Kokosimme 5 vaikutusta, mitkä seuraisivat kovasta brexitistä - Ulkomaat - Aamulehti

Kokosimme 5 vaikutusta, mitkä seuraisivat kovasta brexitistä – Opiskeluvaihto vaikeutuu, jatkossa tarvitaan viisumi ja rajat ruuhkautuvat

Brittiparlamentti äänesti perjantaina kumoon jo kolmannen EU:n ja Britannian neuvotteleman erosopimuksen. Lännen Media kokosi viisi vaikutusta, jotka Britannian äkkiero aiheuttaisi.

Brexit on jakanut Britannian kahtia. Se on käynyt hyvin selväksi myös parlamentin alahuoneen loputtomalta tuntuvissa äänestysrumbissa. Kuvassa brexitin kannattajia Lontoossa.

30.3.2019 21:45

Helsinki

"Kova brexit" eli Britannian sopimukseton äkkiero EU:sta näyttää yhä todennäköisemmältä.

Perjantaina brittiparlamentti äänesti kumoon jo kolmannen brittien ja EU:n neuvotteleman erosopimuksen. Brittiparlamentti äänesti erosopimuksen kumoon äänin 344–286.

Hylätty erosopimus merkitsee sitä, että 12. huhtikuuta mennessä brittien on joko äänestettävä erosopimuksen puolesta tai osoitettava EU:lle muutoin vakuuttavat suunnitelmat eroamisesta.

Yhä on myös mahdollista, että Britannia anoo ja saa jatkoaikaa brexitin valmisteluun.

Jos kova brexit kuitenkin toteutuu, Britannia lakkaa olemasta EU:n jäsen 12. huhtikuuta keskiyöllä.

Mitä siitä seuraisi?

1. Yritykset kärsivät

Suomessa sopimukseton ero osuisi kovimmin yrityksiin, jotka tekevät kauppaa brittien kanssa.

Tällaisia yhtiöitä on Suomessa noin 15 000.

Vientiyrityksillä olisi kovan brexitin toteutuessa vaivanaan muun muassa uudet tullimuodollisuudet, tiukentuva tuotesääntely ja korkeampi arvonlisäverotus.

2. Viisumi vaaditaan

Kovan brexitin jälkeen EU-kansalaiset saisivat matkustaa Britanniassa ilman viisumia, mikäli vierailun kesto on alle 90 päivää.

Pidemmille matkoille EU-kansalaisten täytyisi hakea viisumi.

Pitkällä aikavälillä kova brexit vähentäisi lentoreittejä, koska brittiyhtiöt eivät voisi enää lentää EU:n sisäisiä reittejä.

3. Talouskasvu hidastuu

Kova brexit leikkaisi EU:hun jäävien valtioiden yhteenlasketusta talouskasvusta noin 40 miljardia euroa, arvioi saksalainen tutkimuslaito Bertelsmann Stiftung.

Suurimmat kärsijät EU:n sisällä olisivat Saksa ja Ranska. Britanniassa talouskasvu voi pudota lähes 60 miljardilla eurolla.

Suomalaisyrityksiä rokottaisi vähenevän Britannian-kaupan lisäksi välilliset vaikutukset EU-maiden talouksien hidastumisesta.

4. Vaihto-opiskelu vaikeutuu

EU:n opiskelijavaihto-ohjelma Erasmuksen jatko Britannian kanssa uhkaa päättyä, jos kova brexit toteutuu. Jo ensi syksynä alkavan lukukauden kohtalo on epävarma, vaikka Britit ja EU pyrkivät sopuun jo sovittujen opiskelijavaihtojen toteutumisesta. Vuodesta 2020 eteenpäin Britanniaan ei enää todennäköisesti pääsisi Erasmus-ohjelman kautta.

5. Rekkajonot uhkaavat

Jos edessä on Brittien äkkiero, Britannian rajoille uskotaan muodostuvan jopa kymmenien kilometrien rekkajonoja. Myös satamat ruuhkautuvat.

Brexitiin varautuminen on jo hidastanut EU:n ja Britannian välisiä tavaratoimituksia.

Viivästykset aiheuttavat tappioita vienti- ja tuontiyrityksille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos