Lähes 40 ihmistä kuoli iskuissa Afganistanissa – Sairaalaiskussa kuoli lapsia, äitejä ja hoitajia - Ulkomaat - Aamulehti

Lähes 40 ihmistä kuoli iskuissa Afganistanissa – Sairaalaiskussa kuoli lapsia, äitejä ja hoitajia

Kabulin sairaalaiskussa kuoli 16 ihmistä. Hautajaispommituksessa kuoli 24 ihmistä. Taliban on kieltänyt osuutensa molempiin hyökkäyksiin.

Sotilaat kuljettivat vauvoja pois iskun kohteeksi joutuneesta Kabulin sairaalasta.­

13.5. 12:22

Afganistanissa on kuollut lähes 40 ihmistä kahdessa hyökkäyksessä tiistaina.

Afganistanin pääkaupungin Kabulin sairaalaan hyökänneet pyssyin ja kranaatein varustautuneet miehet tappoivat 16 ihmistä. Iskun kohteeksi valikoituneessa Afganistanin valtion omistamassa sairaalassa sijaitsee kansainvälisen Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön operoima äitiysklinikka.

Maan sisä- ja terveysministeriöt kertoivat, että äitejä, hoitajia ja lapsia kuoli ja haavoittui iskussa. Maan turvallisuusjoukot surmasivat hyökkääjät iltapäivään mennessä.

Samana päivänä tapahtui myös itsemurhapommitus poliisikomentajan hautajaisissa Nangarharin maakunnassa maan itäosissa. Hautajaisissa kuoli ainakin 24 ihmistä. Loukkaantuneita oli keskiviikkoaamuna 68.

Hautajaisiin osallistui hallituksen virkamiehiä ja maan parlamentin jäseniä. Viranomaiset kertoivat kuolleiden määrän mahdollisesti nousevan.

Vauvoja kuljetettiin peitoissaan

Kabulin sairaalaisku alkoi, kun vähintään kolme poliisiksi pukeutunutta pyssymiestä alkoi heittää kranaatteja ja ampua Kabulissa sijaitsevassa sairaalassa, Afganistanin hallitus kertoi.

– Hyökkääjät ampuivat sairaalassa ketä tahansa ilman mitään syytä. Se on valtion sairaala ja moni tuo sinne naiset ja lapset hoidettavaksi, kertoi iskun nähnyt myyjä Ramazan Ali.

Viranomaiset kertoivat, että sairaalasta pelastettiin 100 ihmistä. Sotilaat kuljettivat vauvat ulos sairaalasta peittoineen.

Sairaalan naapurustossa asuu pääosin shiiamuslimeista koostuva hazara-yhteisö. Sunnivaltainen ääriliike Isis on aiemmin kohdistanut hyökkäyksiä hazaroita kohtaan.

Mikään taho ei keskiviikkoaamuun mennessä ollut ilmoittanut olevansa vastuussa iskusta. Afganistanissa toimiva ääriliike Taliban kielsi tehneensä iskun. Taliban on sanonut pysäyttäneensä hyökkäykset kaupunkeihin osana Yhdysvaltojen joukkojen vetäytymistä.

Hautajais-isku Isisin tekosia?

Taliban kielsi osuutensa myös hautajaispommitukseen. Sen sijaan Isisin paikallinen haara otti vastuun Nangaharin pommi-iskusta, tiedotti jihadistien toimintaa verkossa jäljittävä SITE Intelligence Group. Uutistoimisto Reuters ei vielä keskiviikkoaamuna ollut todentanut raporttia.

Afganistanin Nangarharista käsin toimiva Isisin haara on tehnyt viime kuukausina joukon julkisuutta herättäneitä iskuja pääkaupunki Kabulissa. Maanantaina maan turvallisuusjoukot pidättivät ryhmittymän aluejohtajan Kabulissa.

Vaarana rauhanneuvotteluiden vesittyminen?

Monet maat kuten Britannia, Saksa, Turkki ja Pakistan julkaisivat lausunnon, jossa he tuomitsivat iskujen väkivallan. Afganistanin presidentti Ashraf Ghani tuomitsi muiden tavoin hyökkäykset.

Afganistanin hallituksen ja ääriliike Talibanin rauhanneuvotteluiden epäonnistumista pelätään. Presidentti Ghani kommentoi televisiopuheessa iskuja voimakkaasti.

– Julkisten paikkojen turvallisuuden takaamiseksi, ja estääksemme hyökkäykset ja uhkaukset Talibanin ja muiden terroristiryhmien taholta, määrään turvallisuusjoukot vaihtamaan aktiivisesta puolustustilasta hyökkäävään tilaan. Aloitan operaatiot vihollisia vastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?