Brittitankkeri ei ole enää miehistönsä hallinnassa - Ulkomaat - Aamulehti

Tankkeriyhtiö vahvisti: ”Alus ei ole enää miehistönsä hallinnassa” – Kahdesta Hormuzinsalmella pysäytetystä aluksesta toinen jatkaa matkaansa, toiseen ei saada yhteyttä

Yhtiö ei ole saanut yhteyttä alukseen sen jälkeen, kun sitä oli lähestynyt joukko tuntemattomia pieniä aluksia ja helikopteri. Varustamo kertoo, että se menetti yhteyden alukseen kello 18 Suomen aikaa perjantaina.

Stena Impero -alukseen ei ole saatu yhteyttä sen jälkeen, kun Iranin vallankumouskaarti kertoi ottaneensa sen haltuunsa.

20.7.2019 8:06 | Päivitetty 20.7.2019 9:16

Stena Impero -säiliöalusta operoiva yhtiö Stena Bulk on antanut kannanottonsa Hormuzinsalmen viimeisimmistä käänteistä.

Perjantaina Iranin vallankumouskaarti sanoi ottaneensa haltuunsa ruotsalaisomisteisen, Britannian lipun alla kulkevan tankkerin Stena Imperon sekä Liberian lipun alla kulkevan aluksen. Viimeksi mainittu on päässyt jatkamaan matkaansa.

– Stena Imperoon ei edelleenkään saada yhteyttä. Se ei ole enää miehistönsä hallinnassa, yhtiö tiedotti uutistoimisto Reutersin mukaan.

– Alus toimi täysin kaikkien merenkäynnin säännösten ja kansainvälisten määräysten mukaisesti. Tärkeintä on nyt miehistön hyvinvointi ja turvallisuus.

Varustamon mukaan aluksella on 23 miehistön jäsentä.

Tieto Stena Imperon haltuunotosta tuli vain pari tuntia sen jälkeen kun Gibraltarin tuomioistuin oli ilmoittanut jatkavansa heinäkuun alussa pysäytetyn Grace One -tankkerin kiinniottoaikaa 30 päivällä.

Iranilaistankkeri pysäytettiin heinäkuun alussa. Iran on tuominnut pysäyttämisen ja pitää sitä laittomana.

”Olen äärimmäisen huolestunut”

Britannian ulkoministeri Jeremy Hunt on ilmaissut huolensa tilanteesta.

– Olen äärimmäisen huolestunut kahden aluksen haltuun ottamisesta Hormuzinsalmella, Hunt sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Britannian viranomaiset tiedottivat, että maan Teheranin-suurlähettiläs on ottanut yhteyttä Iranin ulkoministeriöön.

– Alusten ottamista haltuun ei voi hyväksyä. Britannia tekee tiivistä yhteistyötä kansainvälisten kumppaniensa kanssa Iranin tapauksessa. On ehdottoman tärkeää, että merenkulun vapaus säilyy ja että kaikki alukset saavat kulkea alueella vapaasti, tiedotteessa todettiin.

Hunt on varoittanut vakavista seurauksista, jos tapahtunutta ei ratkaista pian. Hän on kuitenkin todennut, että tilanteessa etsitään diplomaattista ratkaisua, ei sotilaallisia vaihtoehtoja.

Laivalla 23 miehistön jäsentä

Stena Imperon liikennöitsijä kertoi, että aluksessa oli miehistöä Intiasta, Venäjältä, Latviasta ja Filippiineiltä. Varustamon mukaan laivalla on 23 miehistön jäsentä. Varustamon tietojen mukaan kukaan ei ole loukkaantunut.

Stena Bulk kertoi aiemmin verkkosivuillaan, että yhtiö ei ole saanut yhteyttä alukseen sen jälkeen, kun sitä oli lähestynyt joukko tuntemattomia pieniä aluksia ja helikopteri. Varustamo kertoo, että se menetti yhteyden alukseen kello 18 Suomen aikaa perjantaina.

Kaartilaiset kertoivat pidättäneensä tankkerin perjantaina, koska se "rikkoi kansainvälisiä merenkulun sääntöjä".

The Guardian kertoo, että brittiviranomaiset selvittävät kuumeisesti syytä, miksi brittitankkeri muutti kurssia kohti Iranin aluevesiä.

Laiva oli brittimedian mukaan matkalla Saudi-Arabiaan.

Stena Bulk on vuonna 1982 perustettu ruotsalainen varustamo, joka operoi noin sataa säiliöalusta. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Göteborgissa.

Pysäytettiinkö liberialaistankkeri?

Iranilaisen Fars-uutistoimiston mukaan korkea-arvoiset upseerit ovat kiistäneet, että Liberian lipun alla seilaava tankkeri olisi pysäytetty.

Liberian lipun alla seilaavan Mesdar-tankkerin brittiomistaja kertoi, että laivaan nousi aseistettuja vartijoita, jotka poistuivat myöhemmin. Omistajayhtiö kertoo laivan miehistön olevan kunnossa.

Telegraphin mukaan Iranin satamaviranomainen olisi kertonut, että Mesdar oli pysäytetty hetkellisesti ja alusta oli varoitettu ympäristösäädöksistä, jonka jälkeen sen oli annettu jatkaa matkaa.

”Näin Iran neuvottelee”

Yhdysvallat reagoi Persianlahdelta kantautuneisiin uutisiin syyttämällä Irania väkivaltaisuuksien kiihtymisestä. Presidentti Donald Trump sanoi Valkoisessa talossa toimittajille myöhään perjantai-iltana Suomen aikaa, että Yhdysvallat keskustelee ja työskentelee Britannian kanssa.

Iranin asiantuntija Suzanne Maloneyn mukaan viime aikojen Iraniin liittyvät tapahtumat eivät ole outoja vaan päinvastoin.

–  Tämä on juuri se tapa, millä Iran neuvottelee: ulkoministeri Zarifin lipevä charmi yhdistettynä siihen, että vallankumouskaarti iskee päin näköä, Maloney kertoi.

–  Ne ovat saman kolikon kaksi puolta, toisiaan täydentäviä ja koordinoituja.

Saudi-Arabia päästää joukkoja maahan

Saudi-Arabia puolestaan ilmoitti, että se päästää yhdysvaltalaisia joukkoja maahan. Puolustusministerin tiedottajan mukaan maat pyrkivät yhteistyössä turvaamaan alueen vakautta.

Pentagonin mukaan joukkojen siirtämisellä maahan varmistetaan Yhdysvaltojen kyky suojella heidän joukkojaan ja etujaan alueella nousevilta uhilta.

Saudi-Arabia ei ole isännöinyt amerikkalaisjoukkoja sitten vuoden 2003, jolloin Yhdysvallat veti joukkoja Irakista. Yhdysvaltalaisten läsnäolo Saudi-Arabiassa kesti 12 vuotta ja alkoi Persianlahden sodasta vuonna 1991, kun Irak hyökkäsi Kuwaitiin.

Yhdysvaltain armeija kertoi myös, että heillä on ilma-aluksia partioimassa Hormuzinsalmea. Tämän lisäksi armeija kehittää monikansallista merioperaatiota, jonka tarkoituksena on armeijan mukaan lisätä seurantaa ja turvallisuutta Lähi-idän vesiväylillä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos