Tamperelaiset tutkijat vievät tuoksut virtuaalitodellisuuteen - Tiede ja teknologia - Aamulehti

Miten kuvitteelliset maailmat saadaan tuoksumaan? Tampereen yliopiston kunnianhimoinen tutkimushanke tuo hajut mukaan virtuaalimaailmoihin

Tampereen yliopiston tutkijat osaavat jo tuottaa hajuja digitaalisesti ja siirtää niitä paikasta toiseen. Uudessa tutkimushankkeessa kehitetään menetelmä, joka tekee tuoksujen haistelusta mahdollista myös virtuaalitodellisuudessa.

Tampereen yliopiston professorin Veikko Surakan johtamassa tutkimushankkeessa viedään tuoksut virtuaalimaailmaan.

8.10.2019 11:22 | Päivitetty 8.10.2019 17:25

Aamulehti

Tampereen yliopiston tutkijoiden ansiosta kukat tuoksuvat pian myös virtuaalisissa maailmoissa. Yliopistossa alkavassa monitieteisessä tutkimuksessa kehitetään virtuaalitodellisuusmaailmaa, joka mahdollistaa aitojen tuoksukokemusten tuottamisen ja yhdistämisen osaksi moniaistista virtuaalitodellisuudessa (VR) tapahtuvaa vuorovaikutusta.

Haju mukaan virtuaalimaailmaan

Tampereen yliopiston Ohjelmoitavat tuoksuympäristöt -hankkeessa tuodaan hajut mukaan virtuaalitodellisiin (VR) maailmoihin.

Suomen Akatemia rahoittaa Ohjelmoitavat tuoksuympäristöt -tutkimushanketta noin miljoonalla eurolla.

Monitieteinen hanke yhdistää useita tieteenaloja: matematiikkaa (koneoppiminen), insinööritieteitä (anturit ja mikrofluidistiikka), psykologiaa, tietojenkäsittelytieteitä, lääketiedettä ja ihminen-tietokone-vuorovaikutusta.

Yhteistyötä tehdään muun muassa saksalaisten, yhdysvaltalaisten ja kiinalaisten tutkimusryhmien kanssa.

Tutkimushanketta johtavan Tampereen yliopiston professorin Veikko Surakan mukaan projekti tuottaa monia merkittäviä tuloksia eri tieteenaloilla.

– Se tuo tuoksut osaksi moniaistista VR-maailmaa ja luo visionäärisiä menetelmiä sekä hajuaistin toiminnan että muistin ja hajuaistin välisten yhteyksien tutkimukseen, Surakka sanoo Tampereen yliopiston tiedotteessa.

– Kuvitellaan esimerkiksi, että liikut virtuaalitodellisuudessa, johon on mallinnettu metsäinen ympäristö. Näet puita ja ruohikkoa ja kuulet taustalla tuulen huminaa ja linnunlaulua. Sitten näet vaikkapa kukan. Pysähdyt ja poimit sen ja samalla kukka alkaa tuottaa sille ominaista tuoksua, joka erottuu ruohikon ja puiden taustatuoksusta. Näin kokemus täydentyy merkittävällä, aivan uudenlaisella aistimuksella, Surakka sanoo.

Uudessa tutkimushankkeessa havainnollistetaan lisäksi, kuinka tuoksuja mitataan todellisesta ympäristöstä ihmisen hajuaistia matkivilla sähköisillä nenillä, luokitellaan ne koneoppimismenetelmin ja lopulta luodaan tuoksu uudelleen virtuaalitodellisuudessa.

– Lisäksi kehitämme menetelmiä, joita voidaan käyttää ihmisen hajuaistin hallitumpaan testaukseen. Tämä on tärkeää siksi, että hajuaistimuutosten on osoitettu liittyvän muun muassa muistin toiminnan heikkenemiseen, Surakka sanoo.

Tuoksu siirtyy verkossa

Surakka on tutkinut virtuaalisten tuoksujen tuottamista jo useita vuosia.

Surakan johdolla on kehitetty ainutlaatuinen tuoksukone, joka haistaa, analysoi ja lähettää tuoksuja tulostettavaksi tuoksusyntetisaattorilla.

Tuoksusyntetisaattorin ja digitaalisen keinonenän avulla tutkijat ovat tuottaneet monia tuoksuja niiden erilaisista osatuoksuista.

Kun keinonenän haistelemat tuoksut muutetaan digitaaliseen muotoon, ne voidaan siirtää toiseen paikkaan, myös virtuaalisiin maailmoihin.

Esimerkiksi jasmiinin tuoksu koostuu noin viidestätoista erilaisesta osatuoksusta. Tuoksusyntetisaattorin avulla jasmiinin tuoksun tuottamiseen tarvitaan vain kolme avaintuoksutekijää: cisjasmone, indoli ja betnsyyniasetaatti.

Tampereen yliopiston tutkijat ovat myös onnistuneet siirtämään tuoksuja paikasta toiseen.

He ovat rakentaneet erilaisille hajuille digitaalisen sormenjäljen. Tuo digitaalinen sormenjälki pystytään siirtämään toiseen paikkaan tietoverkossa. Sen jälkeen tuoksu voidaan luoda uudestaan sen kemiallisista ostekijöistä tuoksusyntetisaattorin avulla.

Tätä menetelmää aiotaan jalostettuna käyttää myös tuoksujen tuomisessa virtuaalimaailmoihin.

Tampereen yliopiston tutkijat testasivat hajujen siirtoa pitemmän matkan päähän pari vuotta sitten Tampereella järjestettyjen Tekniikan päivien yhteydessä.

Tuolloin tuoksuja siirrettiin Tampereen yliopiston nykyiseltä Keskustakampukselta Tampere-talolle.

Lue lisää: Ainutlaatuinen koe Tampereella: Tutkijat siirtävät verkossa digitaalisia tuoksuja paikasta toiseen – yleisökin pääsee nuuhkimaan

Lue lisää: Tampere-talolla tehtiin historiallinen hajukoe: ”Vaniljalta se ensin tuoksui, mutta sitten tuntui myös sitruunan hajua”

Sekä aikaisemmissa että uudessa tutkimusprojektissa mukana ovat olleet myös professori Pasi Kallion ja professori Jukka Lekkalan tutkimusryhmät.

Surakan ryhmä yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnasta vastaa uudessa hankkeessa tehtävästä VR-ympäristöjen ja ohjelmoitavien tuoksujen kehityksestä sekä tuotettavien tuoksujen aistimiseen liittyvästä kokeellisesta tutkimuksesta.

Kallion ja tutkimusryhmä lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnasta vastaa tuoksusyntetisaattoriteknologioiden kehityksestä.

Samassa tutkimusryhmässä työskentelevä Lekkala vastaa hankkeen tuoksuja analysoivien menetelmien kehityksestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut