"Gucci Grace" Mugaben tie Zimbabwen presidentiksi katkesi – armeija kyllästyi 93-vuotiaaseen itsevaltiaaseen - Ulkomaat - Aamulehti

"Gucci Grace" Mugaben tie Zimbabwen presidentiksi katkesi – armeija kyllästyi 93-vuotiaaseen itsevaltiaaseen

Robert Mugabe vaimonsa Grace Mugaben kanssa. Etelä-Afrikan hallituksen antaman lausunnon mukaan Robert Mugabe on kertonut olevansa kunnossa, mutta hän on kotiarestissa.

15.11.2017 18:29

Zimbabwen presidentin Robert Mugaben, 93, nuoren vaimon, Grace Mugaben tie miehensä seuraajaksi katkesi keskiviikkona armeijan väliintuloon.

Maan armeija näyttää nyt käytännössä kaapanneen vallan sen jälkeen kun presidentti vaimonsa ehdotuksesta viime viikolla erotti siihen asti seuraajanaan pidetyn varapresidentin Emmerson Mnangagwan.

Varapresidentin erottamisen katsottiin käytännössä varmistavan Grace Mugaben, 52, tien maan seuraavaksi presidentiksi.

Vallan ottanut armeija luki keskiviikkoaamuna tiedotteen, jonka mukaan heidän kohteenaan ovat "rikolliset", jotka ympäröivät presidenttiä ja jotka ovat aiheuttaneet "yhteiskunnallista ja taloudellista kärsimystä". Armeijan mukaan presidentti perheineen oli "turvassa ja hyvässä kunnossa".

Myöhemmin maan johtava puolue Zanu-PF ilmoitti Twitterissä, ettei presidentti Mugabe ole enää puolueen johtaja. Puolueen johtajaksi on väliaikaisesti nimitetty Mnangagwa, joka palasi keskiviikkona maahan Etelä-Afrikasta.

Armeijan sotilaat ja panssariautot estivät pääsyn Zimbabwen presidentin Robert Mugaben toimistolle Hararessa keskiviikkona.

Armeija on ottanut haltuunsa kansallisen yleisradioyhtiön ZBC:n, sotilasajoneuvot tukkivat tien keskeisille valtion rakennuksille, parlamenttiin ja tuomioistuimiin pääkaupungissa Hararessa.

Pääkaupungin pohjoisosista kuului varhain keskiviikkona käsiaseiden ja tykkien tulitusta.

Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zuma kertoi keskiviikkona puhuneensa puhelimitse presidentti Mugaben kanssa. Tämä oli kertonut olevansa määrätty kotiarestiin ja olevansa kunnossa.

Pidätettyjen joukossa on ainakin valtiovarainministeri Ignatius Chobo, jolla oli keskeinen asema Zanu-PF-puolueessa.

Armeija jahtaa "rikollisia"

Armeijan tiedotteen luki ZBC:n lähetyksessä kenraalimajuri Sibusiso Moyo. Hän kiisti kyseessä olevan sotilasvallankaappauksen. Hänen mukaansa tilanne palaa normaaliksi sen jälkeen, kun armeija on suorittanut tehtävänsä ja saanut kiinni "rikolliset presidentin ympärillä".

Zimbabwen oppositiojohtajan Morgan Tsvangirain entinen neuvonantaja Alex Magaisa kertoi BBC:lle, että kyseessä on vallankaappaus, vaikka armeija sen kiistääkin.

–He ovat päättäneet olla kutsumatta sitä vallankaappaukseksi, koska he tietävät, että vallankaappaus ei myy, se tuomitaan, hän sanoi.

Zimbabwen puolustusvoimien komentaja Constantino Chiwenga nousi maanantaina vastustamaan varapresidentin erottamista.Hän sanoi armeijan olevan valmis lopettamaan puhdistukset johtavassa puolueessa.

Grace Mugabe puolestaan varoitti sotilasvallankaappauksen mahdollisuudesta jo viime kuussa. Hänen mukaansa viime viikolla erotetun Mnangagwan liittolaiset uhkasivat niiden henkeä, jotka eivät kannattaneet häntä.

Tiedossa ei ole, kuka johtaa vallankaappausta.

Muun muassa Yhdysvaltain, Kanadan ja Britannian suurlähetystöt ovat kehottaneet kansalaisiaan pysymään kotona nyt käynnissä olevien tapahtumien ajan.

Mugabe valtaan vuonna 1980

Robert Mugabe on pisimpään Afrikassa vallassa ollut valtionpää. Hän nousi maan presidentiksi vuonna 1980 silloisen Zimbabwe Rhodesian itsenäistyessä Britannian alaisuudesta.

Mnangagwa oli Mugaben taistelutoveri maan itsenäistymissodassa 1970-luvulla ja hän on erittäin suosittu hahmo veteraanien ja armeijan piirissä.

Alunperin Mugabea pidettiin Nelson Mandelan kaltaisena arvostettuna vapaustaistelijana. Näkemys Mugabesta muuttui, kun hän vakiinnutti valtansa brutaalein keinoin sekä lahjomalla ihmiset taakseen.

Grace Mugabe on presidentin entinen sihteeri, joka meni työnantajansa kanssa naimisiin vuonna 1996. Köyhtyneen kansan keskuudessa "Gucci Grace" -lisänimen saanut ensimmäinen nainen on tunnettu ylellisestä elämäntyylistään.

Sotaveteraanit joutuivat presidentin epäsuosioon heidän alettua kaksi vuotta sitten arvostella Mugabea siitä, että tämä on johtanut maan talouden syöksykierteeseen.

Viime vuonna krooninen pula dollareista johti pitkiin jonoihin pankkien edessä. Taloudellinen romahdus lähentelee jo tilannetta, joka koettiin vuosina 2007–2008, jolloin inflaatio oli peräti 500 miljardia prosenttia.

Tuontitavarat loppuvat kaupoista ja inflaation on nykyisin noin 50 prosenttia kuukaudessa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Mnangagwa oli suunnitellut talouden nostamista jaloilleen antamalla maita takaisin valkoisille maanviljelijöille, joilta ne pakkolunastettiin pari vuosikymmentä sitten. Varapresidentti oli myös luonut uudelleen suhteita Maailmanpankkiin ja Kansainväliseen valuuttarahastoon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: