Nasa julkaisi neljä uutta avaruusteleskooppi James Webbin kuvaa

Euroopan avaruusjärjestön tieteellinen johtaja vertasi kuvien merkittävyyttä kuuhun laskeutumiseen.

12.7. 16:34 | Päivitetty 12.7. 21:19

Nasa julkaisi neljä uutta avaruusteleskooppi James Webbin kuvaa

Euroopan avaruusjärjestön tieteellinen johtaja vertasi kuvien merkittävyyttä kuuhun laskeutumiseen.

Avaruusteleskooppi James Webbin uusia kuvia esiteltiin tiistaina Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan lehdistötilaisuudessa.

Nasan johtaja Bill Nelson hehkutti uusien kuvien merkittävyyttä ennen kuvien julkaisua.

"Jokainen kuva on löytö ja antaa ihmiskunnalle universumista kuvan, jollaista emme ole koskaan ennen nähneet.”

Euroopan avaruusjärjestö Esan tieteellinen johtaja Günther Hasinger puolestaan vertasi kuvien merkittävyyttä vuonna 1969 tapahtuneeseen kuuhun laskeutumiseen.

Lehdistötilaisuudessa esiteltiin neljä uutta James Webbin kuvaa. Kuviin tallentuivat muun muassa tuhansien valovuosien päässä oleva Kölin tähtisumu sekä yli tuhannen valovuoden päässä oleva eksoplaneetta WASP-96b.

Lehdistötilaisuudessa kuvista kertoneiden tähtitieteilijöiden mukaan Webbin ottamat kuvat tulevat muuttamaan ymmärrystä esimerkiksi siitä, miten tähdet ja galaksit muuttuvat ja kehittyvät.

Webbin ensimmäinen varsinainen kuva esiteltiin Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin pitämässä ennakkotilaisuudessa Valkoisessa talossa tiistain vastaisena yönä Suomen aikaa.

Kuva oli galaksijoukosta nimeltä SMACS 0723.

Avaruusteleskooppi James Webbin ensimmäinen julkaistu värikuva. Se on galaksijoukosta SMACS 0723 ja sen takaa. Kuvan punertavat kaaret ja pallukat ovat säteilyä galakseista hyvin varhaisessa universumissa. Webbin tarkka kamera NIRCam toi nämä galaksit näkyviin ensi kertaa. Niissä on säteilyä, joka on lähtenyt matkaan selvästi yli 13 miljardia vuotta sitten.

Ensimmäiselle vuodelle yli tuhat hakemusta

Kuvien julkaisusta alkaa virallisesti James Webbin ensimmäinen kuvaussykli eli toimintavuosi, johon osallistuvat tutkimushankkeet on jo valittu vuonna 2020 lähetettyjen hakemusten joukosta.

James Webbin käyttöaika on tutkijaryhmien parissa himoittua, sillä kuvausaikaa haettiin yli tuhanteen hankkeeseen 44 eri maasta. Vain 286 hanketta valittiin lopulta ensimmäiselle vuodelle.

"Ensimmäinen tarkkailusykli uudelle observatoriolle on aina erityinen tapaus, varsinkin kun se on niin voimakas ja odotettu kuin Webb”, totesi viime vuoden tiedotteessa STScI:n johtaja Kenneth Sembach.

Tutkijat toivovat avaruusteleskoopille pitkää ikää, jotta siihen käytetyille rahoille saadaan vastinetta. Noin 10 miljardin dollarin hintalapulla yksin Nasalle se on yksi kaikkien aikojen kalleimmista tiedeprojekteista Euroopassa sijaitsevan Cernin LHC-hiukkaskiihdyttimen ohella.

Webbillä riittää polttoainetta 20 vuoden elinkaaren ajaksi, sillä laitteen tarvitsee tehdä vain pieniä säätöliikkeitä pysyäkseen paikallaan Lagrangen pisteessä.

Tässä kuvassa on kuvattu kohteen NGC 3132 kaasua ja sumua. Se tunnetaan myös nimellä Eteläinen rengassumu. Eteläinen rengassumu sijaitsee Purjeen tähdistössä noin 2 500 valovuoden päässä.

Monta kertaa myöhästynyt jättiläisprojekti

Hubblen seuraajaksi luotu James Webb laukaistiin viime vuoden joulukuussa Ranskan Guayanasta ja lähetettiin noin 1,5 miljoonan kilometrin päähän maapallolta. Avaruusteleskoopin avulla tutkijat tähystävät maailmankaikkeuden alkuhetkiin yli 13,5 miljardin vuoden taakse.

Webb on lähetetty niin kutsuttuun Lagrangen toiseen pisteeseen, jossa se kiertää Aurinkoa samaan tahtiin maapallon kanssa noin neljä kertaa Kuuta kauempana. Teleskoopin matka määränpäähänsä kesti lähes kuukauden.

Ennen laukaisuaan James Webbiä pidettiin kovan onnen ikuisuusprojektina, jonka laukaisu myöhästyi kerta toisensa jälkeen. Alun perin teleskooppi oli tarkoitus lähettää matkalleen jo vuonna 2007.

Yksi syy aikataulujen venymiseen oli juuri se, että Webbiä oltiin lähettämässä niin kauas maapallosta. Etäisyys tarkoitti sitä, ettei laitetta voitaisi huoltaa myöhemmin, kuten jouduttiin tekemään Hubblen kohdalla. Kaiken piti mennä kertaheitolla oikein.

Vuorijonolta näyttävä muodostelma on avaruuden kaasuja ja pölyä, joista on muodostumassa uusia tähtiä.

Avaruusteleskooppi Hubble oli näihin päiviin tarkin avaruusteleskooppi. Se kuvasi aikoinaan samaa avaruuden aluetta (vasemmalla alla olevassa kuvassa) kuin Webb ensikuvassaan (oikealla).

Webbin kuvan erotuskyky on huomattavasti parempi.

On arvioitu, että Webb erottaa kohteita noin sata kertaa paremmin kuin Hubble, joka kuitenkin jatkaa yhä. Sen arvioitiin jäävän eläkkeelle jo 2010-luvulla.

Hubble ja Webb voivatkin lähiaikoina ehkä tutkia avaruuden samoja alueita yhdessä.

Vertailu näyttää, miten paljon tarkempi teleskooppi Webb (kuva oikealla) on kuin sen edeltäjä, avaruusteleskooppi Hubble (kuva vasemmalla).

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut