Uutta koronarokotetta kehittävä Minna Hankaniemi sai Pirkanmaan kulttuurirahastolta 100 000 euron apurahan: ”Olen tottunut siihen, että pienestä summasta kasvaa sitten iso summa”

Rokotetutkija Minna Hankaniemi työskenteli rokotetutkimusprojektissaan perjantai-iltanakin apurahojen jakotilaisuuteen asti.

Virologian ja rokoteimmunologian dosentti Minna Hankaniemi, 43, on kehittää tutkimusryhmänsä kanssa Tampereen yliopistossa uutta proteiinipohjaista koronarokotetta.

13.5. 19:00

Aamulehti

Rokotetutkija Minna Hankaniemellä on torstaina viimeisteltävänä rahahakemus Suomen Akatemialle, kun Aamulehti pyytää haastattelua. Hankaniemi ehdottaa haastatteluajaksi perjantai-iltapäivää, koska silloin on tutkijan ensimmäinen vapaampi hetki vähään aikaan.

Perjantai on hyvä päivä muutenkin, koska perjantai-iltana Pirkanmaan kulttuurirahasto myönsi 100 000 euron apurahan Hankaniemelle ja hänen tutkimusryhmälleen proteiinipohjaisen koronarokotusteknologian kehittämistä varten. Se on kulttuurirahaston vuoden suurin yksittäinen apuraha.

Onko 100 000 euroa paljon vai vähän rokotetutkimuksessa?

”Kyllä se on paljon siinä mielessä, että voin maksaa siitä palkkioita tutkimusryhmäni tohtoriopiskelijoille ja hakea ryhmääni uusia väitöskirjan tekijöitä. Rokotteen kehityksen näkökulmasta se on vähän, mutta olen tottunut siihen, että pienestä summasta kasvaa sitten iso summa”, Hankaniemi kertoo puhelimessa.

Minna Hankaniemi

Filosofian tohtori, rokotetutkija, virologian ja rokoteimmunologian dosentti Tampereen yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa. 43-vuotias.

Työskennellyt yliopiston lisäksi kolmessa kotimaisessa rokotteita kehittävässä biotekniikkayrityksessä.

Virustautien tutkimussäätiö palkitsi Hankaniemen vuonna 2020 Vuoden nuorena virologina.

Sai perjantaina tutkimusryhmänsä kanssa Pirkanmaan kulttuurirahaston vuoden suurimman yksittäisen apurahan, 100 000 euroa.

Vertailuksi kerrottakoon, että Hankaniemi lähetti Suomen Akatemialle torstaina miljoonan euron hakemuksen. Myös Business Finlandilla on käsittelyssään Hankaniemeltä 0,7 miljoonan euron hakemus.

”Näitä rahoja haen rokotetuotannon infrastruktuurin rakentamista varten Tampereen yliopistoon. Sen avulla saisimme tehtyä rokotteita täällä kliiniseen käyttöön eli ihmisille asti. Tämä hyödyttäisi myös meidän ja kaikkien muidenkin lääketutkimuksia Tampereella.”

Minna Hankaniemi tekee pitkää päivää Tampereen yliopistolla niin laboratoriossa kuin tutkimusrahoituksen hakemisessa.

Tehokkaampi rokote

Kulttuurirahaston apuraha on osoitettu proteiinipohjaisen koronarokoteteknologian kehittämistä varten. Hankaniemi on itse suunnitellut ja tehnyt kahden ja puolen vuoden aikana kyseisen proteiinipohjaisen koronarokotteen. Hänen tutkimusryhmänsä aloitti rokotteella viime vuonna hiirikokeet. Niiden tulokset ovat erittäin hyvät.

Proteiinipohjainen rokote eroaa koronapandemian taltuttamisessa käytetyistä rna-rokotteista. Rna-rokote saa elimistön itsensä tuottamaan virusten nujertamiseen tarvittavat proteiinit. Proteiinipohjainen rokote antaa suoraan rokotteessa tarvittavat proteiinit virusta vastaan.

Rokotteiden kehittämisessä kuluu normaalisti 10–30 vuotta. Hankaniemi muistuttaa, että myös pandemian aikana pikavauhtia kehitetyissä rna-rokotteissa on pohjana yli 30 vuoden tutkimus.

”Pandemiassa rna-rokotteet olivat hyvä hätäratkaisu, tai hyvä ja hyvä, koska pandemia on edelleen pahempi kuin koskaan aikaisemmin.”

Proteiinipohjaisia rokotteita pidetään tehokkaampina ja pidempään vaikuttavampina kuin rna-rokotteita.

Sisäinen palo ja halu

Mitä vaatisi, että Hankaniemen proteiinipohjainen koronarokote saataisiin kliinisiin kokeisiin ihmisille?

”Se riippuu rahoituksesta. Jos nämä hakemukseni nyt menevät läpi, niin arviolta kahden vuoden päästä olemme valmiita kliinisiin kokeisiin ihmisillä.”

Rokotetutkijan elämä vaatii joka tapauksessa pitkiä päiviä niin laboratoriotyössä kuin rahoituksen hakemisessa. Hankaniemi arvioi, että noin kolmannes hänen kokonaistyöajastaan kuluu tutkimusrahoituksen hakemiseen.

”En tekisi tätä, ellei minulla olisi isoa sisäistä paloa ja halua tehdä tätä. Kyllä tästä on pakko tykätä”, Hankaniemi sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut