Edustajainhuoneelta päätöslauselma, että Yhdysvaltojen joukkoja ei voi käyttää enää ilman kongressin lupaa - Ulkomaat - Aamulehti

Edustajainhuoneelta päätöslauselma, että Yhdysvaltojen joukkoja ei voi käyttää enää ilman kongressin lupaa – Ei sido Trumpin hallintoa

Sekä Kanada että Yhdysvallat ovat sanoneet, että iranilainen ohjus tuhosi ukrainalaisen matkustajakoneen. Isku oli todennäköisesti vahinko – matkustajista pääosa oli iranilaisia.

San Franciscossa mielenosoittajat vastustivat Yhdysvaltojen mahdollisia sotatoimia Irania vastaan.

10.1.2020 8:40 | Päivitetty 10.1.2020 8:54

Yhdysvaltojen edustajainhuone äänesti torstaina, että presidentti Donald Trump ei jatkaisi sotilaallisia toimia Irania vastaan Lähi-idässä. Edustajainhuone on demokraatti-enemmistöinen ja äänestystulos mukaili puoluelinjoja. Demokraatit vastusti sotatoimien jatkamista ja Republikaanit ei. Äänet jakautuivat 224–194.

Edustajainhuoneen päätöslauselman mukaan Yhdysvaltojen joukkoja Irania vastaan ei voi käyttää enää ilman kongressin suostumusta.

Seuraavaksi asiaa käsittelee Senaatti, joka on Trumpin republikaanipuolueen hallitsema. Edustajanhuoneen päätöslauselma oli enemmän symbolinen, eikä sido hallintoa.

Edustajanhuone äänesti Iranin vastaisten toimien lopettamisesta vain tunteja sen jälkeen, kun Trump oli sanonut, että Yhdysvallat tappoi ohjusiskussa iranilaisen komentajan Qassem Suleimanin, koska hän oli suunnitellut iskua Yhdysvaltojen lähetystöön. Trumpin mukaan Suleimani ei ollut suunnitellut iskua pelkästään Yhdysvaltain Bagdadin suurlähetystöä kohtaan Irakissa, vaan muihinkin Yhdysvaltojen lähetystöihin. Trump perusteli Suleimanin tappamista sillä, että Yhdysvallat sai pysäytettyä hänen suunnitelmansa nopeasti.

Trumpin perustelut eivät demokraatteja tyydyttäneet ja he arvostelivat Trumpin hallintoa siitä, että se ei neuvotellut kongressin kanssa etukäteen Suleimanin surmaamisesta.

Matkustajakone tuhoutui todennäköisesti Iranin ohjuksesta ja oli vahinko

Iranille tuli poliittista painetta, kun Kanadan pääministeri Justin Trudeau ja Yhdysvaltojen viranomaiset sanoivat myöhään torstaina Suomen aikaa, että tiedustelutieto osoittaa, että iranilaisten ohjus tuhosi Ukrainian International Airlinesin matkustajakoneen keskiviikkoaamuna.

Kaikki matkustajakoneen 176 matkustajaa kuolivat, kun Iranin ohjus tuhosi koneen pian sen jälkeen, kun se oli noussut ilmaan Teheranista. Sekä Trudeau että Trump arvioivat, että kyseessä oli mahdollisesti vahinko, ei tahallinen isku. Vahinkoa perustelee se, että matkustajakoneessa ei ollut yhtään amerikkalaista. Pääosa matkustajista oli iranilaisia ja muun muassa 63 kanadalaista.

Trump ajaa uutta ydinsopimusta, Iran vastustaa

Torstaina Iran torjui Trumpin esityksen uudesta Iranin ydinsopimuksesta. Yhdysvallat vetäytyi vuonna 2018 sopimuksesta, jonka Iran teki Britannian, Ranskan, Saksan, Kiinan, Venäjän ja Yhdysvaltojen kanssa. samalla Yhdysvallat asetti Irania vastaan talouspakotteita.

Osapuolien seuraavista siirroista ei ole varmuutta.

Asiantuntijat eivät odota Iranilta enää suoria iskuja.

Washingtonissa toimivan Persianlahden maiden instituutin tutkija Ali Alfoneh arvioi, että sovun neuvottelullekin voi olla mahdollisuus. Yhdysvallat ei näytä olevan aktiivisesti jatkamassa sotatoimia ja Iran tarvitsee pakotteista helpotusta.

EU:n ulkoasianneuvostolla ylimääräinen kokous

EU:n ulkoasiainneuvosto kokoontuu perjantaina Brysselissä ylimääräiseen kokoukseen käsittelemään Irakin tilannetta ja mahdollisuuksia jännitteiden vähentämiseen alueella. Suomea kokouksessa edustaa ulkoministeri Pekka Haavisto.

Suomi tuomitsee kriisinhallintajoukkoihin kohdistuneen iskun ja pitää tärkeänä, että se ei toistu. Suomi pitää ensisijaisena, että jännitteitä vähennetään kaikin mahdollisin keinoin ja keskusteluyhteyksiä osapuolten välillä pyritään avaamaan. EU:n tulisi toimia tässä asiassa läheisessä yhteistyössä niiden alueen maiden sekä muiden maiden kanssa, jotka voivat toimia välittäjinä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut