Tamperelaistutkijoilla on ainutlaatuinen aineisto, jonka avulla voi ratketa yksi sairauksien periytyvyyden suurista arvoituksista – Löytö mullistaisi tuttujen sairauksien ennaltaehkäisyn ja hoidon - Tiede ja teknologia - Aamulehti

Tamperelaistutkijoilla on ainutlaatuinen aineisto, jonka avulla voi ratketa yksi sairauksien periytyvyyden suurista arvoituksista – Löytö mullistaisi tuttujen sairauksien ennaltaehkäisyn ja hoidon

Jos niin sanottu epigeneettinen periytyminen todistetaan myös ihmisellä, merkitys kansansairauksien ennaltaehkäisyssä, terveydenhoidossa ja lääkekehityksessä olisi valtaisa. – Jos ensimmäinen todiste jossain löydetään, se tapahtuu täällä Tampereella, sanoo maailman siteeratuimpiin lääketieteen tutkijoihin kuuluva Terho Lehtimäki.

Tampereen yliopiston kliinisen kemian professori Terho Lehtimäki ja akatemiatutkija Emma Raitoharju etsivät ainutlaatuisen tutkimusaineiston avulla merkkejä siitä, miten sairaudet periytyvät sukupolvelta toiselle. Aamulehti kuvasi kaksikon Tampereen yliopiston Kaupin kampuksella.

6.6. 6:00

Aamulehti

Diabetesta sairastavien määrä on kasvanut Suomessa nopeasti. Taustalla ovat lisääntynyt ylipaino ja väestön ikääntyminen. Diabetes ei kuitenkaan yleisty samassa suhteessa kuin suomalaisten paino nousee ja väki vanhenee.

– Diabetes on lisääntynyt niin hurjaa vauhtia viime 10–20 vuoden aikana, että hitaasti muuttuvat geenit eivät näin nopeaa muutosta selitä, Tampereen yliopiston kliinisen kemian professori Terho Lehtimäki sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: