Nostalgia suojaa meitä alakulolta – Menneiden muistelu ei ole vain jaarittelua: ”Ihminen hakee tapoja ajatella itsestään ja elämästään myönteisesti” - Tiede ja teknologia - Aamulehti

Nostalgia suojaa meitä alakulolta – Menneiden muistelu ei ole vain jaarittelua: ”Ihminen hakee tapoja ajatella itsestään ja elämästään myönteisesti”

Menneiden muistelu ei ole vain jaarittelua, vaan alakulolta suojaava voimavara, tutkijat pohtivat.

Miellyttävien asioiden muistelu näyttää suojaavan yksinäisiä onnettomuuden tunteelta, tutkimus päätteli.

22.10. 17:25

Nostalgialla on tunkkainen kaiku.

Mukavien aikojen muistelu tuo mieleen vuodesta toiseen samaa levyä pyörittävän itseä vanhemman sukulaisen, jonka mielestä ennen tehtiin kunnon musiikkia, poliitikot olivat kunnollisia ja käetkin kukkuivat kauniimmin.

Nostalgia yhdistyy mielessä helposti myös pysähtyneisyyteen, muutosvastarintaan ja ihmisiin, joilla ei ole elämältään enää odotettavaa.

Jos nostalgialla on huono maine, se lienee kuitenkin kohtuutonta. Psykologisessa katsannossa nostalgia on selviytymisen mekanismi, joka voi auttaa ihmisen vaikeiden aikojen yli.

Tästä kertoo muun muassa tuore brittiläisen Southamptonin yliopiston johtama tutkimus, jossa tarkasteltiin henkistä jaksamista pandemian aikana.

Tutkimusta varten selvitettiin yli 3 700 ihmisen mielialoja pandemian alkuaikoina Britanniassa, Kiinassa ja Yhdysvalloissa.

Tutkimuksessa ihmiset arvioivat mielialaansa, yksinäisyyttään ja nostalgian tunnettaan seitsemänportaisella asteikolla. Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Psychological and Personality Science.

Tutkimus osoitti ehkä vähemmän yllättävästi, että yksinäisimmiksi itsensä kokeneet olivat myös onnettomimpia.

Kiinnostava tulos liittyi kuitenkin nostalgian tunteeseen. Miellyttävien asioiden muistelu näytti suojaavan yksinäisiä onnettomuuden tunteelta.

Tutkimuksen yhteenvedossa tutkijat kuvaavatkin nostalgian tunnetta vastalääkkeeksi onnettomuuden tunteelle.

Tutkimuksen tekijöihin kuulunut sosiaalipsykologi Tom Wildshut vertaa Science News -sivustolla nostalgian tunnetta immuunijärjestelmään.

”Yksinäisyys voi tehdä onnettomaksi samaan tapaan kuin infektio voi tehdä sairaaksi. Samalla yksinäisyys voi kuitenkin laukaista myös nostalgian tunteita, jotka sitten helpottavat mielialaa. Tässä nostalgia vertautuu immuunipuolustukseen, joka torjuu viruksen”, Wildshut kuvailee.

Tutkijat päättivät selvittää tulosta kolmella yhdysvaltaisilla vastaajilla tehdyllä lisätutkimuksella.

Huhtikuussa 2020 tehdyssä tutkimuksessa 200 koehenkilöä jaettiin kahteen ryhmään.

Heistä puolet pyydettiin kirjoittamaan lyhyesti itselleen mieluisista muistoista, toisen puolen vain muistoistaan ylipäänsä.

Tutkimuksessa nostalgisesti kirjoittaneen ryhmän mieliala todettiin keskimäärin hieman paremmaksi.

Muutos oli pieni: kun nostalgisesti muistelleen ryhmän keskimääräinen onnellisuus oli seitsenportaisella asteikolla 5,64, oli se toisella ryhmällä 5,3.

Tutkijoiden analyysin mukaan nostalgian vaikutus onnellisuuseroihin oli noin kaksi prosenttiyksikköä. Siis pieni, mutta kuitenkin havaittavissa.

Jatkotutkimuksessa kahta päivää myöhemmin sama vaikutus oli yhä nähtävissä kun tutkijat pyysivät ihmisiä muistelemaan uudelleen nostalgisia muistojaan ennen onnellisuuskyselyyn vastaamista.

Kaksi prosenttiyksikköä voi tuntua pieneltä, mutta pienetkin muutokset voivat tuottaa suuria vaikutuksia isoisissa ihmisjoukoissa ja pitkillä aikaväleillä.

Näin päättelee tutkimuksessa mukana ollut psykologi Friedrich Götz Vancouverin Brittiläisen Columbian yliopistosta.

Jos ajattelee suuria ihmisjoukkoja, muutos on iso parempaan suuntaan, toteaa tutkimuksessa mukana ollut.

”Voi vaikka kysyä, että miksi juuri tämä muisto on niin arvokas.”

Tulos ei yllätä Ikäinstituutin toimialapäällikkö Sirkkaliisa Heimosta. Psykologian tohtori Heimonen luotsaa Ikäinstituutin mielen hyvinvoinnin asiantuntijuusaluetta.

”Nostalgia voidaan hyvin nähdä henkisenä voimavarana. Ihminen hakee tapoja ajatella itsestään ja elämästään myönteisesti. Näin voi luoda uskoa itseensä ja toiveikkuutta esimerkiksi muuten synkältä vaikuttavaan tilanteeseen”, Heimonen sanoo.

Nostalgian hyviä puolia on se, että kyseessä on pitkälti asennekysymys. Kenenkään elämä ei ole voinut olla niin kamalaa, ettei siitä voisi muistaa jotain lohdullistakin.

Heimosen mielestä nostalgisointi on hyödyllistä.

”Nykyisyyden peilaaminen myönteisen menneisyyden kautta on tapa nähdä omaa elämää pidemmällä jatkumolla”, Heimonen toteaa.

Eikä sen tarvitse johtaa edes muutosvastarintaan. Kyse voi olla tavasta rakentaa jatkuvuutta muuttuvassa maailmassa.

Entä mitä Heimonen sanoisi heille, joita rasittavat jatkuvasti menneistä jauhavat sukulaiset tai ystävät?

”Ymmärtäminen auttaa pitkälle. Kannattaa miettiä, miksi ihmiset palaavat näihin muistoihin ja tarinoihin ja mitä ne heille merkitsevät.”

”Sitä voi vaikka kysyä, että miksi juuri tämä muisto on niin arvokas.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut