Syyrian hallitsijan Bashar al-Assadin henkilökuva - Ulkomaat - Aamulehti

Hirmuhallitsija Bashar al-Assad valittiin Syyrian johtoon, koska ketään parempaa ei ollut tarjolla – Vaimo Asma kelpasi jopa Vogue-kasvoksi, kunnes totuus kauheuksista alkoi paljastua

Bashar ja Asma al-Assad ovat olleet naimisissa vuodesta 2000 lähtien.­

14.4.2018 21:48

Syyrian presidentti Bashar Al-Assad nousi valtaan vain 34-vuotiaana vuonna 2000 isänsä Hafez al-Assadin kuoleman jälkeen.

Hafez al-Assad oli johtanut Syyriaa vuodesta 1971 asti. Bashar al-Assad valittiin maan johtoon, koska ketään parempaa ei ollut tarjolla.

Bashar oli vasta isä Hafezin toinen vaihtoehto seuraajakseen. Vanhemman veljen Basilin kuolema auto-onnettomuudessa vuonna 1994 muutti kaiken.

Tapauksen jälkeen al-Assad palasi pian kotimaahansa ja meni Homsin sotakorkeakouluun.

Vuonna 2000 hän oli valmis korvaamaan isänsä.

Bashas al-Assad puhui medialle Syyrian Damaskoksessa maaliskuun alussa 2018.­

Lontoossa opiskellut lääkäri

Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa 1965 syntynyt al-Assad tavoitteli alun perin aivan toisenlaista uraa. Al-Assad opiskeli synnyinkaupunkinsa yliopistossa lääketiedettä. 1990-luvun alussa hän erikoistui silmälääkäriksi ja muutti vuonna 1992 Lontooseen jatkamaan opintojaan. Tuleva presidentti harrasti opiskelujensa ohessa muun muassa purjelautailua ja lentopalloa.

Al-Assadin uskotaan myös tutustuneen tuolloin tulevaan vaimoonsa. Al-Assad on ollut vuodesta 2000 lähtien naimisissa brittiläissyntyisen entisen investointipankkiirin Asma al-Assadin, 41, kanssa. Pariskunnalla on kolme lasta.

Al-Assad kuuluu shiialaisiin alaviitteihin, joita on noin 11 prosenttia Syyrian asukkaista. Valtaosa maan asukkaista on sunneja, joiden suhteet shiioihin ovat Syyriassa olleet historiallisista syistä tulehtuneet, kuten monissa muissakin islaminuskoisissa maissa.

Uudistajasta tuli kovan linjan diktaattori

Bashar al-Assadista toivottiin liberaalia, nuorta uudistajaa, ja Al-Assad sai avattua suhteita länteen.

Tultuaan valituksi presidentiksi al-Assad lupasi nykyaikaistaa Syyrian taloutta ja vapauttaa poliittisia vankeja. Liennytykset jäivät kuitenkin lyhytaikaisiksi, koska maan hallinnossa oli yhä vaikutusvaltaisia kovan linjan vetäjiä. Syyriassa alettiin kieltää älymystön tapaamisia ja johtavia oppositiohahmoja pidätettiin. Myös lehdistön vapautta rajoitettiin.

Vuosi 2011 ja arabikevät muutti kaiken lopullisesti.

Kun arabikevään aallot saavuttivat Syyrian, presidentti Bashar al-Assadia vastaan syntyi mielenosoituksia. Al-Assad valitsi kovan linjan ja hallitus vastasi mielenosoituksiin asein.

Syyrian sisällissota sai alkunsa. Konflikti laajeni täysimittaiseksi sisällissodaksi hallituksen ja opposition välillä. Lopulta mukaan sekosivat myös monet ulkovallat, viimeksi hallitusta tukeva Venäjä.

Voguen kansikasvon hohto mureni nopeasti

Maailmalla silti jopa hämmästyttiin siitä voimasta, jolla Syyrian hallituksen joukot tukehduttivat mielenosoituksia. Mielikuvat muuttuivat nopeasti.

Puoliso Asma al-Assadia oli ennen sotaa esillä edistyksellisistä ajatuksistaan ja hyväntekeväisyystyöstään. Häntä on jopa kutsuttu Syyrian prinsessa Dianaksi. Hän syntyi ja varttui Britanniassa, ja hänen vanhempansa ovat syyrialaissyntyiset.

Rouva Assad opiskeli 1990-luvulla King´s Collegessa Lontoossa. Hän valmistui vuonna 1996 maisteriksi oppiaineinaan tietotekniikka ja Ranskan kirjallisuus. Pari vuotta myöhemmin hän siirtyi suurpankki J. P. Morganin palvelukseen sijoitusasiantuntijaksi.

Asma oli muun muassa muotilehti Voguen kansikasvo maaliskuussa 2011 - juuri ennen kuin Syyriassa alkoivat kansannousun ensimmäiset mielenosoitukset. Kriisin muututtua veriseksi Vogue teki kaikkensa piilottaakseen jutun, jonka otsikkona oli "Aavikon ruusu".

Asma al-Assadin kerrotaan pysytelleen miehensä vierellä samaan aikaan, kun mielenosoituksia tukahdutettiin Syyriassa väkivalloin.

Vajaata vuotta myöhemmin julkisuuteen vuoti al-Assadien henkilökohtaisia sähköposteja, joiden mukaan presidentin vaimo on ostellut luksustuotteita internetistä samaan aikaan, kun verenvuodatus Syyriassa on kiihtynyt.

Keväällä 2012 Euroopan unioni päätti perjantaina kieltää Asma al-Assadia matkustamasta EU-maihin ja jäädyttää hänen varansa alueella. Samat sanktiot asetettiin presidentin äidille, siskolle, kälylle ja kahdeksalle ministerille.

Joulukuussa 2002 Englannin kuningatar Elisabeth II otti Asma ja Bashar al-Assadin vastaan Buckinghamin palatsissa Lontoossa.­

Viisi sisarusta

Bashar al-Assadin äiti Anisa ja Hafez al-Assad avioituivat vuonna 1957. Pari sai yhteensä viisi lasta, Bushra-tytär oli esikoinen ja sen jälkeen syntyivät pojat Basil, Bashar, Maher ja Majid.

Veljistä kaksi on kuollut.

Syytä koviin otteisiin vieritettiin ainakin Syyrian konfliktin alussa myös Bashar al-Assadin nuorimman veljen Maherin niskoille. Maher al-Assad haavoittui pommi-iskussa kesällä 2012.

Lisäksi Bashar al-Assadilla oli kolmas veli Majid. Vuonna 2009 kuollut sähköinsinööri Majid kärsi mielenterveysongelmista ja huumeriippuvuudesta eikä esiintynyt usein julkisuudessa.

Sotilaskoulutukseen perustuvan hallitsijan valtikan vuoksi perheen vanhin lapsi ja ainoa tytär Bushra jäi vain taustavaikuttajaksi Syyrian politiikassa. Bushra ja hänen viisi lastaan pakenivat vuonna 2012 sotaa Arabiemiraatteihin sen jälkeen, kun Bushran puoliso oli kuollut pommituksessa.´

Syyrian hallitsijan äiti Anisa Makhlouf meni tyttärensä perässä Arabiemiraatteihin vuonna 2013. Hän kuoli keväällä 2016 Damaskoksessa Syyriassa.

Syyrian presidentti Bashar al-Assad tapaamassa armeijan sotilaita Itä-Ghoutan alueella maaliskuussa.­

Isän jalanjäljillä

Syyrian tiukasti johdetun ja valvotun järjestelmän luoja on presidentti Basharin isä Hazef al-Assad. Ammattisotilas Hazef johti Syyriaa vuodesta 1971 aina vuonna 2000 tapahtuneeseen kuolemaansa saakka.

Hafez kuoli tiettävästi sydänkohtaukseen. Sydänvaivat olivat alkaneet jo 1980-luvulla.

Isä-Assadin valta perustui arabinationalistiseen baath-ideologiaan. Baath-puolue otti Syyriassa vallan 1960-luvulla, ja vuosien valtataistelun jälkeen Hafez nousi puolueen riveistä yksinvaltiaaksi.

Hafez loi Syyriaan oman tarkasti valvotun järjestelmänsä, jossa Neuvostoliiton tukemalla armeijalla ja turvallisuusjoukoilla oli suuri rooli. Syyrian oppositio tukahdutettiin väkivalloin myös hänen aikanaan.

Vuonna 2014 poika Bashar al-Assad nimettiin jo kolmannelle kaudelleen.

Välillä Bashar al-Assadin hallinnon tilanne on näyttänyt jo vuosia kestäneen konfliktin keskellä tukalalta. Hän on kuitenkin saanut apua liittolaisiltaan. Kukaan ei osaa sanoa, kuinka kauan Bashar al-Assad voi vielä pysyä vallassa ja Syyrian konflikti jatkua.

Lähteet: Aamulehden arkisto, BBC, ABC News, CNN ja Washington Post, The New York Times, The Atlantic.

Bashar al-Assad

Syntyi 11.9.1965 Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa.

Nousi Syyrian johtoon kesällä 2000.

Isä oli Hafez al-Assad, äiti Anisa Makhlouf al-Assad.

Yksi viidestä sisaruksesta.

Puoliso Asma.

Perheessä on kolme lasta.

Opiskeli lääketiedettä Damaskoksen yliopistossa ja myöhemmin Lontoossa.

Uskonnoltaan alaviittimuslimi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?