2020 presidentinvaalissa.

7.11.2018 18:45 | Päivitetty 7.11.2018 18:46

Kilpa vuoden 2020 presidentinvaaliin on alkanut. Tiistain välivaalit merkitsivät lähtölaukausta pitkälle, tungokseen asti täydelle, kalliille ja varmasti myös dramaattiselle kisalle presidentinvirasta.

Demokraatit yrittävät hyödyntää parhaan kykynsä mukaan voittoaan edustajainhuoneessa. Heillä ei ole toistaiseksi ketään selvää ykkösehdokasta, mitä ei ole tapahtunut sitten vuoden 2004.

Jopa yli kaksi tusinaa mahdollista ehdokasta

Jopa yli pari tusinaa potentiaalista ehdokasta on yrittänyt jo kuukausia hankkia lahjoittajia ja arvioida suosiotaan puolueen piirissä.

Heidän joukossaan on entinen varapresidentti Joe Biden, joka tuoreen Reuters/Ipsos-mielipidemittauksen mukaan johtaa ehdokaslistaa 29 prosentin kannatuksella.

Toisena on senaattori Bernie Sanders, joka on riippumaton ehdokas. Hän yritti turhaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi vuonna 2016. Nyt häntä kannattaa 22 prosenttia vastanneista.

Seuraavina mielipidemittauksessa tulevat tasoissa senaattorit Cory Booker New Jerseystä, Elizabeth Warren Massachusettsista sekä Kamala Harris Kaliforniasta.

Mielipidemittauksen mukaan Biden voittaisi presidentti Donald Trumpin vaalissa saaden 51 prosenttia äänistä Trumpin 39 prosenttia vastaan.

Myös Sanders, Booker ja Harris voittaisivat Trumpin, mikäli vaalit pidettäisiin nyt.

Vuoden 2016 vaalissa demokraattien Hillary Clinton sai liki kolme miljoonaa ääntä enemmän kuin Trump, mutta hävisi tälle kun äänet laskettiin osavaltioittain.

Pitäisi osata yhdistää jakautunut kansakunta

Demokraattien ehdokasta odottaa mitä todennäköisimmin istuva presidentti Trump. Hänen kannatuksensa on juuttunut alle 50 prosenttiin mutta hän on siksi suosittu puolueessaan, että hän tuskin saa haastajaa siellä.

–Moni demokraatti harkitsee ehdokkuutta nyt, sanoi uutistoimisto Reutersille Jennifer Palmieri, joka johti Hillary Clintonin vuoden 2016 kampanjan viestintää.

–Ei pidä vain löytää henkilö, joka voisi voittaa Trumpin, vaan myös henkilö, jolla on visio maan yhdistämisestä.

Demokraattien mukaan välivaalit tarjosivat paljon kannustavia merkkejä vuoden 2020 kilpaa ajatellen. Ruohonjuuritason vastustus Trumpille johti uuteen enemmistöön edustajainhuoneessa, ensikertalaisia ehdokkaita tuli runsaasti. Vasemmalle kallellaan olevia painostusryhmiä ja ruohonjuuritason protesteja syntyi räjähdysmäisesti.

Välivaalikampanjat osoittivat #MeToo-liikkeen voiman motivoida naisia synnyttäen ennennäkemättömän määrän naisehdokkaita. Samalle ne rohkaisivat naisia harkitsemaan ehdokkuutta vuonna 2020. Näitä mahdollisia ehdokkaita ovat senaattorit Kamala Harris, Elizabeth Warren, Kirsten Gillibrand ja Amy Klobuchar.

Tiistaina äänestäneistä republikaaneista 65 prosenttia nimittäisi Trumpin puolueensa ehdokkaaksi vuonna 2020, 11 prosenttia kannatti varapresidentti Mike Penceä ja 12 prosenttia ei tiennyt ketä kannattaisi.

Mielipidemittaus tehtiin tiistaina verkossa ja siihen vastasi 38 196 ihmistä, jotka äänestivät 37 osavaltiossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos