Aamulehti seuraa Yhdysvaltojen välivaaleja - Ulkomaat - Aamulehti

Yhdysvaltojen välivaalit on käyty – Näin vaaliyön tapahtumat etenivät

Demokraatti Jacky Rosen voitti istuvan senaattorin Dean Hellerin Nevadassa.

7.11.2018 5:00 | Päivitetty 7.11.2018 11:51

Demokraattien sininen aalto näyttää laantuvan laineiksi. Ennuste kongressin paikkajaosta näyttää tällä hetkellä tältä:

Lopullisia vaalituloksia saatetaan joutua odottamaan vielä päiviä. Kaliforniassa käydään kymmenkunta tiukkaa kamppailua edustajainhuoneen paikoista. Osavaltiossa on kuitenkin saanut äänestää kirjeitse jopa vaalipäivänä, joten ääntenlaskenta venyy.

Tällä hetkellä suuri linja on kuitenkin selvä: edustajanhuone demokraateille, senaatti republikaaneille.

Näin Aamulehden toimittajat kommentoivat tulosta:

Näin ilta eteni liveseurannassa:

Kello 9.39: CNN:n mukaan demokraatti Jacky Rosen on voittanut Nevadan senaattoripaikan republikaani Dean Hellerilta. Kyseessä voi olla tärkeä torjuntavoitto puolueelle senaatissa.

Kello 9.27: Myös Wisconsinista kuuluu kummia. Republikaanikuvernööri Scott Walkerilta jäi kolmas kausi saamatta, kun demokraatti Tony Evers voitti hänet. Walker kampanjoi republikaanien presidenttiehdokkuudesta vuonna 2016, mutta hävisi nimityksen Donald Trumpille.

Kello 9.23: Nevadan demokraattiehdokas Jacky Rosen johtaa istuvaa senaattoria, republikaanien Dean Helleria senaatinvaaleissa. Ero on 5,8 prosenttiyksikköä, kun äänistä on laskettu 88 prosenttia.

Kello 8.50: Vaikka tänä aamuna on puhuttu paljon vaalituloksesta naisten voittona, on muistettava, että yli 100 naista on kuitenkin alle neljäsosa kaikista kongressiedustajista.

Tasa-arvon toteutumista vaikuttaa osaltaan muun muassa se, että istuvilla kongressiedustajilla, eli usein miehillä, on etulyöntiasema.

Kello 8.43: Georgian kuvernööriksi pyrkinyt demokraatti Stacey Abrams pitää puhetta kannattajilleen. Abrams on tällä hetkellä häviöllä vastustajalleen Brian Kempille prosentein 51–48, kun 90 prosenttia äänistä on laskettu. Abrams ei aio kuitenkaan luovuttaa kisaa vielä.

On mahdollista, että kumpikaan Kemp tai Abrams ei saa yli 50 prosentin enemmistöä. Tällöin Georgiassa äänestetään uudelleen Kempin ja Abramsin välillä joulukuun 4. päivä.

Kello 8.13: Vaalianalyytikko Nate Silverin mukaan lopullisten tulosten varmistumisessa voi kestää pisimmillään jopa päiviä. Kaliforniassa on jäljellä paljon tiukkoja vaalipiirejä.

Tämä johtuu siitä, että Kaliforniassa saa äänestää kirjeitse vielä vaalipäivänäkin.

Kello 7.58: The New York Timesin toimittaja Nate Cohn arvioi, että edustajainhuoneen vaaleissa on annettu 114 miljoonaa ääntä. Se on merkittävästi enemmän kuin vuonna 2014 tai kun etukäteen arvioitiin.

Tämä voi olla merkittävä selittäjä demokraattien menestykselle edustajainhuoneessa. Yleensä republikaanien äänestäjät käyvät vaaliuurnilla demokraatteja tunnollisemmin, eli matala äänestysaktiivisuus suosii republikaaneja. Suuri äänestysaktiivisuus taas sataa demokraattien laariin.

Kello 7.53: Tällä hetkellä demokraatit jännittävät Arizonan ja Nevadan senaattiäänestysten tuloksia. Puolue on hävinnyt jo kolme paikkaa tähän mennessä, ja voitto edes jommassakummassa osavaltiossa auttaisi lieventämään tappiontunnetta.

Kello 7.49: Ipsosin ja Reutersin tekemän mielipidemittauksen mukaan 55 prosenttia äänestäneistä naisista antoi näissä vaaleissa tukensa naisehdokkaalle. Vuoden 2014 välivaaleissa 49 prosenttia naisista sanoi äänestäneensä demokraatteja.

Mittauksessa myös 18–34-vuotiaiden äänestäjien kannat heilahtivat suuresti kohti demokraatteja. 62 prosenttia tuosta ikäluokasta äänesti demokraatteja ja 34 prosenttia republikaaneja.

Virginiasssa hurrattiin, kun demokraatti Abigail Spanberger voitti paikan edustajainhuoneessa.

Kello 7.39: Claytonin yliopistossa työskentelevä historian professori Marko Maunula sanoo Kauppalehdelle, että naiset voittivat edustajainhuoneen demokraateille.

–Tämä on vähän kärjistettyä, mutta naisehdokkaat pärjäsivät hyvin osavaltioissa, jotka siirtyivät republikaaneilta demokraateille.

Demokraattien edustajat edustavat entistäkin monimuotoisempaa otosta kansasta. Edustajanhuoneeseen pääsi muun muassa ensimmäisnen naispuolinen muslimi. Ero valkoisten hallitsemaan republikaanipuolueeseen on Maunulan mukaan selkeä.

Kello 7.25: Välivaaleissa pidetään tukku kansanäänestyksiä osavaltioiden sisäisistä asioista. Tällä hetkellä esimerkiksi kannabiksen käyttöä ollaan sallimassa Michiganissa ja Missourissa.

Minimipalkkaa halutaan nostaa Arkansasissa ja Missourissa. Aborttioikeutta halutaan kiristää Alabamassa ja Länsi-Virginiassa. Terveydenhuolto-ohjelma Medicaidin laajennus on saavuttamassa suosiota Idahossa.

Kello 7.15: Nancy Pelosin henkilöstöjohtaja Drew Hammill kertoo, että Presidentti Trump on onnitellut edustajainhuoneen puheenjohtajaa vaalivoitosta. Hammillin mukaan presidentti kertoi tunnustaneensa Pelosin vaateet puoluerajat ylittävästä yhteistyöstä.

Kello 7.04: Lisää huonoja uutisia demokraateille senaatista. Floridan senaattori Bill Nelson hävisi republikaanihaastaja Rick Scottille. Lisäksi Missourin demokraattisenaattori Clare McCaskill hävisi Josh Hawleylle Missourissa.

Republikaanit ovat nyt voittaneet kolme lisäpaikkaa senaatissa.

Kello 6.56: Edustajainhuoneen demokraattien puheenjohtaja Nancy Pelosi puhui hetki sitten demokraateille. Pelosi kannusti puoluetta ylittämään puoluerajat edustajainhuoneessa ja sanoi saaneensa kyllikseen maan jakautumisesta.

Toisaalta Pelosi sanoi, että demokraatit aikovat pitää huolta siitä, että Trumpin hallinto noudattaa jatkossa vallan kolmijakoa (checks and balances) nykyistä paremmin.

Kello 6.50: Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoo, että naisten määrä on vastareaktio Trumpin ajan kielenkäyttöön.

–Tässä näkyy sen tuloksia, eli yhdysvaltalaiset ovat vastanneet siihen äänestämällä naisia kongressiin enemmän kuin aiemmin.

Lue juttu täältä: Yhdysvaltojen välivaaleissa valitaan historiallisen paljon naisia – asiantuntija: tulos on vastareaktio Trumpin ajan kielenkäyttöön

Kello 6.21: Presidentti Donald Trump tviittasi ensimmäistä kertaa tänä aamuna.

–Loistava menestys tänä iltana. Kiitos kaikille!, hän kirjoitti.

Kuten presidentinvaalin jälkeen, Trumpin ensireaktiot vaikuttavat maltillisilta ja asiallisilta. Toisaalta tviitistä voi tehdä myös tulkinnan siitä, että seuraavaksi kumpikin puolue yrittää maalata vaalituloksesta kuvaa voittona.

Kello 6.11: Fivethirtyeight pitää täysin varmana, että edustajainhuone menee demokraateille. Lisäpaikkoja näyttäisi tulevan 34.

Kello 5.56: CNN ennustaa demokraateille helppoa voittoa edustajainhuoneessa ja 30–45 lisäpaikkaa. Demokraatit tarvitsevat 23 saadakseen enemmistön.

