Argentiinan parlamentti salli abortin historiallisessa 20 tunnin äänestyksessä – Lain tiellä vielä konservatiivinen senaatti

Senaatti tekee syksyllä lopullisen päätöksen.

MARINA GUILLEN / EPA
Argentiinan parlamentti salli abortin historiallisessa 20 tunnin äänestyksessä – Lain tiellä vielä konservatiivinen senaatti

Abortin kannattajat kerääntyivät keskiviikkona Argentiinan parlamentin edustalle Buenos Airesiin odottamaan äänestyksen lopputulosta.

Maija Salmi

Argentiinassa tehtiin historiaa keskiviikkona, kun parlamentti hyväksyi abortin 14. raskausviikolle asti äänin 129–125. Äänestys oli paitsi tiukka, myös pitkä: se kesti yli 20 tuntia.

Lain voimaan astuminen ei kuitenkaan ole itsestään selvää, sillä se tarvitsee vielä senaatin hyväksynnän. Senaatti äänestää asiasta näillä näkymin syys–lokakuussa.

Senaatin enemmistö on konservatiivisen koalition hallussa, ja arviolta kaksi kolmasosaa edustajista on abortin laillistamista vastaan.

Aborttilainsäädäntö Argentiinassa on peräisin vuodelta 1921. Abortti on maassa laiton, mikäli äitiä ei ole raiskattu tai raskaus vaaranna hänen henkeään.

Abortin laillistamisesta, tai pikemminkin vapauttamisesta, on keskusteltu Argentiinassa vuosikaudet. Toistaiseksi hartaan katolisessa maassa vastustajat ovat aina vetäneet pidemmän korren.

Kiellosta huolimatta maassa tehdään arviolta 350 000–450 000 aborttia vuosittain.

Monet aborteista tehdään laittomasti olosuhteissa, jotka asettavat naiset hengenvaaraan.

50 000 sairaalaan

Yksi abortin laillistamisen puolestapuhujista on Argentiinan terveysministeri Adolfo Rubinstein, jonka mukaan vuonna 2016 lähes 50 000 naista joutui sairaalaan laittomasti tehdyn abortin seurauksena. Heistä 43 menehtyi.

Rubinsteinin lisäksi abortin laillistamisen puolesta ovat kampanjoineet lukuisat julkisuuden henkilöt, jotka ovat tavallisten kansalaisten ja poliitikkojen ohella kertoneet omia kokemuksiaan abortista.

Abortin puolestapuhujat ovat kaduilla ja kabineteissa halunneet muistuttaa, että abortti on terveydenhuoltoon, ei uskontoon liittyvä kysymys.

Lukuisissa mielenosoituksissa senaattia on pyydetty tekemään historiaa ja hyväksymään laki.

Argentiinan entinen presidentti Cristina Fernández de Kirchner oli ensimmäinen Latinalaisen Amerikan maan johtaja, joka hyväksyi homoavioliitot vuonna 2010.

Aborttia hän ei kuitenkaan sallinut tai edes keskustelua siitä. Nyt jännitetään, onko entinen presidentti kääntänyt kelkkansa ja äänestääkö hän tällä kertaa abortin puolesta.

Argentiinan nykyinen presidentti Mauricio Macri on tiukasti aborttia vastaan. Macriin kohdistuu kuitenkin ennen näkemätön sosiaalinen paine. Hän on luvannut, että hyväksyy senaatin päätöksen eikä käytä veto-oikeuttaan, mikäli laki hyväksytään.

Macria keskustelu aborttilainsäädännöstä on myös hyödyttänyt, sillä se on kääntänyt huomion pois Argentiinan epävakaasta taloustilanteesta.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Paikalla olivat myös uuden aborttilain vastustajat! Uusi aborttilaki sallisi mm. 13-vuotiaille tehtävät abortit ilman vanhempien lupaa tai että heille edes kerrottaisiin asiasta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio