Italian uusi hallitus panee juhlat pystyyn velkarahalla – Eläke- ja verolinjaukset kauhistuttavat EU:ta - Ulkomaat - Aamulehti

Italian uusi hallitus panee juhlat pystyyn velkarahalla – Eläke- ja verolinjaukset kauhistuttavat EU:ta

Viiden tähden liikkeen johtaja Luigi di Maio joutui median piirittämäksi poistuessaan Italian parlamentin alahuoneesta keskiviikkona.

18.5.2018 14:00

Työttömille 780 euron kansalaispalkka. Palkansaajille ja yrityksille 15 prosentin tasavero. Eläkeiän 67 vuoteen nostanut laki romukoppaan.

Tässä muutamia herkkupaloja Italian hallitusohjelmaluonnoksesta, joka menee hallitukseen nousevien populistipuolueiden jäsenkäsittelyyn ja maanantaina presidentin hyväksyttäväksi.

Hallituksen on kasaaminen Italiassa kestänyt pitkään. Vaalit käytiin jo maaliskuun alussa.

Hallitus syntyy kahden vaalivoittajan, populistipuolue Viiden tähden liikkeen ja äärioikeistolaisen Legan perustalle.

Hurjimmat ideat hylättiin

Puolueiden pitkään vääntämä hallitusohjelma on 39-sivuinen, 22 kohdan toiveiden tynnyri.

Kaikkein hurjimmat keskustelussa olleet esitykset on vedetty punakynällä yli.

Niihin kuului vaatimus, että Euroopan keskuspankki antaisi anteeksi Italian valtion velkoja 250 miljardin euron edestä. Tällaiseen armeliaisuuteen ei EKP:llä ole valtuuksia. Italian valtion velka on nyt 340 miljardia euroa.

Myöskään puolueiden vanha vaatimus euro-kansanäänestyksestä ei sisälly ohjelmapaperiin. Viiden tähden liike ja Lega ovat kuin selkäytimestä vierittäneet syyt Italian ongelmista euron, Brysselin ja Berliinin kontolle.

Eläkeikä palaa entiseen

Hallitusohjelmaan jäi silti lukuisia kohtia, jotka saavat EU-johtajien niskakarvat pystyyn.

Eläkeikälain mitätöinti maksaa arvioiden mukaan 15 miljardia euroa. Vuonna 2011 eläkeikä nousi Italiassa 67 vuoteen. Se oli yksi palanen talouden tervehdyttämisohjelmassa, jolla Italian hallitus piti valtion konkurssin loitolla.

Uusi hallitus haluaa, että Italiassa palataan vanhaan. Se tarkoittaa, että eläkkeelle pääsee 41 vuoden työuran jälkeen.

Ilmaista lystiä eivät myöskään ole 15 prosentin tasavero pieni- ja keskituloisille eikä 780 euron kansalaispalkka.

Lega kannattajakunnan ydin on vauraassa pohjoisessa. Siellä verojen alentaminen saa varmasti kannatusta, vaikka 15 prosentin palkkaveroasteen kaveriksi on tulossa toinen, korkeampi verokanta.

Viiden tähden liikkeellä puolestaan on paljon kannatusta köyhässä, työttömyyden riivaamassa etelässä. Siellä odotetaan kiihkeästi 780 euron kansalaispalkkaa.

EU uusiksi sisältäpäin

Miten nämä juhlat rahoitetaan?

Hallitusohjelmassa puhutaan tiettyjen verohelpotusten poistamisesta ja verotuksen porsaanreikien tukkimisesta.

Niillä ei kuitenkaan kateta kymmenien miljardien eurojen vuosittaisia menonlisäyksiä. Vaihtoehdoksi jää lisävelanotto.

Legan puheenjohtajan Matteo Salvinin puheista on voinut päätellä, että EU:n määrittelemä budjetin alijäämäkatto ei näytä tavoittelemisen arvoiselta asialta.

Sekä Viiden tähden liike että Lega ovat EU-kriittisiä puolueita. Ne eivät kuitenkaan enää puhu unionista tai euroalueesta lähdöstä, vaan ne sanovat haluavansa uudistaa EU:n sisältäpäin.

Italian tuleva hallitus haluaa muun muassa lopettaa EU:n Venäjä-pakotteet ja panna pakolaispolitiikan täysremonttiin.

Kuka on Italian uusi pääministeri? Kaikesta muusta on jo sovittu, muuta siitä ei.

Päätös netissä

Italian uuteen hallitukseen on nousemassa kaksi puoluetta: populistinen kummajainen nimeltään Viiden tähden liike ja oikeistopopulistinen Lega, joka tunnettiin ennen nimellä Pohjoisen liitto.

39-sivuinen hallitusohjelmaluonnos menee nyt puolueiden päätettäväksi.

Viiden tähden liikkeessä päätöksiä tehdään jäsenkunnan nettiäänestyksissä. Hallitusohjelmasta jäsenet äänestävät sunnuntaina.

Tulevan hallituskumppanin suoran demokratian malli on tarttunut Legaan, joka kysyy viikonvaihteessa verkossa jäsenkuntansa mielipidettä.

Jos nettikansa näyttää puolueissa vihreää valoa, marssivat puolueiden puheenjohtajat – Viiden tähden liikkeen Luigi Di Maio ja Legan Matteo Salvini – maanantaina presidentti Sergio Mattarellan juttusille.

Presidentti voi hylätä hallitusohjelman, jos hän katsoo sen vaarantavan Italian kansainväliset sopimukset (lue: EU-sopimukset).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut