Steve Jobs 1955-2011: Tiesitkö nämä asiat suuresta visionääristä?

6.10.2011 12:45

Keskiviikkona menehtyneen Applen perustajan Steve Jobsin elämään mahtuu lukuisia värikkäitä vaiheita.

56-vuotiaaksi elänyt visionääri oli ennen muuta oman tiensä kulkija. Tiesitkö hänestä nämä asiat?

- Jobs syntyi San Franciscossa helmikuun 24. päivä vuonna 1955. Paul ja Clara Jobs adoptoivat hänet.

- Hän aloitti opinnot Reed Collegessa vuonna 1972, mutta jätti opinnot 18 kuukautta myöhemmin. Jobs jäi kuitenkin kampukselle, jossa hän majaili muiden lattioilla, koska hänellä ei ollut enää omaa huonetta asuntolassa. ”Palautin tyhjiä colapulloja viiden sentin panttien takia ostaakseni ruokaa. Joka sunnuntai kävelin seitsemän mailia Hare Krishna -temppelille saadakseni viikon ainoan kunnon aterian.”

– Vuosikymmeniä myöhemmin Jobs kiersi maailmaa omalla yksityislentokoneellaan.

1300 dollarin alkupääoma

- Jobs perusti Applen yhdessä koulutoveri Stephen Wozniakin kanssa kalifornialaisessa autotallissa vuonna 1976. Kaksikon alkuinvestointi oli 1300 dollaria. Myöhemmin entinen Intelin johtaja Armas Clifford ”Mike” Markkula rahoitti heitä 250 000 dollarilla vuonna 1977.

- Vuonna 1984 kehitettiin Jobsin johdolla Macintosh-tietokone. Kyse oli läpimurrosta tietokoneiden matkalla kohti helppokäyttöisyyttä.

- 12 vuotta Jobs oli sivussa. Vuonna 1997 Jobs palasi tuotekehitysvastuuseen, jonka jälkeen Apple on tuonut markkinoille uutuuden toisensa jälkeen. Ensin tuli iPod, sitten iPhone ja uusimpana iPad. Kyseiset tuotteet eivät ole ainoastaan musiikkisoittimia tai tabletteja, vaan ne ovat muuttaneet koko teollisuudenalaa.

- Olleessaan sivussa Applesta Jobs osti pienen grafiikkastudion elokuvaohjaaja George Lucasilta. Tuloksena oli Pixar Animation Studios, joka tunnetaan esimerkiksi Toy Story -elokuvasta.

Kokeili lsd:tä

– Myös Jobsin yksityiselämää on seurattu tarkasti. Hän seurusteli esimerkiksi folklaulaja Joan Baezin kanssa. Vuonna 1996 Jobs avioitui Laurene Powellin kanssa. Jobsilla on neljä lasta.

- Ella Fitzgerald esiintyi Jobsin 30-vuotisjuhlissa.

- Jobs on kertonut toimittajalle, että lsd:n nauttiminen on ollut yksi kolmesta tärkeimmästä asiasta, mitä hän on tehnyt elämässään.

- Jobsia veivät eteenpäin hänen oma tutkimuksensa ja intuitionsa. ”Ei ole kuluttajien tehtävä tietää, mitä he haluavat”, Jobs on sanonut.

- Jobsista tuli myös erittäin rikas. Hänen kartuttamansa omaisuuden arvoksi arvioidaan 8,3 miljardia dollaria.

- Jos Jobsilla olisi ollut motto, se voisi olla ”Stay hungry. Stay foolish”, joka on peräisin The Whole Earth Catalog -julkaisusta.

New York Times

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut