Trump: Sotilaallinen vaihtoehto Pohjois-Korean varalle "ladattu ja varmistettu" - Ulkomaat - Aamulehti

Trump: Sotilaallinen vaihtoehto Pohjois-Korean varalle "ladattu ja varmistettu"

Yhdysvaltain presidentti Doland Trump on sanaillut uhmakkaasti Pohjois-Korean suuntaan viime aikoina. Kuvassa hänen vierellä varapresidentti Mike Pence (vas.) ja puolustusministeri James Mattis. Arkistokuva.­

11.8.2017 16:51

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo, että sotilaallinen vaihtoehto Pohjois-Korean varalle on nyt valmiina. Trump kirjoitti Twitterissä, että sotilastoimet on "ladattu ja varmistettu".

Trump tviittasi kuitenkin toivovansa, että Pohjois-Korean presidentti Kim Jong-un valitsee toisen tien.

Trump uhkasi aikaisemmin Pohjois-Koreaa "tulella ja raivolla", jos maa jatkaa Yhdysvaltain uhkailua.

Pian Trumpin tuli ja raivo -kommenttien jälkeen Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis sanoi, että sota Pohjois-Korean kanssa olisi katastrofi ja Yhdysvaltojen pyrkimys on keskittyä diplomatiaan.

Hänen mukaansa Yhdysvalloilla on myös sotilaalliset vaihtoehdot valmiina, jos niitä tarvitaan. Mattisin mukaan Yhdysvaltojen diplomaattiset ponnistelut ovat tuottaneet tulosta. Hän ei kuitenkaan tarkentanut, mihin hän tällä viittaa.

Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen välit ovat viime aikoina kiristyneet. Pohjois-Korea on ilmoittanut harkitsevansa iskua USA:n Guamissa sijaitsevan sotilastukikohdan lähelle keskipitkänmatkan ballistisilla ohjuksilla.

Australia auttaa, Saksa vastustaa voiman käyttöä

Tämänpäiväinen tviitti jatkoi Trumpin riidanhaluista retoriikkaa Pohjois-Korean aseohjelmaa vastaan. Samaan aikaan Pohjois-Korean merkittävin diplomaattinen liittolainen Kiina on vedonnut molempien maiden johtajiin sanasodan hillitsemiseksi.

–  Kehotamme asianomaisia varomaan sanojaan ja tekojaan sekä edistämään jännitteiden lieventämistä ja kasvattamaan keskinäistä luottamusta, sanoi Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Geng Shuang lausunnossaan.

Australia on kertonut auttavansa Yhdysvaltoja, jos Pohjois-Korea hyökkää Yhdysvaltoihin. Australian pääministeri Malcolm Turnbull painotti radiokanava 3AW:n haastattelussa, että mailla on ANZUS-sopimus.

Se tarkoittaa sitä, että jos jompaankumpaan maahan tehdään hyökkäys, toinen tulee apuun.

Turnbullin mukaan Yhdysvalloilla ei ole vahvempaa liittolaista kuin Australia.

Sen sijaan Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi vastustavansa kaikkea voiman käyttöä Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välisen konfliktin ratkaisemiseksi. Merkel kehotti Yhdysvaltoja ja Kiinaa sekä myös Etelä-Koreaa ja Japania läheiseen yhteistyöhön jännittyneisyyden lieventämiseksi alueella.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov puolestaan varoitti Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean välisen sanasodan lisänneen jännitteitä.

–  Uskoakseni riskit ovat hyvin suuria, etenkin puheen tasolla, kun on suoraan uhattu voimankäytöllä, Lavrov sanoi.

Täydennetty 11.8. klo 17.21 Shuangin, Lavrovin, ynnä muiden kommenteilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?