”On liian myöhäistä lähteä” – Australian maastopalot riistäytyivät käsistä ja pahin on vasta tulossa - Ulkomaat - Aamulehti

”On liian myöhäistä lähteä” – Australian maastopalot riistäytyivät käsistä ja pahin on vasta tulossa

Kova tuuli levittää maastopaloja, sillä palavat hiukkaset ja kekäleet voivat lentää jopa 20 kilometrin päähän ja lämpötila on pahimmillaan lähes 50 astetta. Suomen suurlähetystössä on pakattu jo laukut.

4.1.2020 10:57 | Päivitetty 4.1.2020 12:31

Tilanne Australiassa on lohduton. Lämpötila jatkaa kohoamistaan ja tulihelvetti on riistäytynyt käsistä. Tuhannet ihmiset ovat paenneet rannoille.

– On liian myöhäistä lähteä. Hakeutukaa suojaan, kun tuli lähestyy, kehottaa Uuden Etelä-Walesin osavaltion pääministeri Gladys Berejiklian uutistoimisto Reutersin mukaan.

– Pahin on vasta tulossa, sanoo Berejiklian.

Hevosia Blue Mountainin alueella. Olosuhteiden odotetaan edelleen pahenevan.

Maailman kuumin paikka

Lämpötila on koko ajan nousussa. Sydneyn länsipuolella sijaitseva Penrith on Australian meteorologian laitoksen mukaan tällä hetkellä ”maailman kuumin paikka”. Lämpötila kohosi siellä lauantaina iltapäivällä paikallista aikaa 48,9 asteeseen.

Kova tuuli levittää maastopaloja nopeasti. Uuden Etelä-Walesin alueella riehuu tällä hetkellä noin 140 maastopaloa, joista 60:lle ei voida tehdä yhtään mitään.

Maastopaloissa on kuollut jo ainakin 23 ihmistä.

Suomen lähetystössä ”varautumislaukut”

Suomen Australian suurlähettilään sijainen Katja Karppinen kertoo, että pääkaupunki Canberra on vielä turvassa paloilta.

– Ilmanlaatu on ollut erittäin huono koko viikon. Esimerkiksi tiistaina lukema (ilmanlaatuindeksi) oli 4 000–5 000, kun vaarallisen raja on 200, kertoo Karppinen.

– Tuuli on polttavan kuuma. Jos lähellä syttyy paloja, hiukkaset ja kekäleet voivat tuulen mukana lentää palavina jopa 20 kilometrin päähän.

– Itselläni on ”varautumislaukku” ollut pakattuna jo ennen joulua. Ruokavarastot olen täyttänyt ja periaatteessa pystyn lähtemään pikaisellakin aikataululla. Lähetystön henkilökunnalle on hankittu P2-suojaimet, koska ulkoilma on vaarallista hengittää. Kaupungilla suurimmalla osalla on suojaimet, kertoo Karppinen.

Uupuneet palomiehet viettävät lepohetkeä Adelaidessa.

Korjaus 4.1.2020 kello 12.31: Jutussa kerrottiin Katja Karppisen olevan Suomen Australian suurlähetystön apulaisjohtaja, mutta hän on Suomen Australian suurlähettilään sijainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos