Brexitin loppusuora sekoitti brittien pakan – "En todellakaan tiedä, mikä olisi oikea ratkaisu tällä hetkellä" - Ulkomaat - Aamulehti

Brexitin loppusuora sekoitti brittien pakan – "En todellakaan tiedä, mikä olisi oikea ratkaisu tällä hetkellä"

Brexit muuttui loppusuoralla kaaokseksi. Tavallinen kansalainen pitää sen käänteitä tosi-tv:tä vauhdikkaampina.

Brightonilainen Terry Brown äänesti brexitin puolesta ja kannattaa sitä yhä, muttei ole vakuuttunut tämän hetken tavasta tehdä politiikkaa. Pääministerin kyselytunnin on määrä alkaa iltapäivä kahdelta Suomen aikaa ja siitä odotetaan kaikkien aikojen kiivainta.

4.9.2019 14:03

Lontoo

Mielenosoittajien liput liehuvat Lontoossa Westminsterissä parlamenttirakennuksen edessä, ja joukossa on sekä Euroopan unionin että Britannian lippuja. Tiistaina päivällä mielenosoittajat seisoivat vielä rauhallisesti kohteliaaseen englantilaiseen tapaan rinta rinnan, mutta samaan tahtiin kuin väittely kiihtyi iltaa kohden parlamentissa, kiihtyivät äänensävyt kaduilla.

Televisio, radio ja internet suoltavat jatkuvalla syötöllä asioiden uusia käänteitä ja ihmiset seuraavat tapahtumia epäuskoisina. Yorkshireläinen Jill Wynne on sitä mieltä, että tapahtumavyyhti vaikuttaa farssilta.

– Tässä ei ole enää kyse maan ja kansalaisten parhaasta, vaan poliitikkojen egosta, Wynne sanoo.

Englantilaiset välttävät politiikasta väittelyä

Kolmen vuoden suunnittelun jälkeen Britannian ero Euroopan Unionista muuttui loppusuoralla kaaokseksi. Pääministeri Johnsonin kyseenalaiset keinot saada sopimukseton brexit läpi lokakuussa hajotti puoluerivit ja jakoi maan kahtia vielä aiempaakin enemmän.

Wynne kertoo, että englantilaiset eivät perinteisesti väittele ystävien kesken politiikasta eivätkä uskonnosta.

– Mutta olen keskustellut joidenkin ystävieni kanssa brexitistä. Tuntuu, että he eivät ymmärrä mitä sopimukseton brexit tarkoittaisi käytännössä. Ruoka- ja lääkepulan lisäksi se vaikeuttaisimme tulevien sukupolvien elämää. Olen asunut ulkomailla ja mielestäni on parempi toimia yhteistyössä naapurimaiden kanssa. Britannian siirtomaavallan herruusajat ovat historiaa, hän sanoo.

Brexit-kannattajakaan ei ole vakuuttunut

Vastakkaista mielipidettä edustaa 72-vuotias Terry Brown Brightonista. Hän äänesti aikanaan brexitin puolesta ja on yhä samaa mieltä. Konservatiiveja aina kannattanut herra ei kuitenkaan ole vakuuttunut tämän hetken tavasta tehdä politiikkaa.

– Mielestäni on hyvä, että kerrankin meillä on joku, joka tekee asioille jotain eikä vain jahkaile, kuten oli viimeiset kolme vuotta, hän toteaa.

Wynne on sitä mieltä, että Johnsonin kyseenalaiset toimet saattavat saada vauhtia asioihin. Sopimuksettoman brexitin ajattelu saa kuitenkin hänet epäröimään, sillä kukaan ei tiedä mistä se tarkoittaisi käytännössä ja millaiset seuraukset sillä olisi.

– Tämä on täysin poikkeuksellinen tilanne enkä todellakaan tiedä mikä olisi oikea ratkaisu tällä hetkellä. Luulen, että moni on samaa mieltä kanssani.

Nopeat käänteet hämmästyttävät kansaa

Ensimmäinen syksyinen sade keskiviikkoaamuna keräsi parlamentin eteen vain suuren joukon uutisryhmiä. Iltapäiväksi sinne odotetaan tuhansia mielenosoittajia. Erilaiset ryhmät osoittavat mieltä myös eri puolilla maata. Viesti on kaikilla sama: kansalaiset eivät halua sopimuksetonta brexitiä ja pääministeri Johnsoniin ei enää luoteta.

Koirien ulkoiluttajien pikagallup kertoi samaa sanomaa.

Kansalaiset ovat hämmästyneitä parlamentissa tapahtuvista nopeista käännöksistä, sekavasta tilanteesta ja Johnsonin tiukasta tyylistä.

Brexit-sirkusta pidetään vauhdikkaampana kuin tosi-tv-ohjelmia, eikä se siksi tunnu todelliselta. Vaikuttaa siltä, että ihmisillä alkaa olla brexit-väsymys ja asiaan halutaan vain joku ratkaisu, jotta elämä voi jatkua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut