Navalnyin myrkytys kasvattaa kuilua lännen ja Venäjän välillä, uskoo suomalaistutkija - Ulkomaat - Aamulehti

Navalnyin myrkytys kasvattaa kuilua lännen ja Venäjän välillä, uskoo suomalaistutkija

Hanna Smithin mukaan on mahdollista, että Navalnyi haluttiin vain pois Venäjältä, ei välttämättä hengiltä.

Kun viitteitä oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyn myrkytyksestä on tullut julkisuuteen, katseet ovat kääntyneet Venäjän presidentti Vladimir Putinin suuntaan.

2.9.2020 21:28

Vaikka Venäjän presidentti Vladimir Putin ei suoraan olisi vastuussa oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin myrkyttämisestä, on tapaus jälleen ulkovalloille yksi osoitus Venäjän autoritaarisuudesta ja viranomaisten itsevaltiudesta, uskoo Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith.

–  Suoraan se ei ole Putin, mutta ehkä sillä ei ole loppupeleissä enää merkitystäkään, koska kaikki näkevät sen kuitenkin niin ulkoapäin. Pitkässä juoksussa jokainen tällainen tapahtuma vaikuttaa siihen, että kuilu lännen, Euroopan ja Venäjän välillä kasvaa, Smith sanoo.

Navalnyin myrkyttäminen on osa sitä historiallista jatkumoa, jonka lähtökohtana on Venäjän turvallisuuskoneisto.

–  Kun joku henkilö koetaan petturina, niin siinä kohdassa Venäjän turvallisuuspalvelulla on ollut tapana ottaa keinovalikoimaan myrkytys.

Syytä ei tarvita

Jo ennen kuin tieto Navalnyin myrkytyksestä varmistui, kummasteltiin mahdollisen teon ajankohtaa. Venäjällä ei ole juuri nyt tulossa vaaleja, eikä oppositiojohtaja ole normaalia vallanpitäjien ärsyttämistään kummempaa viime aikoina tehnyt.

Smithin mukaan mitään yksittäistä syytä ei välttämättä edes tarvita.

–  Tarkkaa syytä ei tarvita. Joskus on parempikin, ettei suoraa syy-yhteyttä ainakaan ulkopuolisen silmin olekaan, koska näin tilannekuva hämärtyy. Navalnyistä on kuitenkin pitkässä juoksussa tullut aina vain vaikeampi vastustaja, oli sitten vaaleja tai ei.

–  Toiminta on koko ajan saatu organisoitua paremmin, ja kannattajia on tullut lisää. Jos oppositio tämän seurauksena järjestäytyisi yhä paremmin, se olisi vakava asia vallanpitäjille.

Smithin mukaan on täysin mahdollista, ettei Navalnyia edes haluttu tappaa, vaan hänet haluttiin vain pois Venäjältä.

Kansainvälinen yhteisö luonnollisesti tuomitsee jyrkästi myrkytyksen, mutta sitä, mitä muuta myrkytyksestä seuraa, on vaikea arvioida.

–  Venäjä toivoo, että tämä jäisi paheksuntaan. Toisaalta ulkovaltojen on nyt vaikeampi puuttua tähän, koska myrkytys tapahtui Venäjällä ja osapuolet olivat Venäjän kansalaisia. Ulkoapäin toisen valtion selkkauksiin puuttuminen on vaikeaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut