Satoja pakolaisia matkalla Turkista kohti EU:n rajaa, Turkki päätti ”avata portit” – Kreikka kertoi kiristäneensä rajavalvontaa - Ulkomaat - Aamulehti

Satoja pakolaisia matkalla Turkista kohti EU:n rajaa, Turkki päätti ”avata portit” – Kreikka kertoi kiristäneensä rajavalvontaa

Syyrialaispakolaisia nousemassa bussiin perjantaina Edirnessä lähellä Turkin rajaa.

28.2.2020 11:33 | Päivitetty 28.2.2020 13:28

Satoja pakolaisia on perjantaina ollut matkalla Turkissa kohti Kreikan ja Bulgarian rajaa, raportoivat uutistoimistot.

Turkki ilmoitti aikaisemmin, että se ei aio enää estää Syyrian pakolaisia pääsemästä Eurooppaan.

Kreikan hallituslähteet kertoivat perjantaina Reutersille, että maa on kiristänyt maa- ja merialueiden rajavalvontaa. Viimeisimmän suuren pakolaisaallon aikana 2015–16 maa oli tärkein kauttakulkupaikka.

Kreikka on lähettänyt vahvistuksia rajavalvontaan. Poliisi on estänyt pakolaisten maahantulon Koillis-Kreikassa Kastaniesissa. Sieltä on pyrkinyt maahan useita kymmeniä ihmisiä.

Noin 300 pakolaista on saapunut Edirnen maakuntaan, joka on Turkin ja Kreikan rajalla. Ryhmässä on muun muassa syyrialaisia, irakilaisia, iranilaisia ja pakistanilaisia.

He kertoivat uutistoimisto DHA:lle, että pyrkivät EU:n alueelle kuultuaan, että rajan ylittämistä ei enää estetä.

Toinen ryhmä saapui Ayvacikiin Länsi-Turkissa. He ilmoittivat pyrkivänsä läheiselle Kreikalle kuuluvalle Lesboksen saarelle veneillä kuultuaan ”avoimista ovista”.

Turkki on tähän asti rajoittanut pakolaisten pääsyä Eurooppaan. Kuva on perjantailta Turkin rajalta.

Turkin kosto?

Torstaina 33 turkkilaista sotilasta sai surmansa ilmaiskussa Idlibissä Syyriassa. Iskun jälkeen Turkin hallitus piti hätäkokouksen, hallituksen pelkona on uusi pakolaisvyöry Idlibistä Turkkiin.

Turkissa on jo ennestään 3,6 miljoonaa pakolaista Syyriasta.

– Meillä ei ole enää mahdollisuuksia ja kapasiteettia ottaa vastaan uutta miljoonaa pakolaista, kirjoitti presidentti Recep Tayyip Erdoğanin lehdistöavustaja twitterissä.

EU:lla ja Turkilla on voimassa pakolaissopimus, jonka tarkoituksena on ollut rajoittaa siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden saapumista Turkin kautta Eurooppaan.

Erdoğan on jo aiemmin uhannut avata pakolaisille portit Eurooppaan. Jos uhkaus nyt todella on toteutunut, Euroopan on syytä varautua samanlaiseen pakolaisten vyöryyn kuin viisi vuotta sitten.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: