Khashoggin murhatutkinta: Videolla hyytävä roolileikki, epäilty pukeutui uhrin vaatteisiin - Ulkomaat - Aamulehti

Valvontavideo paljastaa: Yksi murhaepäillyistä naamioitui surmatuksi Jamal Khashoggiksi – "Vaatteet olivat luultavasti vielä lämpimiä"

Jamal Khashoggin murha on herättänyt keskustelua Saudi-Arabian sananvapaustilanteesta.

22.10.2018 20:30

Sauditoimittaja Jamal Khashoggin, 59, murhasta on paljastunut uusia yksityiskohtia. Valvontakameran videolla nimittäin näkyy, että yksi murhasta epäillyistä saudeista poistui Istanbulissa sijaitsevasta Saudi-Arabian konsulaatista Khashoggiksi naamioituneena.

Hän on Mustafa al-Madani, 57, yksi Khashoggin murhasta epäillyistä saudimiehistä. Mies oli tullut konsulaattiin neljä tuntia ennen valvontakameraan tallentunutta kaksoisolentovideota. Silloin hän näytti itseltään, ei Khashoggilta. Neljän tunnin aikana al-Madani kuitenkin muuntautui sauditoimittajaksi vaihtamalla vaatteita, liimaamalla kasvoihinsa tekoparran ja asettelemalla silmälasit nenälleen.

Vaatteet hän sai väitetysti surmatulta Khashoggilta.

–Kun al-Madani laittoi ne ylleen, ne olivat luultavasti vielä lämpimiä, turkkilaisviranomainen sanoi CNN:lle.

Avoimet kysymykset

Naamioituminen on yksi luku lisää Khashoggin murhan erikoisiin yksityiskohtiin. Tapahtumien kulku kokonaisuudessaan on täynnä kysymysmerkkejä, ja vastauksia ovat kaivanneet niin Yhdysvallat kuin Saksakin, joka kertoi sunnuntaina jäädyttävänsä aseviennin murhatutkinnan ajaksi.

Tärkein kysymys on tällä hetkellä se, miten Khashoggi tapettiin. Saudi-Arabian mukaan Khashoggi kuoli tappelun seurauksena. Turkki kertoi antavansa oman virallisen lausuntonsa kuoleman yksityiskohdista tiistaina. Aiemmin Turkki on sanonut kuulleensa nauhoituksen, josta käy ilmi, että Khashoggilta katkottiin ensin sormet, sitten pää. Katkomisen jälkeen Khashoggi paloiteltiin.

Toinen olennainen kysymys on Saudi-Arabian kruununprinssin Muhammad bin Salmanin rooli murhassa.

Murhan takia epäiltyinä on 15 Saudi-Arabian kansalaista, mutta heidän yhteyksiään bin Salmaniin ei ole vahvistettu. Saudi-Arabian ulkoministeri Adel al-Jubeir vakuutti sunnuntaina Fox Newsille, ettei kruununprinssi ole millään tavalla kytköksissä murhaan.

Turkkilaisviranomaisten mukaan murhaepäillyt taas ovat kruununprinssin turvamiehiä ja matkakumppaneita.

Missä ruumis on?

Kolmas, olennaisin kysymys on se, minne ruumis on kuljetettu. Saudi-Arabia vakuutteli viikonloppuna löytävänsä murhaajien lisäksi myös ruumiin, mutta tähän mennessä yhtäkään ruumiinosaa ei ole löytynyt. Turkin poliisi on tehnyt etsintöjä muun muassa metsässä.

Sen sijaan julkisuuteen on levinnyt valokuvia, joissa konsulaattiin menee siivoojia pian Khashoggin kuoleman jälkeen. Kuvat ovatkin herättäneet epäilyksiä murhatodisteiden hävittämisestä.

Khashoggi kuoli Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa lokakuun 2. päivänä. Hän oli profiloitunut Saudi-Arabian hallintoa kriittisesti käsittelevänä toimittajana. Khashoggi asui Yhdysvalloissa, mutta oli käymässä konsulaatissa avioluvan takia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut