Jenni Janakka huomasi olevansa fiksu: Röyhkeyskoulu opettaa sitä muillekin - Työelämä - Aamulehti

Eräänä päivänä Jenni Janakka huomasi olevansa fiksu – hänen Röyhkeyskoulussaan opetetaan olemaan vähättelemättä muita naisia

Tiedä, että opit, Jenni Janakka kannustaa. Hewlett-Packard -yhtiö tutki, että miehet hakivat uutta työtehtävää, kun he täyttivät vaatimuksista 60 prosenttia ja naiset, kun 100 prosenttia. Jos osaat jo sata prosenttia, et voi kehittyä. Nosta siis rimaasi.­

20.2.2018 20:00

Mistä pidät ja mistä et pidä? Missä olet hyvä ja missä erittäin hyvä? Siinä kotitehtävä kaikille naisille. Miehetkin saavat sen tehdä, mutta nyt on kyseessä naisille suunnattu Röyhkeyskoulu.

Röyhkeyskoulu? Kuinka ikävää. Eihän kukaan halua olla röyhkeä. Ei varsinkaan nainen, eikö niin? Jenni Janakka on kuitenkin sitä mieltä, että kyllä pitää olla ja oikealla tavalla. Se alkaa vaikkapa juuri siitä, että miettii mistä pitää, missä on hyvä ja lausuu ne ääneen.

Janakka sanoo, että lapsi osaa nimetä mistä hän pitää ja mistä ei pidä. Aikuinen, ja varsinkin nainen alkaa myötäillä odotuksia. Mistä kuuluu pitää tai mistä ei saa pitää.

Entä missä olet hyvä? Röyhkeyskoulussa asetutaan ryhmiin ja kukin kertoo, missä on hyvä. Paikalla on 130 tamperelaista naista. Yksi on hyvä organisoimaan, toinen tietotekniikassa, kolmas ratsastamaan, neljäs tekee tosi hyviä erikoisruokavalioita, viides on hyvä tekemään lumitöitä. Joillekin se on helppoa, toisten pitää kakistella kauemmin, että saako sitä nyt itseään kehua.

Mukana koulutuksessa on nuoria naisia ja äitejä. Muutama sanoo, että on nyt kotona ja itsetunto on sen vuoksi huono. Äläs nyt, kannustavat muut. Jokainen on superhyvä jossain.

Yhdeksän naista, jotka ovat tosi hyviä:

Tee töitä taitavien ihmisten kanssa

Jenni Janakka kannustaa, että jos joku on hyvä, se ei ole muilta pois. Hyvä leviää. Taitavan kanssa työskentelevä oppii itsekin.

–Muijaenergiaa. Sitä kannatan sen sijaan, että nainen olisi naiselle susi. Sekin on ulkoa opittua. Eivät naiset syntyjään ole sellaisia.

Naisten ei pidä vähätellä toisia naisia, hän sanoo ja kertoo amerikkalaisesta näyttelijästä Anne Hathawaystä. Hathaway huomasi elokuvaa Song One tehdessään keskittyvänsä havaitsemaan naisohjaajan virheet, kun hän miesohjaajissa kiinnitti huomiota asioihin, joissa he olivat hyviä.

Ei ole myöskään asioita, joissa naiset ovat luonnon lain määrääminä huonompia kuin miehet.

Janakka viittaa italialaiseen vuoden 2008 tutkimukseen, jossa naiset ja miehet pelasivat internetissä shakkia. Kumpikin sukupuoli pelasi yhtä hyvin niin kauan kuin he eivät tienneet, ketä vastaan pelasivat. Kun naisille kerrottiin, että heidän vastustajansa on mies, he alkoivat alisuorittaa. Kulttuurissa on niin vahva käsitys siitä, että miehet ovat parempia matemaattis-loogisessa ajattelussa, että naiset eivät edes yrittäneet kunnolla.

Näin kasvan hyväksi röyhkeäksi

Kirjoita listaan, mistä pidät ja mistä et pidä.

Kirjoita toinen lista: missä olet hyvä ja missä erittäin hyvä.

Opettele sanomaan kaksi edellistä kohtaa ääneen.

Kerro mielipiteesi.

Mikäli tarvitset hetken miettimiseen, ilmaise tarpeesi. ("Odota hetki, palaan asiaan.")

Tiffany Dufun ohjeet: Mieti henkilö x. Mikä tekee x:stä hyvän? Mistä tiedät, että juuri se tekee x:stä hyvän?

Valitse taistelusi.

Älä päätä toisten puolesta.

Tiedä, että opit.

Vältä konditionaaleja.

Epävarmuus asuu lihaksissa. Ei turhaa sanota, että ryhti kuntoon ja tissit ulos.

Mitä kova mimmi sanoisi?

Janakka on hyvä esiintyjä. Hän puolittain näyttelee röyhkeyskoulussa esimerkin tunteesta, jonka moni nainen tunnistaa.

Ajat täydelle parkkipaikalle, valmistaudut taitavaan taskuparkkiin, jonka luonnollisesti osaat kuin vettä vaan, ja hups, joku vie paikkasi. Tuohdut ja osoitat harmistuksesi etuilusta: "Hei, minulla oli vilkku päällä." Heti suuttumuksen laannuttua mietit, että "olinkohan minä kohtuuton".

–Tällaisissa tilanteissa minä kysyn itseltäni, että mitähän Beyoncé tekisi, Janakka naurattaa yleisöä.

Janakka viittaa poptähti Beyoncé Knowlesiin, jossa on todella särmää. Niin, mitä kova mimmi sanoisi?

Naiset on kasvatettu pitämään toisista ihmisistä huolta ja olemaan kilttejä, Janakka lainaa Saara Särmää. Jopa raisu Janakka joutui pojan viereen istumaan rauhoittaakseen tätä. Tytöille annetaan vastuu siitä, että pojat käyttäytyvät.

Blondi, älykäs ja hauska

Janakka on kiitollinen perheelleen. Heidän urheilullisessa perheessään Jenni ja pikkusisko, keihäänheittäjä Sanni Utriainen rymysivät ja leikkivät, mitä halusivat. Heille ei koskaan sanottu, että tytöt eivät tee tuollaisia juttuja.

Silti myös Jenni jäi stereotypian loukkuun. Hän kuunteli aikansa blondivitsejä ja teki itsestään blondin. Porukan hauskuuttajan, joka on hauska ja kiltti.

Milloin huomasit, että olet enemmän kuin blondi?

–Silloin, kun huomasin olevani älykäs.

Loistavaa. Noin Beyoncè sen sanoisi.

Jenni Janakka

Yksi Hyvät ja huonot uutiset -ohjelman käsikirjoittaja, kirjoittaa blogia Vahvankaltaista, järjestää Röyhkeyskoulua.

Jätti reilu pari vuotta sitten vakituisen työnsä myyntiedustajana ja ryhtyi vapaaksi taitelijaksi.

Näytellyt 10-vuotiaasta alkaen, Helsingin kellariteatterin jäsen, Käynyt Voionmaan opiston elokuvanäyttelijäkoulun.

Laskee tehneensä töitä 64:llä eri ammattinimikkeellä, muun muassa torikauppiaana, keikkamyyjänä, myyntiedustajana, tuottajana ja nuoriso-ohjaajana.

Syntynyt 1986 Parkanossa ja kasvanut Nokialla ja Tampereella.

Kirjoittanut romaanikäsikirjoituksen.

Sinkku.

Röyhkeyskoulu

Idea Röyhkeyskoulusta syntyi erään palaverin yhteydessä, kun Janakka jutteli toisten naisten kanssa työelämästä. Keskustelussa toistuivat lauseet, kuten "En mä sit kehdannut..." ja “Olis siinä kai sit pitänyt...".

Tampereella kurssin järjesti uraäitien valtakunnallinen verkosto Mothers in Business MiB ry.

Mothers in Business MiB ry tukee korkeasti koulutettuja pienten lasten äitejä sovittamaan yhteen uran ja perheen sekä tarjoaa tukea osaamisen kehittämiseen ja verkostoitumiseen.

MiB on perustettu keväällä 2015 ja jäseniä on jo lähes 3300, joista 600 Tampereella

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?