Kello 5.44: Näistä vaaleista on ennustettu naisten vaaleja, ja toistaiseksi siltä näyttää. Toimittaja Janie Valencia kertoo, että tähän mennessä 48 naista on valittu Yhdysvaltain edustajainhuoneeseen, ja 100:n rajapyykki voi mennä näissä vaaleissa rikki. Tällä hetkellä edustajainhuoneessa on 84 naisedustajaa.

Heistä yksi on demokraatti Alexandria Ocasio-Cortez New Yorkista. Hän on myös kaikkien aikojen nuorin nainen edustajainhuoneessa.

Yhdysvallat on myös saanut kaksi ensimmäistä musliminaista kongressiin.

Alexandria Ocasio-Cortez pääsi edustajainhuoneeseen.

Kello 5.37: Fivethirtyeight ennustaa senaatin menevän täysin varmasti republikaaneille. Myös CNN ja Fox News pitävät varmana, että senaatti jää republikaanien hallintaan. Lisäpaikkoja näyttäisi tulevan kaksi lisää.

Kello 5.28: Teksasissa on käyty yllättävän tiukka senaattorivaali, kun demokraatti Beto O'Rourke pääsi haastamaan republikaani Ted Cruzin tosissaan, aivan lähietäisyydeltä. O'Rourkesta on kampanjan aikana puhuttu jopa vuoden 2020 presidenttiehdokkaana.

Beto O'Rourke kävi antamassa äänensä vaimo Amyn ja heidän lastensa kanssa. O'Rourkea on povattu jopa demokraattien presidenttiehdokkaaksi vuoden 2020 vaaleihin.

ABC News ennustaa kuitenkin, että Cruz pitää paikkansa Teksasin senaattorina. Ero CNN:n mukaan on noin 150 000 ääntä Cruzin eduksi.

Kello 5.24: Tässä pieni muistutus siitä, mitä ennusteet kertoivat eilen iltapäivällä Suomen aikaa. Edustajainhuoneen ennuste näyttäisi pitävän kutinsa melko hyvin, samoin senaatin ennuste.

Kello 5.22:The New York Times kertoo, että demokraatit ovat voittaneet edustajainhuoneessa 10 paikkaa tarvitsemastaan 23 lisäpaikasta.

Kello 5.17: Yhdysvalloissa on äänestetty monesta muustakin asiasta kuin kongressin hallinnasta. Esimerkiksi Floridassa noin 1,5 miljoonaa entistä vankia on saamassa äänioikeuden, kun Lisäys 4 -nimellä tunnettu lakialoite sai yli 60 prosentin kannatuksen.

Aikaisemmin osavaltiossa ihmiset menettivät äänioikeutensa joutuessaan vankilaan, ja äänioikeuden palauttaminen oli hankalan prosessin takana. Floridan lakialoite voi vaikuttaa merkittävästi vuoden 2020 vaaleihin.

Kello 5.14: Fivethirtyeightin ennuste on parantunut merkittävästi demokraattien osalta. Tällä hetkellä sivusto ennustaa demokraattien voittavan enemmistön edustajainhuoneessa 90 prosentin todennäköisyydellä. Sivusto ennustaa puolueelle 34:ää lisäpaikkaa.

Kello 5.10: Tällä hetkellä edustajainhuoneessa 8 paikkaa on vaihtunut puolueelta toiselle. Kaikki kahdeksan paikkaa ovat vaihtuneet republikaanien hallinnasta demokraateille.

Senaatin ainoa vaihdos on toistaiseksi nähty Indianassa, jossa demokraatti Joe Donnelly hävisi kisan republikaani Mike Braunille.

Kello 5.07: Republikaanien vuoden 2012 presidenttiehdokas Mitt Romney näyttää voittavat Utahin senaattorin paikan.

Kello 5.00: Huomenta! Republikaaneja kannattava Fox News ennustaa, että republikaanit voittavat senaatin ja demokraatit voittavat edustajainhuoneen enemmistön.

Voitto edustajainhuoneessa näyttää olevan kuitenkin niukka. Puoli neljältä Suomen aikaa Fivvethirtyeight-sivusto näytti demokraateille vain 40 prosentin mahdollisuuttaa voittaa kongressin alahuone. Nyt todennäköisyydet ovat jo kasvaneet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut