Saksan mukaan oppositiojohtaja Navalnyi yritettiin murhata Novitshok-hermomyrkyllä – Presidentti Niinistö: ”kemiallisen aseen käyttö on järkyttävää” - Ulkomaat - Aamulehti

Saksan mukaan oppositiojohtaja Navalnyi yritettiin murhata Novitshok-hermomyrkyllä – Presidentti Niinistö: ”kemiallisen aseen käyttö on järkyttävää”

Saksan hallitus vaatii Venäjältä välitöntä selvitystä asiasta. Presidentti Sauli Niinistö pitää kemiallisen aseen käyttöä järkyttävänä.

Oppositiojohtaja Aleksei Nalvanyi joutui sairaalaan elokuun loppupuolella. Saksan hallituksen mukaan hänet myrkytettiin.

2.9.2020 17:16 | Päivitetty 2.9.2020 20:54

Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi myrkytettiin Novitshok-ryhmän hermomyrkyllä, kertoo Saksan hallituksen edustaja.

–  On järkyttävää, että Aleksei Navalnyi on joutunut kemiallisella hermomyrkyllä tehdyn hyökkäyksen uhriksi Venäjällä, sanoi hallituksen edustaja Steffen Seibert lausunnossaan.

Saksan hallitus tuomitsee myrkytyksen voimakkaasti ja vaatii Venäjältä välitöntä selvitystä siitä, miten näin on voinut käydä. Liittokansleri Angela Merkel on jo tavannut hallituksen ministereitä keskustellakseen seuraavista toimista.

Merkelin mukaan Nalanyi on yritetty murhata hermomyrkyllä. Merkel vaatii, että Venäjä vastaa vakaviin kysymyksiin hyökkäyksestä, joka kohdistui Putinia kritisoineeseen Navalnyihin.

Kremlin mukaan sille ei ole tullut tietoa Navalnyin myrkytyksen vahvistumisesta, kertoo uutistoimisto Tass.

Navalnyi joutui myrkytetyksi Siperiassa sijaitsevassa Tomskin kaupungissa elokuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna. Hän lähti kaupungista lentokoneella, joka joutui tekemään hätälaskun Omskin kaupunkiin, kun Navalnyi alkoi voida koneessa erittäin pahoin.

Tällä hetkellä oppositiojohtaja on hoidettavana berliiniläisessä sairaalassa, minne hänet tuotiin ambulanssilennolla. Sairaala kertoi viime viikolla, että hänen tilansa on vakaa. Oppositiojohtajaa on pidetty keinotekoisessa koomassa.

Niinistö: uutiset huolta herättäviä

Myös Suomen presidentti Sauli Niinistö otti kantaa asiaan keskiviikkona. Presidentin kanslian tiedotteessa Niinistö pitää järkyttävänä kemiallisen aseen käyttöä.

”Saksan hallitukselta tänään kuullut uutiset koskien Aleksei Navalnyitä ovat huolta herättäviä. Kemiallisen aseen käyttö on järkyttävää. Koko kansainväliselle yhteisölle on tärkeää saada tapahtumista mahdollisimman perusteellinen selvyys.”

Pääministeri Sanna Marin (sd.) pitää tapausta yhtä lailla järkyttävänä. Hän vaatii, että asiasta tehdään perusteellinen selvitys ja että tekijät on saatava vastuuseen.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) pitää tapausta äärimmäisen huolestuttavana. Hän kirjoittaa Twitterissä englanniksi: ”tuomitsemme kemiallisten aseiden käytön kaikissa olosuhteissa. Vastuussa olevat tulee saattaa oikeuteen”.

Vain tippa riittää tappamaan aikuisen

Novitshok-ryhmän hermomyrkky on tuttu muun muassa venäläisen kaksoisagentti Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä myrkytystapauksesta keväällä 2018. Britannian mukaan myrkkyä on valmistettu Venäjällä sotilaskäyttöön.

Venäjä ei ole myöntänyt kehittäneensä Novitshok-ryhmän hermomyrkkyjä, mutta länteen loikanneet neuvostoliittolaiset tieteentekijä kertoivat aineista kirjassaan.

Vain tippa eli 10 milligrammaa hermomyrkkyä ihmisen iholla tai hengitysteissä riittää tappamaan. Myrkky vaikuttaa nopeasti aiheuttaen ensin pupillien muuttumisen nuppineulan pään kokoisiksi, minkä jälkeen ihminen alkaa kuolata ja kouristella ja hänen hengityksensä lamaantuu.

Hermomyrkkyä saaneita voidaan pitää elossa vastalääkkeen avulla kunnes myrkky poistuu kehosta. Vaikka myrkytyksen uhri jäisi henkiin, hänelle jää todennäköisesti elinikäisiä hermostollisia oireita.

Aleksei Navalnyi siirrettiin hoidettavaksi Berliiniin kuvan ambulanssilla sen jälkeen, kun hänet myrkytettiin 20. päivä elokuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut