Yrittäjä Laura Peippo, 26, paloi loppuun tehdessään työtä, josta ei pitänyt – Sitten tapahtui muutos, jonka takana on 5 tärkeää oppia - Työelämä - Aamulehti

Yrittäjä Laura Peippo, 26, paloi loppuun tehdessään työtä, josta ei pitänyt – Sitten tapahtui muutos, jonka takana on 5 tärkeää oppia

Heinäkuussa järjestettävässä Arctic Challenge -kisassa osanottajat kantavat mukanaan pöllejä, joihin on maalattu heidän kisanumeronsa. Laura Peippo kertoo, että pölleistä on tullut käsite ja kisaajat jakavat niistä kuvia sosiaalisessa mediassa.

13.8.2017 21:16

Laura Peipon, 26, päivä on käynnistynyt leppoisasti.

Aamupäivän Peippo on viettänyt kotona puolitoistavuotiaan Peetu-poikansa kanssa, ja hoitoon hän on vienyt lapsen vasta puoli kahdeksitoista.

–Tämä on ihan perusaamu. Aloitan työt aina vasta kahdeltatoista, Peippo kertoo.

Liikunta-alan yrittäjänä Levillä työskentelevän Laura Peipon työaika painottuu iltaan. Siksi aamut ovat Peipon ja hänen poikansa yhteistä aikaa.

26-vuotias Laura Peippo voitti toukokuussa Suomen iloisin yrittäjä -palkinnon. Palkinnon tarkoitus on nostaa esiin pienyrittäjiä ja heidän työtään.

Peipolla on yrittäjyyttä takana vasta vajaa vuosi, mutta sinä aikana on jo ehtinyt tapahtua paljon. Aiemmin tappiota tehnyt yritys on laajentunut, ja tappiokierre on saatu katkaistua.

Nyt Laura Peippo paljastaa, miten hän on sen tehnyt.

Oppi 1: Teen vain töitä, joihin tunnen paloa

Laura Peippo opiskeli kokiksi Rovaniemellä. Leville hän muutti vuonna 2012, kun hän sai sieltä työpaikan ravintolan keittiöpäällikkönä. Pian hänet ylennettiin ravintolatoimen johtajaksi.

Puolitoista vuotta Peippo paiski ravintolassa ympäripyöreitä työpäiviä. Hän meni töihin aamulla ennen ravintolan aukeamista ja puursi iltaan asti.

–Kun puolitoista vuotta työskentelee sitä tahtia, väsyy, Peippo toteaa.

–Yhtenä aamuna tajusin, etten ole enää oma itseni. Olin palanut loppuun.

Peippo irtisanoutui työstään ja meni isänsä luo Ivaloon lepäämään. Hän oli 21-vuotias.

–Meni parisen kuukautta, että vain nukuin ja kävin läpi sitä, mitä oli tullut tehtyä.

Loppuun palaminen oli Peipolle heräämisen paikka. Hän päätti, ettei enää koskaan tekisi töitä, joita ei tee intohimosta.

Peippo oli harrastanut liikuntaa pienestä pitäen, mutta kokkikoulussa harrastus oli jäänyt. Vuonna 2011 hän oli herännyt uudelleen liikunnan pariin ja alkanut käydä aktiivisesti lenkillä, pumppitunneilla ja jalkapallotreeneissä. Hän hoksasi, mitä halusi elämässään tehdä.

–Sanoin iskälle, että aion alkaa tehdä liikunta-alan hommia. Iskä sanoi, että ei sillä elä, Peippo kertoo.

Peippo soitti Levi Wellness Clubin yrittäjälle Leena Helinille ja pyysi tältä mahdollisuutta päästä ohjaamaan kuntokeskuksen tunteja. Mitään kokemusta ohjaamisesta hänellä ei ollut.

–Leena sanoi, että tule vetämään yksi kahvakuulatunti ja katsotaan.

Tunti meni penkin alle, mutta Peippo sai "jostain käsittämättömästä syystä" paikan ja alkoi ohjata Levi Wellness Clubin tunteja. Työn ohessa hän kävi erilaisia kursseja ja kouluttautui ohjaajaksi sekä personal traineriksi.

Peippo oli löytänyt intohimonsa.

Laura Peippo liikkuu fiiliksen mukaan ilman pakkoa. –Ei ole mitään sellaista, että jotain pitäisi tehdä, hän sanoo.

Oppi 2: Tärkeintä on uskoa itseensä

Viime elokuussa Laura Peippo teki uuden aluevaltauksen. Hän osti Levi Wellness Clubin itselleen ja ryhtyi yrittäjäksi.

Uutena liikunta-alan yrittäjänä Peippo on lähtenyt ideoimaan Leville uusia palveluja ja tapahtumia. Yksi niistä on elokuun lopussa ensimmäistä kertaa järjestettävä This is the real shit -hyvinvointitapahtuma.

Jo ennen yrittäjäksi ryhtymistään Peippo ideoi Leville Arctic Challenge -haasteottelutapahtuman. Kymmenen kilometrin haasteradalla osallistujat ylittävät erilaisia fyysisiä esteitä, kuten rämpivät suossa, kantavat kiviharkkoja ja nousevat tunturiin kelopölli kainalossa.

Ensimmäinen Arctic Challenge järjestettiin heinäkuussa 2015. Tapahtuma oli Levin kesässä jotakin ihan uutta, ja alkuun moni suhtautui siihen skeptisesti: kuka hullu nyt haluaisi tulla tunturiin kantamaan pöllejä?

–Keli oli ihan kauhea, ja vettä tuli ihan hirveästi. Mutta 150 ihmistä tuli paikalle, ja kaikki meni tosi hyvin, Laura Peippo kertoo.

Seuraavana kesänä tapahtuma osoitti todellisen voimansa: Arctic Challengeen osallistui 560 kisaajaa.

–Kävi ilmi, että tämä oli juuri se, mitä pohjoisesta puuttui.

Kokemus osoitti Peipolle, että koskaan ei pidä kuunnella muiden epäilyksiä vaan on luotettava itseensä ja omaan sisäiseen ääneensä.

–Olen oppinut, että oikeasti pitää uskoa omaan juttuun eikä saa yhtään välittää siitä, mitä muut sanovat – etenkään näin pienessä kylässä, hän sanoo.

Oppi 3: Hyvinvointi ei vaadi ihmekonsteja

Laura Peippoa kismittää. Hyvinvoinnista on tullut Suomessa pinnallinen bisnes, ja ihmisten käsitykset terveydestä, hyvinvoinnista ja onnellisuudesta ovat vääristyneet.

Etenkin moni nuori yhdistää hyvinvoinnin ulkonäköön ja luulee, että hyvinvointi on jotakin ulkoista. Pinnallisen hyvinvointikulttuurin kasvua on ruokkinut viime vuosien trendilaji bikini fitness, jota leimaa ulkonäkökeskeisyys.

–Kaikki on niin feikkiä, ja ihmiset ajattelevat, että se on hyvinvointia, Peippo ärähtää.

Peipon mielestä nyt olisi aika palata perusasioiden äärelle. Tällä hän tarkoittaa sitä, että ihmisten tulisi unohtaa kaikki ulkoapäin annetut ohjeet, taulukot ja ihmedieetit ja alkaa liikkua ja syödä omien tuntemustensa mukaan.

–Ihmisten pitäisi ajatella asioita tosi paljon yksinkertaisemmin. Kenenkään ei tarvitse laskea mitään kaloreita, Peippo sanoo painokkaasti.

Peipon mukaan tavallinen kuntoliikkuja ei esimerkiksi tarvitse mitään ravintolisiä. Tavallinen monipuolinen ruoka riittää.

–Ravintolisät ovat niin kova bisnes, että ihmiset luulevat tarvitsevansa kaikki ne mömmöt, hän sanoo.

–Hifistely kuuluu huippu-urheiluun, mutta ei tavalliseen kuntoiluun.

Tätä sanomaa Peippo haluaa viedä eteenpäin elokuussa järjestettävässä uudessa hyvinvointitapahtumassaan, jonne hän on rekrytoinut puhujiksi ihmisiä, jotka jakavat hänen näkemyksensä hyvinvoinnista.

–Minulla oli mielessä tiettyjä ihmisiä, jotka halusin sinne, ja myin idean heille, hän kertoo.

Näihin ihmisiin lukeutuvat muun muassa entinen freestylehiihtäjä Pekka Hyysalo, urheilulääkäri Pippa Laukka ja kauppias Sampo Kaulanen, jotka kaikki esiintyvät tapahtumassa.

Oppi 4: Itsensä haastaminen tuo parhaat kiksit

Vaikka Laura Peippo liikkuu "fiiliksen mukaan", hän nauttii itsensä haastamisesta – siitä, että hän käy voimiensa äärirajoilla niin, että lopulta vaahto tulee suusta.

–Se euforia on parasta, hän sanoo.

Peippo tykkää haastaa itseään myös työelämässä, ja yrittäjänä hän hakee kaiken aikaa uusia tavoitteita, joita kohti pyrkiä.

–Olen tietynlainen yllytyshullu itselleni. Haluan ylittää itseni, hän sanoo.

Kun Peippo osti Levi Wellness Clubin, yritys oli tehnyt pari vuotta tappiota.

–Päätin, että saan sen toimimaan.

Yritys ei vieläkään ui rahassa, mutta tulos on kääntynyt voitolliseksi.

–Ajatuksena on tehdä yritystoiminnasta koko ajan isompaa, Peippo sanoo.

Peipon mukaan Levi Wellness Club on "sopivasti hullu firma", jossa ei pelätä kokeilla kajahtaneiltakaan vaikuttavia ideoita.

–Mitä hullumpi idea, sen parempi, hän sanoo.

Oppi 5: Älä koskaan heittäydy uhriksi

Laura Peippo oli lapsena rasavilli, joka koetteli rajoja.

–Äiti ei oikein pärjännyt kanssani, hän kertoo.

Kun Peippo oli 15-vuotias, hän muutti isänsä kanssa kahdestaan Ivaloon. Nyt Peippo ajattelee, että muutto oli parasta, mitä hänelle saattoi tuossa iässä tapahtua. Ivalossa asuessaan hän oppi ottamaan vastuuta ja pärjäämään.

–Meidän iskällä on aina ollut kova auktoriteetti lapsiin. Hän ei ole antanut rahaa, vaan kaiken eteen on pitänyt itse tehdä töitä. Nyt sitä osaa arvostaa, mutta eihän se teininä aina kivaa ollut.

Isältään Peippo on oppinut, että onnen avaimet ovat jokaisella omissa käsissä. Kaikki kohtaavat elämässään pettymyksiä ja vastoinkäymisiä, mutta niistä on päästävä yli.

–Jokainen päättää itse, minkälaista elämää elää. Itse olen ottanut asenteen, etten aio elää elämääni miettien, mitä pitäisi tehdä. En myöskään ajattele, että teen jotakin "sitten kun". Elämä on nyt.

Laura Peippo asuu yksin puolitoistavuotiaan poikansa kanssa. Yrittäjä-yksinhuoltajan elämä on toisinaan melkoista hulabaloota, mutta Peippo ei valita.

–Minulla on tosi hyviä ystäviä, jotka auttavat aina. He hakevat Peetun tarvittaessa hoidosta ja touhuavat hänen kanssaan. Olen sanonut monta kertaa, etten olisi mitään ilman ystäviäni, hän kertoo.

–En ole miljonääri, mutta elämäni on tosi rikasta.

Laura Peippo

Syntynyt vuonna 1991 Lohjalla.

Kävi peruskoulun Lahdessa ja muutti isänsä kanssa 15-vuotiaana Ivaloon.

Valmistunut ravintolakokiksi.

Asuu poikansa kanssa Kittilässä Sirkan kylässä ja omistaa liikunta-alan yrityksen.

Luonut Arctic Challenge -tapahtuman, joka järjestetään tänä vuonna 22.7.

Voitti toukokuussa eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen järjestämän Suomen iloisin yrittäjä -äänestyksen. Kisassa etsitään pienyrittäjiä, jotka pitävät huolta positiivisesta työilmapiiristä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut