Työsuojeluviranomainen: Woltin ruokalähetit ovat työsuhteessa - Työelämä - Aamulehti

Työsuojelu­viranomainen: Woltin ruokalähetit ovat työsuhteessa – Wolt valittaa päätöksestä hallinto-oikeuteen

Kysymys on linjanvedosta, ovatko alustatalousyhtiö Woltin lähetit yhtiön työntekijöitä vai itsenäisiä yrittäjiä.

Viranomainen katsoo asiaa työlainsäädännön näkökulmasta, ja työnantajavelvoitteet on säädetty sopimussuhteessa heikomman osapuolen turvaksi, avi kertoo tiedotteessaan.

1.11. 13:49 | Päivitetty 1.11. 16:33

Ruokalähettiyhtiö Wolt Enterprisesin ruokalähetit ovat työsuhteessa ja heidän tekemistään työtunneista tulee pitää työaikakirjanpitoa, linjaa Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi).

Työsuojeluviranomaisena toimiva Etelä-Suomen avi teki asiasta päätöksen maanantaina. Kysymys on linjanvedosta, ovatko alustatalousyhtiö Woltin lähetit yhtiön työntekijöitä vai itsenäisiä yrittäjiä.

Lue lisää: Ruoankuljetusjättien lähetit kuskaavat nyt myös ostoksia – Tampereella myydyimpien lista on yllättävän arkinen: ”Saman­tyyppinen räjähdysmäinen kasvu tässä tullaan näkemään”

”Lainsäädännöllisesti sitovasti asian voi ratkaista vain tuomioistuin. Osapuolten oikeusturvan ja asian yhteiskunnallisen merkityksen kannalta pitäisimme toivottavana, että tästä asiasta saataisiin tuomioistuimen ratkaisu”, sanoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen johtaja Eerik Tarnaala tiedotteessa.

WOLT pitää lausunnossaan Etelä-Suomen avin päätöstä odotettuna ja kertoo valittavansa siitä hallinto-oikeuteen. Yhtiön mukaan kaikilla osapuolilla on oikeus saada asiassa oikea tuomioistuintason ratkaisu.

Woltin mukaan sen läheteistä yli 70 prosenttia on sitä mieltä, että yrittäjyyden vapaus on heille työsuhteen turvaa tärkeämpää. Woltin arvion mukaan sen lähes 5 000 nykyisestä ruokalähetistä sen palkkalistoille jäisi runsaat 2 000 lähettiä, jos lähettien työ on järjestettävä työsuhteisena.

Wolt aikoo jatkaa lähettiensä työn organisointia nykyisellä mallilla hallinto-oikeuden käsittelyn ajan uhkasakon uhasta huolimatta. Yhtiö voi joutua maksamaan 10 000 euron uhkasakon, jos se häviää tapauksen oikeudessa.

Työsuojeluviranomainen kertoo tehneensä päätöksen kokonaisarvioinnin perusteella. Viranomainen katsoo asiaa työlainsäädännön näkökulmasta, ja työnantajavelvoitteet on säädetty sopimussuhteessa heikomman osapuolen turvaksi, avi kertoo tiedotteessaan.

Avin mukaan kokonaisarvioinnissa työsuhteen puolesta puhuvat seikat, jotka liittyvät työn konkreettiseen suoritustapaan: Ruokalähetit ovat alisteisessa asemassa suhteessa Woltiin ja sen hallinnoimaan alustaan. Wolt määrittelee työn tekemistä muun muassa johtamalla ja valvomalla työtä alustan kautta sekä kontrolloimalla sijaisen käyttämistä.

Arvioinnissa tuli kuitenkin avin mukaan esiin paljon seikkoja, jotka olisivat voineet puoltaa myös ruokalähettien katsomista yrittäjiksi.

Päätöksessä velvoitetaan Woltia 14 päivän sisällä ryhtymään toimenpiteisiin työaikakirjapidon pitämiseksi tai tekemään toimenpiteistä selvitys työsuojeluviranomaiselle.

Päivitetty 1.11.2021 kello 16.33: Lisätty juttuun tieto siitä, että Wolt aikoo valittaa päätöksestä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut