Maailmanlaajuinen komponenttipula voi jatkua vielä ennakoitua pidempään - Tiede ja teknologia - Aamulehti

Elektroniikan maailmanlaajuinen komponenttipula voi jatkua vielä ennakoitua pidempään – ”Uusien tuotteiden tulo markkinoille on jo hidastunut”

Suurin pula on puolijohteista eli niin sanotuista siruista, joita käytetään tänä päivänä lähes kaikkialla.

Maailmalla on pulaa puolijohteista. Niitä käytetään tänä päivänä lähes kaikkialla, esimerkiksi älypuhelimissa ja tietokoneissa. Nämä älypuhelimet kuvattiin elokuussa 2020.

7.11. 17:19

STT

Maailmanlaajuinen pula sähkömekaniikassa käytettävistä komponenteista tulee jatkumaan vielä pitkään. Näin ennustaa Elkomit ry:n toimitusjohtaja Veli-Matti Kankaanpää, jonka yhdistys edustaa elektroniikan komponenttien maahantuojia Suomessa.

”Pula on aivan huikea. Ei tällaista tilannetta ole nähty koskaan aikaisemmin”, Kankaanpää toteaa. ”Kuparista lähtien kaikkien sähkömekaniikassa käytettävien metallien kysyntä ylittää nyt tarjonnan. Kyse ei siis ole pelkästään siruista eikä edes metalleista, koska muoviosista on myös pulaa.”

Siruissa eli piistä valmistettavissa puolijohteissa pula on huutavin. Niitä käytetään tänä päivänä lähes kaikkialla: älypuhelimissa, tietokoneissa, datakeskuksissa, teollisuudessa, autoissa, kulutuselektroniikassa ja langattomassa tiedonsiirrossa.

”Puolijohteiden kysynnässä ei ole näköpiirissä minkäänlaista putoamista. Kysyntä päinvastoin kasvaa koko ajan. Yhteiskunnan muuttuessa yhä digitaalisemmaksi komponentteja tarvitaan koko ajan enemmän”, Kankaanpää sanoo.

Tilanne voi hänen mukaan pahimmillaan johtaa siihen, että muutaman sentin arvoisen komponentin puuttuminen estää miljoonan euron laitteen valmistamisen. ”Tai se voi viivästyttää esimerkiksi auton luovutusta omistajalle kuukausilla. Ylipäätään uusien tuotteiden tulo markkinoille on jo hidastunut.”

Suomessa S-ryhmään kuuluva Prisma-hypermarketketju kertoi keskiviikkona, että joitakin Black Friday -alennuskampanjan tuotteita tulee olemaan tarjolla hyvin rajallinen määrä. Yhdeksi syyksi ketju ilmoitti maailmanlaajuisen komponenttipulan.

Investoinnit ovat kalliita

Sirujen raaka-aineen eli piin ylivoimaisesti suurin tuottajamaa on Kiina. Viime vuonna maailmassa tuotettiin noin 8 miljoonaa tonnia piitä, josta Kiinan osuus oli kaksi kolmasosaa. Muita merkittäviä tuottajamaita ovat Venäjä, Brasilia, Norja ja Yhdysvallat.

Neljä viidesosaa piin maailmanlaajuisesta tuotannosta on neljän yhtiön käsissä. Sirujen tuotanto ei ole pysynyt jatkuvasti kasvaneen kysynnän tahdissa.

”Tehtaita eli johdevalimoita on maailmalla aika vähän, ja investoinnit ovat kalliita. Yhden puolijohdetehtaan rakentaminen maksaa kymmeniä miljardeja euroja”, Kankaanpää toteaa. ”Vaikka investoinnit saadaan lopulta pyörimään, kysynnän ja tarjonnan kova epätasapaino ei poistu nopeasti. Sirujen kysyntä on vain yksinkertaisesti niin valtava.”

Kankaanpää arvelee, että tilanne tulee lopulta kääntymään päälaelleen eli komponenttien ylitarjontaan, mutta siinä kestää vielä pitkään. ”Valitettavasti tämä tilanne kestää kauan. Aiemmin uumoiltiin, että pula olisi ensi vuonna ohi, mutta nyt ei näytä siltä.”

Puolijohteiden kysyntää lisäävät entisestään lähitulevaisuudessa siirtyminen 5g-verkkoteknologiaan ja liikenteen sähköistyminen.

”Esimerkiksi yhteen datakeskukseen menee tonneittain komponenttitavaraa, ja niitä rakennetaan koko ajan lisää”, Kankaanpää sanoo.

Liikenteen osalta kysyntää lisää se, että hybridiautoissa on kolme kertaa enemmän puolijohteita kuin polttomoottoriautoissa, ja täyssähköautoissa puolestaan on kolme kertaa enemmän puolijohteita kuin hybrideissä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut