NYT: Kiina ja Venäjä kuuntelevat Trumpin henkilökohtaista puhelinta, mutta presidentti ei suostu luopumaan siitä – tällainen on USA:n presidenttien kännykkärumba - Ulkomaat - Aamulehti

NYT: Kiina ja Venäjä kuuntelevat Trumpin henkilökohtaista puhelinta, mutta presidentti ei suostu luopumaan siitä – tällainen on USA:n presidenttien kännykkärumba

Donald Trump on kieltäytynyt luopumasta henkilökohtaisesta puhelimestaan. Se aiheuttaa Valkoisessa talossa paljon päänvaivaa.

25.10.2018 8:35

New York Times raportoi keskiviikkona, että Kiinan ja Venäjän tiedusteluviranomaiset kuuntelevat Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin puheluja. Lehden lähteinä on Trumpin hallinnon väkeä, joten presidentti on tietoinen asiasta.

Kiina etsii puheluista lisätietoa kauppasodasta. Valtio on kuullut muun muassa Trumpin keskusteluja Macaulla bisnestä tekevän liikemies Stephen Scwharzmanin kanssa. Kiina pyrkii saamaan tietoa Trumpin lähellä olevista liike-elämän ihmisistä, jotta pystyisi kohdistamaan omat vaikutuskampanjansa heihin.

Trumpin puhelimen käyttö on herättänyt Yhdysvalloissa keskustelua, kun Valkoisen talon turvallisuuspuolen ihmiset ovat kehottaneet presidenttiä lopettamaan oman henkilökohtaisen puhelimensa käytön.

CNN:n mukaan kansliapäällikkö John Kellyn mukaantulo hallintoon sai Trumpin hetkellisesti siirtymään Valkoisen talon tietoturvallisten puhelinpalveluiden pariin, mutta sittemmin presidentti on jälleen alkanut käydä keskusteluja omalla iPhonellaan.

Kolme puhelinta

Trumpilla on käytössään kaksi Applen iPhonea, joita USA:n kansallinen turvallisuusvirasto NSA on muokannut. Toista hän käyttää tviittaamiseen, toista puhumiseen. Puhelimista on riisuttu toimintoja, mikä vähentää niiden haavoittuvuutta. Lisäksi hänellä on kolmas, tuiki tavallinen iPhone. Kaikkia voidaan salakuunnella samaan tapaan kuin mitä tahansa muitakin kännykkäverkoissa liikkuvia puheluja.

Viralliset puhelimet pitäisi vaihtaa 30 päivän välein. Tähän Trump harvoin suostuu. Uusia puhelimia ei voi palauttaa varmuuskopioista vaan ne pitää ottaa käyttöön käsin, mikä taas on presidentin mielestä epämukavaa, New Yorkin Timesin lähteet kertovat.

Ennen presidentiksi pääsyään Trump käytti Android-puhelimia, jotka turvallisuusviranomaisten vaatimuksesta saatiin vaihdettua turvallisempina pidettyihin iPhoneihin.

Siitä huolimatta salakuuntelu on tiedustelupalveluille helppoa ja yleistä. Valkoisessa talossa avustajat voivat vain toivoa, ettei presidentti paljasta valtionsalaisuuksia kännykässä puhuessaan.

Trump on aiemmin osoittanut tervettä vainoharhaisuutta salakuunteluun liittyen, ja sähköpostia hän ei käytä.

”3-vuotiaan leikkipuhelin”

Trumpin edeltäjällä Barack Obamalla oli niin ikään iPhone. Sillä ei voinut soittaa ja se saattoi vastaanottaa sähköposteja vain rajatulle joukolle varatusta sähköpostiosoitteesta.

Siinä ei ollut kameraa tai mikrofonia eikä sillä voinut ladata sovelluksia. Tekstiviestien kirjoittaminen oli kiellettyä, koska viestejä ei voitu kerätä ja tallentaa, kuten USA:n presidentin asiakirjoja koskeva, 40 vuotta sitten laadittu laki vaatii.

– Se on hieno puhelin, viimeistä huutoa, mutta sillä ei voi ottaa kuvia eikä voi tekstata. Puhelin ei toimi, tiedäthän, sillä ei voi soittaa musiikkia. Eli pohjimmiltaan, se on kuin... Onko 3-vuotiaallasi sellainen leikkipuhelin? Obama veisteli Jimmy Fallonille televisiossa kesällä 2016.

New York Timesin mukaan Obama käytti kännykkää puhumiseen vain silloin, kun oli pakko ja hän käytti avustajiensa puhelimia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: