Lasitutkija Laeticia Petit nappasi 130 000 euroa Pirkanmaan rahastolta - Tiede ja teknologia - Aamulehti

Tampereen yliopiston lasitutkijalle 130 000 euroa: yhdistää nerokkaasti tiedettä ja taidetta – Katso tästä kaikki apurahan saaneet

Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahasto jakoi perjantaina 100 apurahaa ja yhden palkinnon. Palkinnon sai Tampereen yliopiston Suomen historian professori Pertti Haapala. Kaikkiaan rahaa jaettiin yli 1,3 miljoonaa euroa.

Laeticia Petitin mielestä lasin kanssa työskentely on kuin leipoisi kakkuja. Halutessaan voi joka päivä tehdä eri makuisen ja koostumukseltaan erilaisen kakun.­

8.5.2020 0:01

Aamulehti

Tampereen yliopiston Hervannan kampuksella lasifotoniikan tutkimusryhmää johtavan Laeticia Petitin mielestä lasi on mainio materiaali tutkia, sillä sitä on helppo työstää ja muovata erilaisiin muotoihin. Ja mikä parasta: lasissa riittää vielä valtavasti tutkittavaa.

1 344 500 euroa

Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahasto jakoi perjantaina 8.5. yhden palkinnon ja sata apurahaa, yhteensä 1 344 500 euroa.

Pirkanmaan rahaston palkinnon sai Tampereen yliopiston Suomen historian professori Pertti Haapala. Palkinnon suuruus on 15 000 euroa.

Tänä vuonna myönnettiin myös kaksi 40 000 suuruista taiteen kärkihankeapurahaa. Ne saivat Jouni Prittinen ja työryhmä ihmisiä ja robotteja yhdistävään tanssiteokseen ja siihen liittyvän tutkimuksen toteuttamiseen. Toisen kärkihankeapurahan sai Tampereen Pianoseura ry Tampereen Pianokilpailun 2021 järjestämiseen.

Tieteeseen myönnettiin yhteensä 15 kokovuotista eli vähintään 9 kuukauden työskentelyapurahaa. Taiteen kokovuotisen työskentelyapurahan sai 7 taiteilijaa.

– Lasin kanssa työskenteleminen on kuin leipoisi kakkuja. Joka päivä voi käyttää uutta reseptiä. Sekä lasin että kakun voi leipoa eri tavalla vaikka joka päivä, Petit sanoo.

Petitin johtama tiedettä ja taidetta yhdistävä tutkimushanke nappasi suurimman potin eli 130 000 euroa Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahastosta. Apurahoja jaettiin sata kappaletta ja ne julkistettiin perjantaina.

Petitin johtaman työryhmän tutkimushankkeessa tutkitaan fotoniikan avulla vanhojen kiinalaisten keramiikkaesineiden lasitteita.

Mitä tämä tarkoittaa, Laeticia Petit?

– Olemme saaneet käyttöömme ainutlaatuisia, lähes tuhat vuotta vanhoja kiinalaisia keraamiikkaesineiden palasia. Ne ovat alun perin olleet lautasia, vaaseja ja juoma-astioita, Petit sanoo.

Sirpaleet on saatu saksalaiselta ASET-säätiöltä. Säätiö puolestaan on saanut ne säilytettäväkseen museoista eri puolilta maailmaa.

– Astioiden värit ja koostumus ovat ainutlaatuisia. Me olemme erityisesti kiinnostuneet niiden lasimaisesta pinnoitteesta.

Pinnoite on kuin ohut väriä antava läpinäkyvä maalikerros kappaleiden pinnalla.

Kun pintaa tarkastelee hyvin tehokkaalla mikroskoopilla, erottaa piskuisia kuplia. Kuplien pinnalla on millimetrin miljoonasosien kokoisia metallisia nanopartikkeleita.

– Nämä nanopartikkelit määrittävät paljolti kappaleiden värin ja ovat keskeinen osa niiden koostumusta.

Tutkittavana on muun muassa osia tästä koboltinsinisestä lehdenmuotoisesta lautasesta, joka on valmistettu joskus 900-luvulla ­

Petit tutkii ja kehittää erilaisia lasisia materiaaleja fotoniikan avulla.

Fotoniikalla tarkoitetaan valoon perustuvia tutkimusmenetelmiä, valon ja aineen vuorovaikutusta ja valon käyttöön perustuvia teknologioita. Fotoniikka hyödyntäviä tekniikoita on kaikkialla ympärillämme.

Petitiä vanhat kiinalaiset keraamiikkakappaleet ja erityisesti kappaleiden lasiset pinnoitteet kiinnostavat, sillä hän haluaa kokeilla samoja elementtejä kehittämissään uusissa lasimateriaaleissa.

– Haluamme nähdä, mitä tapahtuu, kun lisäämme näitä tuhat vuotta vanhoja elementtejä tutkimiimme lasimateriaaleihin. Aiomme kopioida noita ikivanhoja nanopartikkeleita ja selvittää, voidaanko niiden avulla antaa kehittämillemme laseille uusia hyödyllisiä ja käyttökelpoisia ominaisuuksia.

Tampereella onnistuttiin sellaisessa, mihin kukaan ei ole pystynyt aiemmin: Mullistava keksintö kumoaa käsityksemme lasin hauraudesta – tämä lasi on terästäkin lujempaa

Aivan uusia värejä

Petitin mukaan pian alkavassa tutkimusprojektissa selvitetään myös, voidaanko ikivanhojen nanopartikkeleiden avulla luoda aivan uusia värejä.

Tässä mukaan astuu tamperelainen lasitaiteilija Ella Varvio.

Lasitaidetta puhaltava Varvio käyttää esineissään tekniikkaa, joka mahdollistaa erilaisten kuvioiden siirtämisen lasikerrosten väliin.

Petit ja Varvio ovat tehneet yhteistyötä jo pitkään. Petit on muun muassa kehittänyt Varviolle keinoja, joiden avulla lasi saadaan vaihtamaan väriä.

Projektin taiteellisessa osassa tutkitaan kiinalaisten esineiden värejä ja koostumuksia sekä yritetään luoda Varvion puhaltamiin laseihin samoja ainutlaatuisia värisävyjä sekä koostumuksia.

– Yritämme tehdä hänelle reseptejä, joiden avulla hän osaa leipoa ainutlaatuista lasia, Petit sanoo

Ella Varvio työskentelee tuhatasteisten uunien äärellä – lasi on kuljettanut tamperelaistaiteilijaa Pyynikin metsistä Manhattanille

Pertti Haapalalle tunnustus

Pertti Haapalan johtamissa Suomen Akatemian huippututkimusyksiköissä Suomen ja suomalaisten historiaa on tutkittu kokemusten kautta. ­

Pirkanmaan Kulttuurirahaston vuoden 2020 palkinto on myönnetty Tampereen yliopiston Suomen historian professorille Pertti Haapalalle kansakunnan kokemukseen syventymisestä ja laajempaan yhteyteen liittämisestä. Palkinnon arvo on 15 000 euroa.

Haapala on toiminut Tampereen yliopiston Suomen historian professorina vuodesta 1997.

Hän on johtanut useita Suomen Akatemian tutkimushankkeita ja kahta huippuyksikköä.

Huippuyksiköissä Suomen historiaa on tarkasteltu kokemusten kautta. Näin historiaamme on tarjottu uusia näkökulmia, jotka poikkeavat perinteisestä "virallisesta" historiankirjoituksesta.

Haapala tunnetaan kansainvälisesti suuntautuneena, laajasti verkottuneena ja rohkeana tutkijana.

Haapala on myös julkaissut useita teoksia Tampereen historiasta.

Tässä kaikki apurahan saaneet:

Mari Aaltonen ja työryhmä. Lempäälä. Muistisairaiden ihmisten ja heidän omaistensa arkielämää ja hoitoa käsittelevään tutkimukseen. 22 500 euroa.

Petri Alanko (Jari Raaste). Tampere. Taiteelliseen työskentelyyn eri yhtyeissä sekä näyttelyjen ja keikkojen järjestämiseen. 2 500 euroa.

Kalpana Bastola. Tampere. Suomessa asuvien ulkomaalaistaustaisten naisten raskausdiabetesta ja raskauden aikaista verenpaineen nousua käsittelevään tutkimukseen. 25 000 euroa.

Miina Björninen. Tampere. Metabolisten tautien tutkimukseen tarkoitetun poikkijuovaisen lihaskudosmallin kehittämistä käsittelevään väitöksen jälkeiseen tutkimukseen. 30 000 euroa.

Karoliina Blackburn. Tampere. Satutätinä ja lukijana työskentelyyn Taysin lasten syöpä- ja veritautien osastolla. 3 000 euroa.

Marko Blomqvist. Tampere. Matematiikan oppimispelin kehittämiseen. 10 000 euroa.

Sebastian Boulter. Tampere. Taiteelliseen työskentelyyn. 2 500 euroa.

Manoj Kumar Choudhary. Tampere. Kardiovaskulaarisen ikääntymisen riskitekijöiden vaikutusta hemodynamiikkaan käsittelevään väitöskirjatyöhön. 26 000 euroa.

Suchintak Dash. Tampere. Genomin laajojen häiriöiden vaikutuksia välttämättömien geenien dynamiikkaan Escherichia colissa käsittelevään väitöskirjatyöhön. 26 000 euroa.

Pramila Gaudel. Tampere. Ohjausintervention vaikutusta sydänsairaiden potilaiden elintapamuutokseen käsittelevään väitöskirjatyöhön. 26 000 euroa.

Dipa Ghindani. Tampere, Anturisovellusten valoaktivoituja metapintoja käsittelevään väitöskirjatyöhön. 26 000 euroa.

Pasi Hakkio, Jani Ilomäki, Antti Kekola. Kangasala. Maalaiskomedian käsikirjoittamiseen. 12 500

Avi Heikkinen. Tampere. Sarjakuvaromaanin toteuttamiseen. 2 500 euroa.

Maria Heinonen (Maria Stereo). Kangasala. Taiteelliseen työskentelyyn. 26 000 euroa.

Annukka Holster. Tampere. Vauvaiässä sairastetun bronkioliitin jälkeistä

astmasairastuvuutta käsittelevään väitöskirjatyöhön. 7 000 euroa.

Jasmin Honkamäki. Tampere. Lapsuusiän ja aikuisiän astman eroavuuksia

käsittelevään väitöskirjatyöhön. 2 500 euroa.

Jarmo Humalajärvi ja Toni Perttula. Tampere. Lapsille ja vanhuksille suunnatun esityksen valmistamiseen. 5 000 euroa.

Jyrki Ihalainen. Nokia. Kari Aronpuron tuotannon skannaamiseen ja toimittamiseen kootuiksi teoksiksi. 13 000 euroa.

Sauli Iso-Lähteenmäki. Tampere. Taiteelliseen työskentelyyn. 26 000 euroa.

Toni Jokiniitty (Tony de María). Pirkkala. Taiteelliseen työskentelyyn. 2 500 euroa.

Meri Junttila. Viulun hankintaan. 10 000 euroa.

Tuomas Kaarre. Tampere. Sellon hankintaan. 8 000 euroa.

Mari Hannele Kalamo. Tampere. Perinnöllistä Lynchin syndroomaa käsittelevään väitöskirjatyöhön. 11 000 euroa.

Hannu Kallio. Tampere. Pirkanmaan tyttöpesäpalloa käsittelevän dokumenttielokuvan toteuttamiseen. 2 000 euroa.

Pauli Kallio. Tampere. Lastenkirjan kirjoittamiseen. 7 000 euroa.

Milja Kaunisto. Villecomtal, Ranska. Seksuaalisuuden historiaa käsittelevän romaanisarjan kirjoittamiseen. 9 000 euroa.

Juho Kivistö. Pirkkala, lasten yskänlääkkeiden käyttöä ja anafylaksioiden hoitokäytäntöjä käsittelevään väitöksen jälkeiseen tutkimukseen. 12 500 euroa.

Jussi Koivumäki. Tampere. Perinnöllisten sydänsairauksien tautimekanismeja ja sukupuolieroja käsittelevään väitöksen jälkeiseen tutkimukseen. 30 000 euroa.

Ida Komppa. Tampere. Oboen hankintaan. 10 000 euroa.

Maiju Kopra. Pikku Papun Orkesteri, Kerava. Konserttien järjestämiseen Pirkanmaalla. 9 000 euroa.

Paavo Korpijaakko. Tampere. Tilausteosten säveltämiseen. 13 000 euroa.

Kielo Kärkkäinen. Tampere. Taiteelliseen työskentelyyn. 2 500 euroa.

Sonja Lahtinen. Tampere. Yritysten yhteistyömuotoja kestävän kehityksen edistämisessä käsittelevään väitöksen jälkeiseen tutkimukseen. 17 500 euroa.

Riikka Lenkkeri. Taiteelliseen työskentelyyn. 26 000 euroa.

Kirsi Marie Liimatainen. Tampere. Näytelmäelokuvan käsikirjoittamiseen ja toteuttamiseen. 11 000 euroa.

Iisa Lindström. Tampere. Sarkopenian ennustevaikutusta verisuonipotilailla käsittelevään väitöskirjatyöhön. 6 500 euroa.

Johanna Lonka. Tampere. Taiteelliseen työskentelyyn. 2 500 euroa.

Sanna Majanlahti ja Emilia Pokkinen. Tampere. Iikäihmisille suunnatun esityskiertueen toteuttamiseen. 5 500 euroa.

Saara Marttila. Kangasala. Suoliston mikrobiomin merkitystä terveenä vanhenemiselle käsittelevään väitöksen jälkeiseen tutkimukseen. 30 000 euroa.

Maria Mattila (Mara Balls). Tampere. Äänilevyn ja konserttisarjan toteuttamiseen. 2 500 euroa.

Ella Mettänen. Tampere. Kroonista kipua käsittelevän esityksen valmistamiseen. 13 000 euroa.

Laura Moisio. Tampere. Taiteelliseen työskentelyyn. 7 000 euroa.

Aliyu Musa. Tampere. Yksittäisen solun rna-sekvensointia käsittelevään tutkimukseen. 26 000 euroa.

Karoliina Mäkelä (Karkki Mäkelä). Tampere. Taiteelliseen työskentelyyn. 2 500 euroa.

Sari Mäkelä. Mänttä-Vilppula. Esitystarvikkeiden hankintaan. 2 500 euroa.

Mirja Mäntylä. Katoavaa kartanokulttuuria käsittelevän tietokirjan kirjoittamiseen. 7 000 euroa.

Matti Mörttinen. Pirkkala. Poju Zabludowiczin elämäkerran kirjoittamiseen. 7 000 euroa.

Matilda Neva. Tampere. Piccolon hankintaan. 3 500 euroa.

Pasi Nevalainen ja työryhmä. Pirkkala. Primaarin aldosteronismin diagnostiikan ja hoidon kehittämistä käsittelevään tutkimukseen. 26 000 euroa.

Henna Nieminen. Helsinki. Huilun hankintaan. 10 000 euroa.

Kirsi-Marja Nieminen, Evan Schoombie ja Joel Ala-Lantela. Sastamala. Chagall-musikaalin toteuttamiseen Tyrvään Pappilan Kivinavetassa. 8 000 euroa.

Samuli Nurminen. Tampere. Keliakian suolenulkoisia oireita ja niistä johtuvien komplikaatioiden ehkäisyä käsittelevään väitöskirjatyöhön. 13 000 euroa.

Janika Nättinen. Tampere. Silmäleikkausten komplikaatioriskien ennustamista käsittelevään väitöksen jälkeiseen tutkimukseen. 30 000 euroa.

Hanna Oinonen. Tampere. Taiteelliseen työskentelyyn. 2 500 euroa.

Kalle Oittinen. Tampere. Sävellystilauksiin Paavo Korpijaakolta, Minna

Leinoselta, Roope Mäenpäältä ja Tuomas Turriagolta. 13 000 euroa.

Jaakkojuhani Peltonen. Tampere. Antiikin sodankäynnin sosiokulttuurisia mekanismeja ja sodankäynnin oikeutusta kreikkalais-roomalaisessa maailmassa käsittelevään väitöksen jälkeiseen tutkimukseen. 30 000 euroa.

Anna Pesonen. Tampere. Taiteelliseen työskentelyyn. 2 500 euroa.

Laeticia Petit ja työryhmä. Nokia. Historiallisten kiinalaisten keramiikkaesineiden lasitteiden fotoniikkaa ja lasitaidetta yhdistävään tutkimukseen, tiedettä ja taidetta yhdistävänä suurena hankkeena, 130 000 euroa.

Arto Piispanen ja työryhmä. Tampere. Jazzmuseo-yhtyeen konserttiohjelman valmistamiseen ja konserttien järjestämiseen. 10 000 euroa.

Velimir Pirtola. Kangasala. Kuvataide- ja videonäyttelyn järjestämiseen. 2 000 euroa.

Corentin Poyet. Tampere. Perussuomalaisten vaikutusta poliittiseen päätöksentekoon eduskunnassa käsittelevään väitöksen jälkeiseen tutkimukseen. 30 000 euroa.

Jouni Prittinen ja työryhmä. Tampere. Ihmisiä ja robotteja yhdistävän tanssiteoksen ja siihen liittyvän tutkimuksen toteuttamiseen. 40 000 euroa.

Riikka Puumalainen, Tanjalotta Räikkä ja Anne-Mari Kivimäki. Tampere. Tanssiteoksen valmistamiseen. 13 500 euroa.

Mona Ratalahti. Tampere. Modernia klovneriaa sisältävien taide-elämysten tarjoamiseen hervantalaisten yleishyödyllisten yhteisöjen asiakkaille. 26 000 euroa.

Hannu Riikonen. Tampere. Näyttelyiden järjestämiseen Turussa ja Tampereella. 4 500 euroa.

Landys Roimola. Helsinki. Taiteellisen työskentelyn edellyttämien suojavarusteiden hankkimiseen. 2 000 euroa.

Riitta Ryyti. Suomussalmi. Lihavuuteen ja sen liitännäissairauksiin liittyvää matala-asteista tulehdusta käsittelevään väitöskirjatyöhön. 11 500 euroa.

Janne Räsänen ja työryhmä. Lempäälä. Opetusrobotin hankintaan Taysin veri- ja syöpälasten yksikköön Pirkanmaalla. 4 500 euroa.

Marjo Saarinen. Tampere. Romaanin kirjoittamiseen. 13 000 euroa.

Veera Salmio, Martin Calvino ja Alberto Reza. Tampere. Videonäytösten ja näyttelyiden järjestämiseen. 3 000 euroa.

Matti Salo. Tampere. Taiteelliseen työskentelyyn. 2 500 euroa.

Sami Sippola ja Ville Rauhala. Tampere. Palasina koko nainen -näyttämöteoksen musiikin säveltämiseen ja sovittamiseen. 5 000 euroa.

Lotta Skogster. Tampere. Viulun hankintaan. 6 500 euroa.

Pyry Smolander. Tampere. Musikaalidramatisoinnin kirjoittamiseen. 2 500 euroa.

Vappu Susi. Tampere. Pyöräiltävän roolipelin kehittämistä käsittelevään väitöskirjatyöhön. 26 000 euroa.

Vilja Takalo (Tiitu Takalo). Tampere. Polkupyöräilyn muutosta kaupunkiliikenteessä 1950-luvulta 1970-luvulle käsittelevän sarjakuvateoksen toteuttamiseen. 9 000 euroa.

Tuukka Tuomasjukka. Tampere. Romaniaa käsittelevän esseeteoksen kirjoittamiseen. 3 500 euroa.

Joonas Tuominen. Tampere. Syövän epigeneettisiä säätelijöitä käsittelevään väitöskirjatyöhön. 11 000 euroa.

Sari Tuomisto. Nokia. Suun ja suoliston bakteerien roolia ateroskleroosissa käsittelevään tutkimukseen. 30 000 euroa.

Kati Tuomola. Sastamala. Ravi- ja kenttähevosten kuolaimiin liittyviä suuvaurioita käsittelevään väitöskirjatyöhön. 10 000 euroa.

Ilona Turriago. Tampere. Mestarikursseille osallistumiseen. 2 000 euroa.

Sanna Ulmanen. Pälkäne. Siirtymävaiheessa olevien opiskelijoiden sosiaalisen ja akateemisen hyvinvoinnin kehittymistä käsittelevään väitöksen jälkeiseen tutkimukseen. 15 000 euroa.

Miiro Valle. Tampere. Taiteelliseen työskentelyyn. 2 500 euroa.

Ville-Aleksi Valli. Tampere. Yksityisen turvallisuusalan työtä ja turvallisuuden tuotantoa käsittelevään väitöskirjatyöhön. 26 000 euroa.

Outi Vehka-aho. Tampere. Yhteiskunnallisten yritysten koettua vaikuttavuutta käsittelevään väitöskirjatyöhön. 13 000 euroa.

Meri Westlin. Tampere. Taiteelliseen työskentelyyn. 2 500 euroa.

Jaana Virta. Tampere. Sukupuolen sosiaalista rakentumista käsittelevään väitöskirjatyöhön. 13 000 euroa.

Kalle Virtapohja. Kerava. Meurmanien aikaa Liuksialan kartanossa käsittelevän kirjan kirjoittamiseen. 9 000 euroa.

Meri-Sisko Vuoristo. Tampere. Syöpäpotilaiden toipumista ja elämänlaatua ja niiden yhteyttä syövän uusiutumiseen käsittelevään tutkimukseen. 7 500 euroa.

Yhdistykset ja osuuskunnat

Folk Extreme ry. Tampere. Puhti-duon 20-vuotisjuhlavuoden kuluihin. 5 000 euroa.

Keikyän Perikunta ry. Sastamala. Keikyän riippusillan uudelleenrakentamiseen. 10 000 euroa.

Kulttuuriosuuskunta Pro Orivesi. Orivesi. Kulttuuritapahtumien ja taidenäyttelyiden järjestämiseen ja luovan toiminnan edistämiseen. 20 000 euroa.

Legioonateatteri-yhdistys ry. Tampere. Sosiaalista teatteria käsittelevän oppaan kirjoittamiseen, Yleisrahastosta. 6 000 euroa.

Musiikkia Ruovesi ry. Ruovesi. Monitaiteisen kamarimusiikkifestivaalin järjestämiseen. 8 000 euroa.

Nokia-Seura ry. Nokia. Sukupolvet yhdistävään yhteisölliseen kulttuuriperintötyöhön sekä Nokian tarinoita esittelevän kuvataidenäyttelyn järjestämiseen. 3 000 euroa.

Pirkanmaan Rautatieharrastajien Kerho Pirake ry. Tampere. Tampereen asema-alueen ja Santalahden-Pispalanharjun pienoismallin rakentamiseen. 3 000 euroa.

Sorokoska ry. Tampere. 30-vuotisjuhlavuoden tanssiteosten valmistamiseen ja tapahtumien järjestämiseen. 7 000 euroa.

Tampereen Pianoseura ry. Tampere. Tampereen pianokilpailun 2021 järjestämiseen. 40 000 euroa.

Tampereen Taiteilijaseura ry. Tampere. Työtilatempauksen järjestämiseen Tampereella. 10 000 euroa.

TREenit! ry. Tampere. Esittävien taiteiden ammattilaisille suunnatun työpajasarjan ja kansainvälisen kesätyöpajan järjestämiseen. 5 500 euroa.

Korjaus 8.5.2020 klo 16.21: Korjattu Pertti Haapalan kuvan krediitiksi: Harri Hinkka/Pirkanmaan Kulttuurirahasto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?