Harvey Weinstein tuomittiin 23 vuodeksi vankeuteen - Ulkomaat - Aamulehti

Harvey Weinstein tuomittiin 23 vuodeksi vankeuteen

Elokuvatuottaja Harvey Weinstein on tuomittu New Yorkissa 23 vuodeksi vankeuteen seksuaalirikoksista.

Elokuvatuottaja Harvey Weinstein on tuomittu vankeuteen seksuaalirikoksista.­

11.3.2020 17:12 | Päivitetty 11.3.2020 17:24

Elokuvatuottaja Harvey Weinstein on tuomittu Yhdysvalloissa New Yorkin kaupungin tuomioistuimessa 23 vuodeksi vankeuteen.

Weinstein oli jo helmikuussa päättyneessä oikeudenkäynnissä todettu syylliseksi raiskaukseen ja seksuaaliseen väkivallantekoon. Tuomion pituus, 23 vuotta, kerrottiin tänään keskiviikkona.

Tuomioistuin katsoi Weinsteinin syyllistyneen näyttelijä Jessica Mannin raiskaukseen vuonna 2013.

Valamiehistön mukaan Weinstein pakotti toisen naisen suuseksiin vuonna 2006. Tämä nainen oli työskennellyt tuotantoassistenttina.

Kaikkiaan yli 80 naista on syyttänyt Weinsteinia, joka syyttäjän mukaan on seksuaalinen saalistaja, seksuaalisista väärinkäytöksistä.

Osa tapauksista on käsiteltävänä Los Angelesissa erillisessä oikeudenkäynnissä, jonka lisäksi 67-vuotiasta Weinsteinia kohtaan on nostettu useita kanteita.

Weinstein oli vuosikymmenten ajan yksi Hollywoodin keskeisimmistä henkilöistä.

Vuonna 2017 miehen törkeä käytös alkoi paljastua The New York Times -lehden kerrottua Weinsteinin ahdistelleen kymmeniä naisia. Ensimmäisten tultua julki myös monet muut kertoivat tarinansa.

Pian New York Timesin paljastusten jälkeen syntyi metoo-liike jossa ihmiset eri puolilla maailmaa, varsinkin naiset kertoivat seksuaalisesta häirinnästä ja ahdistelusta joiden uhriksi he ovat joutuneet.

–Tiedostan, että käyttäytymiseni kollegojeni kanssa menneisyydessä on aiheuttanut paljon kipua ja pahoittelen sitä vilpittömästi, Weinstein sanoi The New York Timesille ja uutistoimisto Reutersille lähettämässään tiedotteessa lokakuussa 2017.

Parhaan elokuvan Oscar -palkinnon Weinstein sai vuonna 1998 elokuvasta Rakastunut Shakespeare.

Hän on tuottanut myös monia muita klassikkoelokuvia kuten Pulp Fiction, Englantilainen potilas, Taru sormusten herrasta, Rambo ja Kunniattomat paskiaiset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?