Majesteettirikos on yhteinen nimittäjä näille thaimaalaisille: yksi vangittiin Facebook-jaosta, kolme toisinajattelijaa jäi kiinni Vietnamissa ja kaksi löydettiin kuolleina - Ulkomaat - Aamulehti

Majesteettirikos on yhteinen nimittäjä näille thaimaalaisille: yksi vangittiin Facebook-jaosta, kolme toisinajattelijaa jäi kiinni Vietnamissa ja kaksi löydettiin kuolleina

Kuningas Maha Vajiralongkorn (taulussa) on viettänyt virallisia kruunajaisiaan muun muassa armahtamalla tuhansia vankeja. Vapautetut vangit rukoilivat kuninkaan kuvan edessä Bangkokissa perjantaina.

13.5.2019 8:30

Thaimaalainen aktivisti Jatupat Boonpattararaksa pääsi perjantaina vapaaksi yli kahden vuoden vankeuden jälkeen.

Entinen oikeustieteen opiskelija Jatupat, joka tunnetaan nimellä Pai Dao Din, sai kuninkaallisen armahduksen.

Hänen rikoksensa liittyi myös kuninkaaseen: hän oli jakanut Facebookissa BBC Thain tekemän henkilöjutun Vajiralongkornista vuonna 2016, kun tämä oli juuri noussut valtaistuimelle. Asiasta kertoo BBC.

Thaimaan tiukka majesteettilaki kieltää muun muassa kuninkaallisten arvostelun.

Lain mukaan jokainen, joka loukkaa kuningasta, kuningasta, kruununperijää tai sijaishallitsijaa, voi saada 15 vuoden vankeustuomion.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat syyttäneet vallassa olevaa armeijaa siitä, että se käyttää majesteettilakia vaientaakseen hallinnon arvostelijat.

Tunnustus voi lieventää rangaistusta

Jatupat ei ollut suinkaan ainoa thaimaalainen, joka jakoi kyseisen verkkojutun Facebookissa. Yli 2 600 ihmistä oli tehnyt niin sen jälkeen, kun juttu julkaistiin joulukuussa 2016.

Mutta koska Jatupat vastustaa armeijan tukemaa hallitusta ja on osallistunut lukuisiin mielenosoituksiin, hän oli ainoa, jota vastaan syyte nostettiin.

Rangaistukset majesteettirikoksista voivat lieventyä merkittävästi tunnustamalla. Jatupat päätti lopulta tunnustaa olevansa syyllinen ja sai kahden ja puolen vuoden vankeustuomion, jota armahdus lopulta lyhensi.

Aktivistit pidätettiin Vietnamissa

Yhtä hyvin ei ole käynyt kolmelle muulle thaimaalaisaktivistille, joita myös syytetään kuninkaan loukkaamisesta.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan Chucheep Chiwasut, Siam Theerawut ja Kritsana Thapthai pidätettiin Vietnamissa ja luovutettiin ilmeisesti Thaimaan viranomaisille keskiviikkona.

Reutersin mukaan Thaimaan varapääministeri Prawit Wongsuwan kielsi, että aktivistit olisivat Thaimaan hallussa.

Chucheep Chiwasut on kommentoinut kotimaansa politiikkaa maanpaosta, ja ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan häntä on syytetty majesteettilain rikkomisesta jo pitkään.

Myös Siamia ja Kritsanaa poliisi tutki majesteettirikoksista.

– Sanam Luang -setä (toinen nimi Chucheepille) ja kaksi muuta otettiin kiinni kuukausi sitten, kertoi Reutersin mukaan Piangdin Rakthai amerikkalaisesta Thai Alliance for Human Rights -järjestöstä.

Tammikuussa Thaimaan ja Laosin rajalla kulkevasta Mekong-joesta löydettiin kahden toisinajattelijan ruumiit. Chatcharn Buppawan, 56, ja Kraidej Luelert, 46, olivat maanpaossa eläviä thaimaalaisia, jotka tunnettiin armeijan ja kuninkaallisen perheen arvostelusta.

Radioasemaa Laosissa pyörittänyt aktivisti Surachai Danwattananusorn, 78, puolestaan katosi joulukuussa. Radioasema suhtautuu kriittisesti sotilasjunttaan ja monarkiaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut