Hongkongin kiistely lakiesitys vedettiin pois – hallintojohtaja Carrie Lam vahvisti asian tv:ssä - Ulkomaat - Aamulehti

Väkivaltaiset mielenosoitukset jatkuneet yli 13 viikkoa: Hongkongin kiistely lakiesitys vedettiin pois – hallintojohtaja Carrie Lam vahvisti asian tv:ssä

Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam ilmoitti tv-lähetyksessä keskiviikkona, että kiistelty lakiesitys on vedetty pois

4.9.2019 15:49 | Päivitetty 4.9.2019 15:49

Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam kertoi keskiviikkona tv-lähetyksessä, että 13 viikkoa kestäneiden mielenosoitusten taustalla ollut kiistelty lakihanke rikollisten luovutuksista Manner-Kiinaan on vedetty pois.

Mielenosoittajien neljään muuhun vaatimukseen vastaamisen osalta Lam tiedotti, että Hongkongin poliisin toimia tutkii jatkossa siihen varattu jo olemassa oleva komitea. Komiteaa myös vahvistetaan kahdella uudella jäsenellä ja sen tärkeimpänä tutkimuskohteena tulee olemaan Yuen Longissa kesäkuussa tapahtunut välikohtaus.

Hongkongin poliisin toimintaa on kritisoitu väkivaltaiseksi koko mielenosoitusten ajan. Siihen, tullaanko kesäkuun mielenosoitusten nimeäminen mellakoiksi perumaan, Lam totesi, että tietyn nimityksen käyttämisellä ei ole oikeudellisia vaikutuksia. Sen lisäksi päätöksen asiassa tekee Hongkongin oikeusministeriötä vastaava hallintoelin.

Mielenosoittajat ovat vaatineet Hongkongiin myös yleistä äänioikeutta, mitä tulee Hongkongin hallintojohtajan valintaan. Lamin mukaan kysymys kaipaa ”keskustelua Hongkongin peruslain mahdollistamissa puitteissa, tai kysymys tulee jakamaan yhteiskuntaa entistä pahemmin kahtia.” Lam myös aikoo kiertää eri Hongkongin yhteistöissä keskustelemassa sosiaalisista ongelmista, ja niitä tutkimaan nimitetään omia itsenäinen työryhmänsä.

Manner-Kiinan valtionmediayhtiöön kuuluva Global Times kommentoi heti ilmoituksen jälkeen, että Lam vetää lakiesityksen pois, jotta Hongkongissa kuukausia jatkuneet väkivaltaisuudet saadaan loppumaan.

Lam on tällöin kommentoinut tai vastannut neljään mielenosoittajien viidestä vaatimuksesta, joista jäljellä on Lamin itsensä eroaminen hallintojohtajan virasta. Koska kyseessä oli etukäteen nauhoitettu tiedote, ei medialla ollut mahdollisuutta kysyä Lamilta tarkentavia kysymyksiä omaan jatkoonsa liittyen.

Lam keskusteli 43 Peking-myönteisen Hongkongin parlamenttia vastaavan lainsäädäntöelimen edustajan kanssa päätöksestään vetää lakiesitys pois valmistelusta. Samaan keskusteluun oli kutsuttu myös ainakin Kiinan kansankongressin ja Kiinan kansan poliittisen konsultaatiokonferenssin edustajat.

Lakiesitys olisi mahdollistanut voimaan tullessaan rikoksesta epäiltyjen luovuttamisen alueille, joiden kanssa Hongkongilla ei ole luovutussopimusta, kuten Manner-Kiinaan. Alun perin lakiesityksen tarkoituksena oli estää se, että rikolliset pitäisivät Hongkongia turvasatamanaan. Lakiesityksen vastustajat pelkäsivät sitä käytettävän poliittisiin tarkoituksiin.

Tällä hetkellä hallintojohtaja Lamista itsestään on tullut yksi epäsuosituimmista hallintojohtajista sen jälkeen, kun Hongkong luovutettiin vuonna 1997 Isolta-Britannialta takaisin Kiinalle.

Uutistoimisto Reutersin haltuunsa saamisen äänitallenteiden mukaan hallintojohtaja Lam oli sanonut pöytäkirjojen ulkopuolella käydyissä keskusteluissa, että olisi halunnut erota virastaan, mutta Peking ei tukenut päätöstä. Manner-Kiinan hallinto on toistuvasti sanonut julkisesti ja selväsanaisesti tukevansa Lamia hänen tehtävässään hallintojohtajana.

– Mikäli minulla olisi ollut mahdollisuus, olisin eronnut heti ensimmäisenä, Lam kertaa yhdellä tallenteella.

Tallenteella kuullaan Lamin kertovan katuvansa kaupunkiin aiheuttamaansa kaaosta. Lam on kuitenkin julkisuudessa kertonut, ettei aio erota mielenosoitusten seurauksena.

Lamin on määrä lähteä huomenna torstaina konferenssiin Manner-Kiinan Nanjingiin. Kyseessä on Lamin ensimmäinen vierailu Hongkongin ulkopuolella sitten mielenosoitusten alkamisen 9. kesäkuuta. Lamin ollessa poissa hallintojohtajana toimii Matthew Cheung Kin-chung.

Kesäkuussa lakiesitys laitettiin tauolle ennalta määräämättömäksi ajaksi, mutta se näkyy edelleen Hongkongin lainsäädäntöelimen asiakirjoissa.

Lakiesityksen aloittamat mielenosoitukset ovat kestäneet Hongkongissa jo yli 13 viikkoa ja muuttuneet koko ajan väkivaltaisemmiksi. Mielenosoittajat eivät ole tyytyneet lakiesityksen tauolle laittamiseen, sillä he pelkäävät sen nousevan uudelleen valmisteluun ennen lainsäädäntöelimen kauden loppua vuoden 2020 kesällä.

Mikäli lakiesitys todella vedetään pois, kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Hongkongiin tuotu lakiesitys vedetään pois massamielenosoitusten jälkeen. Vuonna 2003 Hongkongiin kaavailtiin turvallisuuslakia, mikä olisi muuttanut Hongkongin perustuslakia vastaavaa peruslakia, mikä takaa kaupungille erityishallintoalueen aseman Kiinassa.

Esityksen johdosta sadat tuhannet ihmiset osoittivat mieltään kaupungin kaduilla. Tällöin Hongkongin silloinen hallintojohtaja Tung Chee-hwa veti lakiesityksen pois kaksi kuukautta sen esityksen jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut