Tällainen mies on Donald Trumpin neuvonantaja ja vävy Jared Kushner - Ulkomaat - Aamulehti

Tällainen mies on Donald Trumpin neuvonantaja ja vävy Jared Kushner

Jared Kushner (oik.) on Donald Trumpin neuvonantaja ja vävy.

27.5.2017 15:18

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin vävy ja neuvonantaja Jared Kushner ehdotti venäläisille salattua yhteydenpitokanavaa Venäjän hallinnon ja Valkoisen talon välille, uutisoi The Washington Post.

Lehden lähteiden mukaan Kushner ehdotti yhteydenpitokanavan avaamista Venäjän suurlähettiläälle Sergei Kisljakille joulukuussa. Tuolloin Trump oli jo voittanut presidentinvaalit.

Kushnerilla on tärkeä rooli Trumpin esikunnassa. Kushner nousi Trumpin luotetuksi vaalikampanjan aikana.

Jared Kushner, 36, on ollut vuodesta 2009 naimisissa Trumpin vanhemman tyttären Ivanka Trumpin kanssa. Kaksikolla on kolme lasta, joista nuorin syntyi aiemmin tänä vuonna.

Ivanka Trumpin Instagram-tilillä Kushner esiintyy rentona, hymyilevänä ja hellänä isänä. Hän on mukana Trumpin vaalikampanjakuvissa ja tärkeissä kokouksissa, joissa tulevaa presidenttikautta valmistellaan.

Ivanka Trump julkaisi Instagramissa kuvan itsestään ja puolisostaan Trumpin klaanin Rooman-vierailun yhteydessä:

Tärkeä tekijä vaalivoitossa

Kushner ei ole juuri antanut haastatteluja kuluvan vuoden aikana, mutta yleinen amerikkalaislehdistön näkemys jo vaalikampanjan aikana oli, että hän on appensa uskottu. Kushnerin kerrotaan olleen erittäin merkittävässä roolissa Trumpin vaalivoitossa. Hänen ansiokseen on laskettu etenkin Trumpin kampanjan taitava datan ja digitaalisen median käyttö.

– On vaikeaa liioitella tai tiivistää Jaredin roolia kampanjassa, sanoi Trumpia tukenut miljardööri Peter Thiel Forbes-lehdelle.

– Jos Trump oli pääjohtaja, Jared oli käytännössä toimitusjohtaja.

Kun Trump päätti nimittää Kushnerin neuvonantajakseen, heräsi keskustelu mahdollisesta nepotismista.

Kiitos veljensä oikeusministeriksi nostaneen John F. Kennedyn, Yhdysvalloissa on nepotismilaki, joka estää Kushnerin nostamisen vaikkapa ministeriksi.

Lopulta oikeusministeriö kuitenkin antoi siunaksensa Kushnerin roolille.

Jared Kusnerilla ja Ivanka Trumpilla on kolme lasta.

Kiinteistöt ja Ivanka yhdistivät

Marraskuussa Trump arveli New York Timesin haastattelussa, että Kushner voisi auttaa ratkaisemaan Lähi-idän kriisin.

Kushnerilla ei tiettävästi ole kokemusta konfliktinratkaisusta. Hän on uskonnoltaan juutalainen.

Ivanka Trump on kertonut Forbes-aikakauslehdelle, että Kushner ja isä-Trump löysivät aluksi yhteisen sävelen kiinteistöistä ja hänestä.

Kushnerin tausta on samankaltainen kuin Trumpin. Hänkin on varakkaan kiinteistösijoittajan poika ja on jatkanut samalla alalla. Lisäksi Kushner omistaa New York Observer -lehden.

Talouslehti Forbes on arvioinut, että Kushnerin ja tämän vanhempien sekä veljen omaisuus on yhteensä noin 1,8 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

Jared Kushner täytti tänä vuonna 36 vuotta.

Monella tavalla Kushner on etuoikeutetusta perheestä ja elämästä: rikas, hyvät koulut käynyt. Vuonna 2006 julkaistun kirjan mukaan hänen isänsä Charles Kushner lahjoitti 2,5 miljoonaa dollaria Harvardin yliopistolle ennen kuin poika hyväksyttiin sinne opiskelijaksi. Kushnereiden yrityksen mukaan väite lahjoituksen ja opiskelupaikan yhteydestä on perätön, Guardian kertoo.

Charles Kushner on myös ajanut poikansa keskelle skandaaleita. Vuonna 2005 hänet tuomittiin vankeuteen muun muassa veronkierrosta.

Kohun aikana kävi ilmi, että Charles Kushner ei epäröi pelata likaista peliä edes omiaan vastaan: hän palkkasi prostituoidun viettelemään siskonsa miehen (joka oli tehnyt yhteistyötä syyttäjän kanssa), kuvautti tapaamisen ja lähetti videon siskolleen.

Kun isä päätyi vankilaan, poika nousi yrityksen kasvoksi.

Kushnerin perhe on menestynyt yritysmaailmassa.

Oikeudenkäynnissä oli syyttäjänä muuan Chris Christie, joka nykyisin on New Jerseyn kuvernööri – ja joka syrjäytettiin Trumpin siirtymäkauden hallinnon johtajan paikalta. Tästä moni syytti Kushneria ja epäili kostoa.

Kushner itse kielsi tämän Forbesille yhdessä harvoista antamistaan haastatteluista.

– Media on spekuloinut monilla asioilla, ja koska en puhu medialle, he tekevät miten tekevät, mutta en ollut hänen tai hänen henkilökuntansa poistamisen taustalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: