Yhdysvaltojen ja Turkin sopima tulitauko ei pitänyt - pommitukset jatkuivat Pohjois-Syyrian rajalla - Ulkomaat - Aamulehti

Yhdysvaltojen ja Turkin sopima tulitauko ei pitänyt – pommitukset jatkuivat Pohjois-Syyrian rajalla

Turkki kertoi torstaina päästävänsä kurdijoukot turvallisesti pois tieltään ja lopettavansa sotimisen, jos he poistuvat niin sanotulta ”turvavyöhykkeeltä”.

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence ilmoitti sopineensa viiden vuorokauden tulitauosta Turkin kanssa. Perjantaina Pohjois-Syyrian rajalla kuultiin kuitenkin pommituksia.­

18.10.2019 10:22 | Päivitetty 18.10.2019 14:08

Yhdysvaltojen varapresidentti Mike Pence ilmoitti torstaina, että hän on sopinut presidentti Recep Tayyip Erdoganin kanssa viiden vuorokauden tulitauosta Pohjois-Syyrian kurdialueilla. Tuona aikana kurdien YPG-armeijan odotetaan vetäytyvän perustettavalta turvavyöhykkeeltä. Kun vetäytyminen on suoritettu, Turkki lopettaa sotaoperaationsa.

Vastineeksi Turkille hiljattain asetetut pakotteet poistetaan. ”Mitään muuta” Turkille ei Pencen mukaan tarjottu.

Tulitauko ei kuitenkaan pitänyt, sillä jo perjantaina Pohjois-Syyrian rajalla kuultiin pommituksia. Tulitauko repeili uutistoimistojen mukaan etenkin Ras al-Ainin kaupungin lähellä. Kaupungissa on käyty Turkin hyökkäyksen aikaan useita taisteluja.

Isku surmasi viisi siviiliä lähellä Ras al-Ainin rajakaupunkia, kertoo Syyrian sotaa tarkkaileva järjestö Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Siviilit ovat SOHR-järjestön mukaan kuolleet Bab al-Kheirin kylässä, joka sijaitsee Ras al-Ainista itään.

Perustettava turvavyöhyke olisi ollut leveydeltään noin 30 kilometriä. Pencen mukaan USA on aina ollut tällaisen vyöhykkeen kannalla.

Juuri tällaista puskurikaistaletta Turkki lähti sotimalla havittelemaan, kun Yhdysvallat presidentti Donald Trumpin päätöksellä veti äkkinäisesti tukensa kurdiliittolaisiltaan ja otti joukkonsa pois Pohjois-Syyriasta.

Turkin suunnitelma on pitää tätä vyöhykettä oman armeijansa hallinnan alla ja sijoittaa sinne jopa kaksi miljoonaa Syyriasta Turkkiin paennutta siviiliä.

Pencen mukaan neuvottelutulos ”palvelee suuresti Syyrian kurdien etuja”. Pencen mukaan joukkojen vetäytyminen on jo alkanut ja YPG on vakuuttanut, että se noudattaa vetäytymissopimusta.

USA:n presidentti Trump hehkutti tulosta ”loistavaksi uutiseksi”.

– Miljoonia ihmishenkiä pelastuu! Trump tviittasi.

Uutistoimisto Reutersille kommentoinut turkkilaisviranomainen totesi, että Turkki ”sai tapaamisesta täsmälleen kaiken haluamansa”.

Jatkoneuvottelut Venäjän kanssa

Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu vahvisti sopimuksen, mutta sanoi, ettei kyse ole tulitauosta, sillä sellaisesta voidaan sopia ainoastaan kahden laillisen osapuolen välillä. Hänen mukaansa kyse on vain sotimisen keskeyttämisestä siksi aikaa, että ”terroristijärjestö” ehtii poistua turvavyöhykkeeltä.

Turkki pitää YPG:tä oman maansa PKK-puolueen jatkeena ja PKK on julistettu terroristijärjestöksi.

Cavusoglun mukaan Turkki neuvottelee jatkossa Manbijin ja muiden alueiden tilanteesta Venäjän kanssa.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat