Tällainen on Saksan vaaleissa historiallisen voiton ottanut oikeistopopulistinen AfD: Markka takaisin ja pysyvät rajatarkastukset käyttöön - Ulkomaat - Aamulehti

Tällainen on Saksan vaaleissa historiallisen voiton ottanut oikeistopopulistinen AfD: Markka takaisin ja pysyvät rajatarkastukset käyttöön

Alexander Gauland edustaa AfD:n äärioikeistosiipeä. Puolueen toinen kärkipoliitikko Alice Weidel on maltillisemman linjan kannattaja.

25.9.2017 8:12

Oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle (AfD) kipusi hieman yli 12 prosentin äänisaaliilla kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi Saksan liittopäivävaaleissa. Puolueen nousu on suuri muutos Saksan politiikkaan, vaikka AfD:llä tuskin on asiaa hallitusneuvotteluihin.

Ensimmäistä kertaa lähes 60 vuoteen äärioikeistopuolue pääsee Saksan parlamenttiin.

AfD kertoo itse olevansa isänmaallinen, demokraattinen ja konservatiivinen puolue. Näitä asioita AfD aikoo ajaa Saksan politiikassa:

Maahanmuuttoa vastaan

AfD on kampanjoinut vahvasti maahanmuuttoa vastaan, ja puolueella on yhteyksiä maahanmuuttovastaiseen Pegida-liikkeeseen. Maahanmuuttovastaiselta liikkeeltä AfD:lle on tarttunut muun muassa "valehteleva lehdistö" -slogan, joka on perua natsien ajalta.

AfD:n mukaan Saksan pitäisi palauttaa käyttöön pysyvä rajavalvonta ja EU:n ulkorajat pitäisi kokonaan sulkea. Puolue on ehdottanut, että Saksan pitäisi perustaa uudet rajapoliisivoimat. Aiemmin tänä vuonna AfD:n johdosta luopunut Frauke Petry oli sitä mieltä, että Saksan poliisin pitäisi voida tarvittaessa voida ampua laittomasti maahantulevia.

Oikeistopopulistit ovat vaatineet myös tiukempia turvapaikkasääntöjä hillitäkseen turvapaikkajärjestelmän väärinkäyttöä. AfD:n mukaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet pitäisi välittömästi palauttaa lähtömaahan välittämättä siitä, onko maahan turvallista palata.

76-vuotias Alexander Gauland on juristi ja journalisti, joka oli jäsenenä Angela Merkelin konservatiivisessa CDU-puolueessa 40 vuoden ajan.

"Islam ei kuulu Saksaan"

AfD:n politiikka on hyvin islamvastaista. Puolueen ohjelmajulistuksessa on osio, jossa kerrotaan, miksi islam ei kuulu Saksaan.

AfD haluaisi kieltää muun muassa Saksan moskeijoiden ulkomaisen rahoituksen, burkan käytön ja muslimien rukouskutsun.

Uudelleenvoimistunut nationalismi

Puolueen poliitikot ovat herättäneet keskustelua nationalistisilla toista maailmansotaa ja natseja ihailevilla kommenteilla. Yksi puolueen johtohahmoista Alexander Gauland sai kritiikkiä julistettuaan, että saksalaisten tulisi olla ylpeitä sotilaistaan molemmissa maailmansodissa.

Toinen AfD-poliitikko Björn Höcke sai aikaan myrskyn tuomitsemalla Berliinissä sijaitseva holokaustin muistomerkin. Höcke sanoi, että saksalaiset ovat ainoita maailmassa, jotka sijoittavat häpeän muistomerkin pääkaupunkinsa sydämeen.

AfD:n maltillista siipeä edustava 38-vuotias ekonomisti Alice Weidel asuu osa-aikaisesti Sveitsissä kumppaninsa ja kahden lapsen kanssa.

Eroon eurosta

Vuonna 2013 muodostuneen puolueen alkutaipale oli ennen kaikkea velkaantuneiden EU-maiden velkahelpotusten vastustamista. AfD:n tavoitteena on yhä euron hylkääminen ja saksan markan palauttaminen käyttöön.

AfD:n euroskeptisyys on yhtäläistä Euroopan muiden oikeistopopulististen puolueiden kanssa esimerkiksi Ranskassa, Britanniassa ja Itävallassa.

Puolue haluaa, että valtaa palautetaan EU:lta jäsenmaille. Jos EU ei onnistu uudistumaan ja jatkaa vallan keskittämistä, AfD aikoo ajaa Saksan irtautumista EU:sta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut