Nasa lähetti Lucy-luotaimen kohti Jupiterin kiertorataa - Tiede ja teknologia - Aamulehti

Nasa lähetti Lucy-luotaimen kohti Jupiterin kiertorataa – 12 vuotta kestävän tehtävän tarkoitus on valottaa aurinkokunnan historiaa

Lucy on ensimmäinen aurinkovoimalla toimiva luotain, joka matkaa näin kauas Auringosta. Alus käy matkansa aikana kahdeksalla asteroidilla eli useammalla kuin yksikään sen edeltäjä.

Lucy-luotain laukaistiin Yhdysvaltain Floridasta kohti Jupiterin kiertorataa lauantaina 16. lokakuuta.

16.10. 13:58

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa lähetti ensimmäisen miehittämättömän aluksensa kohti Jupiterin kiertorataa lauantaina. Lucy-niminen luotain lähti 12-vuotiselle matkalleen Floridasta Cape Canaveralin avaruustukikohdasta iltapäivällä noin kello puoli yhdeltä Suomen aikaa.

Lucyn keräämän datan avulla pyritään paremmin ymmärtämään seikkoja, jotka vaikuttivat aurinkokunnan muodostumiseen 4,5 miljardia vuotta sitten.

Alus käy matkansa aikana kahdeksalla asteroidilla eli useammalla kuin yksikään sen edeltäjä. Matka keskittyy Jupiterin kiertoradalla oleviin niin kutsuttuihin troijalaisasteroideihin, jotka ovat kiertoradalla kahtena ryhmänä Jupiterin edessä ja takana. Lucyn matka kulkee molempiin ryhmiin.

Valokuvaaja valmistautui Lucy-luotaimen laukaisua varten 15. lokakuuta.

Yli 7 000 kappaleesta koostuvien troijalaisasteroidien uskotaan koostuvan alkukantaisesta aineksesta, josta myös uloimmat planeetat koostuvat. Niiden tutkiminen tarjoaa tietoa myös koko aurinkokunnan historiasta.

”Vaikka ne ovat avaruudessa pienellä alueella, ne ovat fysikaalisesti hyvin erilaisia. Ne ovat esimerkiksi erivärisiä, jotkut ovat harmaita, jotkut punaisia”, Nasan tutkija Hal Levison kertoi syyskuun lopulla.

Luotain tutkii asteroideja lähimmillään noin 400 kilometrin päästä. Teknologiansa avulla se pystyy tutkimaan esimerkiksi taivaankappaleen koostumusta, massaa ja tiheyttä.

Lucy on ensimmäinen aurinkovoimalla toimiva luotain, joka matkaa näin kauas Auringosta. Jättiläisplaneetta Jupiter on viides planeetta Auringosta lukien.

Lucy nimettiin ihmisen esivanhemman löytyneen muinaisen fossiilin mukaan.

Lauantaina avaruuteen laukaistun Lucy-luotaimen tehtävä kestää 12 vuotta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut