Mitä sauditoimittaja Jamal Khashoggin kuolemasta tiedetään tässä vaiheessa? - Ulkomaat - Aamulehti

EU:n ja Trumpin vaatimukset sauditoimittajan kuoleman selvittämiseksi kovenevat, kun Saudi-Arabian tarina muuttuu koko ajan – tämä tapauksesta tiedetään nyt, Khashoggin ruumis edelleen kateissa

Federica Mogherini ja Donald Trump vaativat muiden länsimaiden tavoin Saudi-Arabialta lisää selvityksiä siitä, mitkä asiat johtivat toimittaja Jamal Khashoggin (toinen oik.) kuolemaan. Länsi joutuu nyt miettimään, uskooko se kruununprinssi Mohammed bin Salmanin olleen epätietoinen tapahtumista.

21.10.2018 10:58

Sauditoimittaja Jamal Khashoggin kuolemaan liittyvät tiedot ovat huolestuttavia, sanoo EU:n ulkosuhteista vastaava korkea edustaja Federica Mogherini. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Mogherini kertoi lauantaina EU:n vaativan perusteellista selvitystä Khashoggin kuolemasta.

– Siksi Euroopan unioni vaatii kumppaneidensa tavoin, että tarvitaan perusteellinen, uskottava ja läpinäkyvä tutkinta, joka tuo kunnon selvyyden surman olosuhteisiin ja varmistaa kaikkien syyllisten saamisen täyteen vastuuseen, Mogherini sanoi tiedotteessa.

Myös Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ilmoitti vaativansa parempia vastauksia tapahtumista, jotka johtivat Yhdysvalloissa asuneen sauditoimittajan kuolemaan. Trump ilmaisi lauantaina tyytymättömyytensä siihen, miten Saudi-Arabia on edennyt toimittajan kuoleman tutkinnassa.

Tarina muuttuu

Saudi-Arabian yleisen syyttäjän mukaan kuolemaan johti tappelu, joka puhkesi lokakuun alussa Khashoggin ja tämän konsulaatissa tapaamien henkilöiden Saudi-Arabian konsulaatissa Turkin Istanbulissa. Maata kohtaan on viime päivien aikana esitetty yhä voimistuvaa kritiikkiä. Uutistoimisto Reutersin mukaan aivan viimeisin selitys toimittajan kuolemalle on, että Khashoggi kuoli kuristamalla. Korkea saudiviranomainen sanoi viikonloppuna, että toimittaja olisi kohdannut 15 hengen ryhmän, joka olisi uhkaillut toimittajaa, ja kun tämä oli vastustellut, he olivat tappaneet tämän. Yksi ryhmästä olisi tämän jälkeen pukeutunut toimittajan vaatteisiin ja poistunut konsulaatista.

Khashoggi oli konsulaatissa selvittämässä avioliittoonsa liittyviä asioita.

Muun muassa Saksa ja useat muut länsimaat ovat pitäneet Saudi-Arabian muuttuvia selityksiä epäpätevinä. Presidentti Trump kertoi aluksi uskovansa liittolaisensa, maailman suurimman öljynviejän selityksiä, mutta on sittemmin muuttanut käsitystään.

Saudi-Arabia sanoo tutkivansa tapausta ja toistaiseksi sen yhteydessä on pidätetty 18 Saudi-Arabian kansalaista. Lisäksi tiedustelujohtaja Ahmad al-Assiri ja hovin neuvonantaja Saud al-Qahtani on erotettu tehtävistään.

Saudi-Arabia vahvisti toimittaja Khashoggin kuoleman lauantain vastaisena yönä.

Toimittaja Khashoggi muutti noin vuosi sitten Yhdysvaltojen Washingtoniin. Hän suhtautui kriittisesti Saudi-Arabian toimiin muun muassa kansainvälisessä politiikassa ja oli äänekäs kruununprinssi Mohammed bin Salmanin arvostelija. Khashoggin näkökulmakirjoituksia julkaistiin Washington Post -lehdessä.

Epäluulon verho

Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian ja Saksan liittokansleri Angela Merkel vaativat niin ikään läpinäkyvää ja täydellistä tutkimusta toimittajan kuolemasta.

–Odotamme Saudi-Arabialta täydellistä läpinäkyvyyttä tapauksessa. Tiedot eivät ole nyt yhteneväisiä, Merkel totesi.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas kyseenalaisti, kuuluuko Saudi-Arabialle enää myydä aseita. Kanadan ulkoministeri Chrystia Freeland puolestaan sanoi, että saudien selityksistä puuttuu uskottavuuden lisäksi johdonmukaisuus. Presidentti Trump piti edelleen mahdollisena, että kruununprinssi Mohammed ei ole millään tavalla tietoinen tapahtumista, jotka johtivat 59-vuotiaan toimittajan kuolemaan. Trump on toistuvasti sanonut, että Yhdysvaltojen tulee säilyttää Saudi-Arabiaan tiiviit suhteet.

Uutistoimisto Reuters kirjoittaa, että länsiliittoumalle kiperin kysymys on nyt se, uskovatko maat prinssin selityksiä ja vilpittömyyttä.

Toimittajan ruumis kateissa

Vieläkään ei ole tietoa siitä, missä toimittajan ruumis on. Turkkilaisviranomaiset ovat epäilleet, että ruumis on paloiteltu. Reutersin mukaan korkeassa virassa oleva saudiviranhaltija on sanonut, että toimittajaa vastaan hyökännyt ryhmä kääri Khashoggin ruumiin mattoon ja vei sen konsulaatista autolla kolmannelle taholle. Tämän jälkeen yksi hyökkääjistä olisi pukeutunut Khashoggiksi tämän silmälaseja myöten ja ottanut mukaansa toimittajan paljon puhutun Apple-kellon.

Turkkilaisviranomaiset ovat varmoja, että he saavat ennemmin kuin myöhemmin selville, missä toimittajan ruumis on. Viranomaiset kommentoivat Reutersille torstaina, että toimittajan ruumis on todennäköisesti metsässä Istanbulin ulkopuolella.

Reutersin turkkilaislähteiden mukaan viranomaisilla on äänitallenne tilanteesta, jossa Khashoggi sai surmansa ja että tätä olisi kidutettu ennen kuolemaa. Donald Trumpin mukana Yhdysvalloilla ei ole tietoa tällaisen tallenteen olemassaolosta.

Khashoggin turkkilainen puoliso Hatixe Cengiz tviittasi arabiaksi miehensä kuoleman jälkeen.

–He ovat ottaneet ruumiisi pois tästä maailmasta, mutta kaunis hymysi säilyy elämässäni ikuisesti.

Aluksi Saudi-Arabia kielsi, että toimittaja olisi kuollut heidän konsulaatissaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut