Presidentti Niinistö tapaa Trumpin Washingtonissa - Ulkomaat - Aamulehti

Presidentti Sauli Niinistö tapaa Donald Trumpin Washingtonissa samalla, kun yhdysvaltalaiskollega on keskellä suurinta sisäpoliittista skandaalia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapaa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin keskellä yhdysvaltalaiskollegansa suurinta sisäpoliittista skandaalia, mikä nostaa Niinistön työvierailun kansainvälistä mielenkiintoa.

Sauli Niinistö ja Donald Trump Washingtonissa keskiviikkona.

2.10.2019 19:13 | Päivitetty 2.10.2019 19:57

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ovat tavanneet viime aikoina varsin usein: tämänpäiväinen tapaaminen Washingtonissa on jo kolmas kahdenkeskinen tapaaminen reilun kolmen vuoden aikana.

Lisäksi Niinistö ja Trump ovat tavanneet muun muassa YK:n yleiskokouksen ja Pariisin rauhanfoorumin yhteydessä. Ennen työlounasta presidentit keskustelevat presidentin työhuoneessa Oval officessa.

Ukraina vie huomion

Trumpia tämänkertaisessa tapaamisessa kiinnostanevat ainakin Niinistön viimeaikaiset tapaamiset Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa.

Vastaavasti Trump joutuu vastaamaan tiedotustilaisuudessa kysymyksiin suurta kohua ja jopa virkasyytetutkinnan aiheuttaneesta puhelinkeskustelusta juuri Zelenskyin kanssa.

Virallisessa tiedotustilaisuudessa on varattu kaksi kysymystä USA:n medialle ja kaksi kysymystä suomalaismedialle. Yhdysvaltalaismediaa luonnollisesti kiinnostaa enemmän maan sisäpolitiikka kuin tapaaminen Suomen presidentin kanssa. Siksi Trump saattaakin antaa aiheesta enemmän kuin kaksi kysymystä.

Niinistö saapuu tällä kertaa Washingtoniin keskellä Trumpin presidenttikauden suurinta sisäpoliittista myrskyä, vaikka USA:n presidentin ensimmäinen kausi on aikaisemminkin ollut kaikkea muuta kuin rauhallinen ja tasainen.

Zelenskyi-tutkinnan lisäksi The New York Times kirjoitti alkuviikosta Trumpin painostaneen Australian pääministeriä Scott Morrisonia auttamaan keräämään tietoa, jotka auttaisivat Trumpia osoittamaan erikoissyyttäjä Robert Muellerin raportin epäpäteväksi.

Millainen kättely?

Tasavallan presidentin kanslian mukaan Niinistö ja Trump keskustelevat mahdollisuuksista lisätä yhteistyötä muun muassa Euroopan ja arktisen alueen turvallisuuden suhteen.

Lisäksi asialistalla ovat mahdolliset tavat edistää maiden välistä kaupallista ja teknologista yhteistyötä.

Tänä vuonna vietetään Suomen ja Yhdysvaltain diplomaattisuhteiden satavuotisjuhlavuotta.

Trump ottaa Niinistön vastaan Valkoisen talon länsisiivessä, jossa sijaitsee myös Yhdysvaltain presidentin legendaarinen työhuone Oval office.

Heti ensimmäinen mielenkiintoinen hetki on presidenttien kättely, sillä Trump on tunnettu omalaatuisista kättelyistään. Vaikka aikaisemmat kättelyt Niinistön kanssa ovat sujuneet varsin maltillisesti, Trump kätteli esimerkiksi Ranskan presidentin Emmanuel Macronia tv-kanava CNN:n sekuntikellon mukaan yhteensä 29 sekuntia.

Vaikka Niinistön vierailu osuu USA:n sisäpoliittisesti tulenarkaan paikkaan, ei ahkera tviittaaja presidentti Trump ole keskiviikon tviiteissään noteerannut vielä lainkaan Suomen presidenttiä, vaan jatkanut sinnikästä demokraattien moittimista.

Niinistö osallistui jo viime viikolla YK:n 74. yleiskokouksen avajaisviikolle ja puhui YK:n pääsihteeri António Guterresin isännöimässä ilmastohuippukokouksessa.

Sauli Niinistö ja Donald Trump tapasivat Valkoisen talon kuuluisassa Oval Officessa elokuussa 2017.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut