Afganistanin kolme vuotta myöhässä olevasta vaalipäivästä tuli täysi katastrofi: Ainakin 170 ihmistä kuollut tai loukkaantunut - Ulkomaat - Aamulehti

Afganistanin kolme vuotta myöhässä olevasta vaalipäivästä tuli täysi katastrofi: Ainakin 170 ihmistä kuollut tai loukkaantunut

Vaaleissa on käytössä äänestäjien sormenjälkitunnistus, jonka toimintavarmuutta on epäilty. Äänestyspaikka Kabulissa lauantaina 20. lokakuuta.

20.10.2018 19:35

Kaikkiaan jopa 170 ihmistä kuoli tai loukkaantui vaalilevottomuuksissa Afganistanissa lauantain aikana.

Uutistoimisto AFP:n mukaan levottomuudet ovat viivästyttäneet äänestyspaikkojen aukeamista. Jotkut äänestyspaikat eivät ole avanneet lainkaan, sillä toimitsijoita ei ole tarpeeksi ja vaalihuoneistojen tietoliikenneyhteydet ovat olleet puutteellisia.

Vakavin isku tehtiin pääkaupunki Kabulissa, kun itsemurhaiskun suorittanut terroristi surmasi ainakin viisitoista ihmistä ja haavoitti kahtakymmentä. Lauantain aikana Kabulissa on tehty useita iskuja, joissa on kaikkiaan saanut surmansa toistakymmentä ihmistä. Loukkaantuneita on noin sata.

Taleban haluaa estää vaalit

Mikään ääriryhmä ei toistaiseksi ole ilmoittautunut iskujen tekijäksi, mutta aiemmin Taliban ilmoitti, että se on noin suorittanut noin 300 hyökkäystä eri puolilla maata estääkseen ”valevaalit”.

Pohjois-Afganistanissa, Kunduzin kaupungissa Taliban on tehnyt raketti-iskuja, joiden seurauksena kolme ihmistä on kuollut ja liki 40 haavoittunut.

Talibanin terroristitaistelijat ovat iskeneet myös suoraan äänestyspaikoille. Kunduzin lipeillä olevalle äänestyspaikalle tehdyssä iskussa yksi vaalitarkkailija kuoli ja seitsemän katosi.

Hyökkääjät tekivät selvää myös äänestyspaikan irtaimistosta.

Maan itäosissa Nangarharissa terroristit ovat tehneet kahdeksan pommihyökkäystä, joissa on kuollut kaksi ihmistä, haavoittuneita on viisi.

Pelkoa ja sekasortoa

Levottomuuksilla on ollut vaikutusta äänestysaktiivisuuteen. Kaikkiaan rekisteröityjä äänioikeutettuja on noin yhdeksän miljoonaa. Näistä arviolta puolitoista miljoonaa on käyttänyt äänioikeuttaan. Uutistoimisto Reutersin mukaan äänestäjien biometrinen tunnistaminen, joka tapahtuu sormenjäljen avulla, on varsin epäluotettava.

On mahdollista, että suuri osa äänistä tullaan hylkäämään.

Vaikeuksien vuoksi vaalikomissio on päättänyt pitää äänestyspaikat auki ainakin sunnuntaihin.

Lue myös:

Afganistanin parlamenttivaaleissa äänestetään kaaoksen, korruptiosyytösten ja Talibanin uhan keskellä - Äänestysaikaa on jatkettu sunnuntaihin

Kolmannet vapaat vaalit

Vaalit ovat Afganistanissa kolmannet sitten vuoden 2001, kun Yhdysvaltojen johtama liittouma virallisesti kukisti Talibanin.

Nyt pidettävät parlamenttivaalit ovat tosin kolme vuotta suunniteltua jäljessä.

Vaikka Taliban on virallisesti lyöty, sen soluja toimii yhä aktiivisesti ympäri maata.

Liike vastustaa vapaita vaaleja, joten se on pelotellut ehdokkaita astumaan syrjään, samoin kun uhkaillut uurnille aikovia äänestäjiä väkivallalla. Uhkauksia on myös toteutettu.

Uutistoimisto AFP:n tietojen mukaan loppukesän ja syksyn aikana terroristit ovat surmanneet tai haavoittaneet satoja poliittisesti aktiivisia kansalaisia.

Iskut ovat kohdistuneet myös virkailijoihin. Huomattavin niistä tapahtui viime torstaina, kun eteläisen Kandaharin maakunnan poliisipäällikkö murhattiin.

Teko oli omiaan horjuttamaan kansalaisten jo aiemmin heikkoa luottamusta siihen, että virkavalta kykenee suojelemaan vaaleja ääriaineksen harjoittamalta väkivallalta.

Terroristit ovat surmanneet myös kymmenkunta ehdokasta.

Toimitsijat kuljettavat vaalien aattona materiaaleja äänestyspaikoille Panjshirin maakunnassa, Itä-Afganistanissa.

Äänioikeus taattava

YK on painostanut maan viranomaisia viemään vaalit läpi terrorista huolimatta, sillä ”Afganistanin kansalaisilla on perustuslaillinen äänioikeus”.

Ensi vuonna maa äänestää presidentistä. Nyt käynnissä olevien vaalien läpivienti on eräänlainen uskottavuustesti myös tulevien vaalien suhteen, sekä tärkeä välietappi ennen YK:n Afganistan-kokousta Genevessä marraskuussa.

Kansainvälinen yhteisö odottaa Afganistanin kykenevän demokraattisiin prosesseihin, joten vaalien suhteen pelissä on paljon.

Vaalien ennakkotulokset ovat luvassa vasta ensi kuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos