Uusia tietoja Teheranin lentoturmasta: Tulipalo vaurioittanut mustia laatikoita, Yhdysvallat uskoo Iranin ampuneen koneen vahingossa alas - Ulkomaat - Aamulehti

Yhdysvallat uskoo Iranin ampuneen turmakoneen vahingossa alas – tulipalo vaurioittanut mustia laatikoita

Iran ja Yhdysvallat ovat eri mieltä turman syistä. Iranin väitetään ampuneen lentokoneen vahingossa ohjuksella. Torstai-iltana Kanadan pääministeri Justin Trudeau väitti myös, että kone ammuttiin alas ohjuksella.

Kaikki koneen matkustajat ja miehistö kuolivat turmassa.

9.1.2020 19:42 | Päivitetty 9.1.2020 22:14

Iranin ohjusjärjestelmä ampui vahingossa alas ukrainalaisen matkustajakoneen, sanoivat Yhdysvaltojen viranomaiset torstaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Keskiviikkona Iranissa tuhoutuneen Ukrainian International Airlines -lentoyhtiön koneen kyydissä olleet kaikki 176 ihmistä kuolivat.

Yhdysvaltojen tiedot perustuvat satelliittidataan, jonka mukaan Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan matkalla ollut kone oli ollut kaksi minuuttia ilmassa, kun järjestelmä havaitsi kaksi ohjusta

Pian tämän jälkeen järjestelmä havaitsi räjähdyksen lentokoneen läheisyydessä. Lämpötilamittareiden mukaan kone oli pudotessaan tulessa.

Turmassa kuoli 63 kanadalaista. Tämänhetkisten tietojen mukaan useimmat heistä kuuluivat Kanadan iranilaisvähemmistöön.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau syytti Irania torstaina tiedotustilaisuudessa. Hän uskoo, että kone ammuttiin alas ohjuksella.

– Meillä on tiedustelutietoa ja todisteita useista viranomaislähteistä siitä, että kone ammuttiin alas iranilaisohjuksella, hän sanoi.

Hänen mukaansa todisteita on sekä Kanadan että muiden maiden viranomaislähteistä. Yksityiskohtia todisteista hän ei suostunut erittelemään.

Iran: ”Mahdotonta”

Iranin johtavan ilmailuviranomaisen mukaan on "mahdotonta, että ukrainalaiskonetta ammuttiin ohjuksella", kertoi uutistoimisto ISNA.

Ukrainan kansallisen puolustus- ja turvallisuusvaliokunnan sihteeri Oleksiy Danilov pohti torstaisessa uutistoimisto Interfaxin haastattelussa, että olisi ampuminen olisi ollut vahinko.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puolestaan sanoi torstaina, että hänellä on ”omat epäilyksensä” turman syystä.

– Joku teki virheen... sillä toisella puolella. Meidän systeemien kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.

Mekaaniseen vikaan presidentti ei usko.

Uutta tietoa mustista laatikoista

Lentoturmasta on myös saatu uusia tietoja, jotka liittyvät muun muassa lentokoneen mustiin laatikkoihin ja lentosuuntaan.

Iranin siviili-ilmailujärjestön puheenjohtajan Ali Abedzadehin mukaan lentokoneessa syttynyt tulipalo tuhosi osia mustista laatikoista. Tämä selviää hänen mukaansa lentoturmasta tehdystä alustavasta raportista.

Mustissa laatikoissa on Abedzadehin mukaan ”näkyviä vaurioita”. Tämä ei lupaa hyvää turmatutkinnalle, sillä mustien laatikoiden toivottiin antavan jonkinlaisen vastauksen lentoturman syistä.

Ei hätäviestiä

Raportissa käsitellään myös lentoturmaa edeltäneitä tapahtumia.

Ukrainalaisen lentoyhtiön matkustajakone oli juuri noussut Teheranin lentokentältä, kun kone yhtäkkiä syttyi palamaan. Koneen palamisesta todistavat tilanteesta otetut videot.

Koneen henkilökunta ei lähettänyt minkäänlaista viestiä hätätilanteesta lennonjohdolle, mikä on tyypillistä tapauksissa, joissa lentokone ei toimi toivotulla tavalla.

Iranin mukaan alustava raportti vahvistaa, että lennonjohtoon ei oltu yhteydessä.

Erikoista raportissa on kuitenkin se, että kone matkasi ennen ongelmien syntymistä länteen, mutta vaihtoi suuntaa ongelmien ilmetessä. Turma sattui, kun kone oli matkalla takaisin lentokentälle.

Tälle äkilliselle suunnanmuutokselle ei ole saatu vielä tarkempaa selitystä. Erikoista on myös se, että lentokone katosi kokonaan tutkasta noustuaan reilun kahden kilometrin korkeuteen.

Iran ja Ukraina keskustelleet

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi keskusteli lentoturmasta torstaina puhelimitse Iranin presidentin Hassan Rouhanin kanssa.

Rouhanin mukaan Ukraina saa osallistua turman tutkintaan. Sen sijaan Yhdysvaltoja Iran ei halua mukaan tutkintaan.

Mustien laatikoiden analysointiin sopivaa osaamista löytyy ainakin Britanniasta, Ranskasta ja Saksasta.

– Raportit näyttävät erittäin huolestuttavilta, Britannia kommentoi torstaina.

Britannian pääministeri Boris Johnson keskusteli torstaina Rouhanin kanssa puhelimessa ja kehotti Irania lopettamaan ”vihamielisyyden” Yhdysvaltoja kohtaan.

Päivitys kello 21.08: täydennetty Yhdysvaltain epäilystä, että kone olisi ammuttu vahingossa alas.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: