Wendi Wu pääsi tutkimaan kiinalaisten rokotteiden turvallisuutta ainutlaatuisella aineistolla - Tiede ja teknologia - Aamulehti

Tampereen yliopistossa tarkastetaan tällä viikolla harvinainen väitöskirja – Wendi Wu pääsi tutkimaan kiinalaisten rokotteiden turvallisuutta ainutlaatuisen aineiston avulla

Tutkimus on ensimmäinen laaja ja systemaattinen arvio Kiinaan 2010 perustetusta kansallisesta rokotteiden haittavaikutusten seurantajärjestelmästä sekä kolmesta Kiinassa valmistetusta rokotteesta. Väitöskirja antaa arvokasta tietoa kiinalaisten rokotteiden turvallisuudesta.

Tämä kuva Wendi Wusta on otettu toukokuussa 2017 Pekingissä, kun hän otti ensimmäisen kerran elämässään osaa joukkuemelontakilpailuun. Kädessä on palkintopysti, sillä Wun joukkue sijoittui tässä runoilija Qu Yuanin kunniaksi järjestettävässä kansanperinnekilpailussa kolmanneksi.

9.9.2019 6:30

Aamulehti

Tampereen yliopistossa tarkastetaan perjantaina poikkeuksellinen väitöskirja. Kiinalainen tohtoriopiskelija Wendi Wu on tutkinut Kiinassa valmistettujen rokotteiden haittavaikutuksia ja niiden kansallista seurantajärjestelmää laajemmin kuin kukaan muu aikaisemmin.

Wendi Wu

Ikä: 38 vuotta

Siviilisääty: Naimisissa. Yksi lapsi, 8-vuotias poika.

Asuu: Pekingissä

Työ: Työskentelee Kiinan tartuntatautivirastossa rokotteiden turvallisuuden edistämisen parissa.

Tampereella: Vietti lukuvuoden 2013-2014 Tampereen yliopiston kansainvälisen epidemiologian ja kansanterveystieteen tohtoriohjelmassa (IPPE).

Väitöskirja: Wendi Wu tutki väitöskirjassaan Kiinassa valmistettujen rokotteiden turvallisuutta. Epidemiologian alaan kuuluva väitöskirja tarkastetaan Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa perjantaina 13.9.2019 klo 12 alkaen. Paikka: Arvo-rakennuksen huone F217. Osoite: Arvo Ylpön katu 34, Tampere.

Kiinaan perustettiin kansallinen rokotusten haittavaikutusten seurantajärjestelmä 2010.

Wu on saanut käyttää tutkimuksessaan seurantajärjestelmässä kerättyä laajaa dataa, ja hänen työnsä on ensimmäinen systemaattinen arvio järjestelmästä.

Tutkimukset tehtiin yhteistyössä Kiinan kansallisen rokotusohjelman ja Tampereen yliopiston kanssa.

– Tieto on ainutlaatuista, sillä seurantajärjestelmä on ainoa koko Kiinan kattava tietolähde, jonka avulla Kiinassa valmistettujen ja käytettyjen rokotteiden turvallisuutta voidaan seurata, Wun väitöskirjatyötä ohjannut Tampereen yliopiston epidemiologian professori Pekka Nuorti sanoo.

– Väitöskirjassa läpi käyty ja analysoitu aineisto on erittäin laaja. Työ on siinä mielessä omassa luokassaan.

Nuorti on Tampereen yliopistossa toimivan kansainvälisen epidemiologian ja kansanterveystieteen tohtoriohjelman eli IPPE:n johtaja.

Turvallisia rokotteita

Wun artikkeliväitöskirjan neljä tutkimusta kuvaavat ja arvioivat seurantajärjestelmän toimintaa sekä kolmea eri tautia vastaan kehitetyn rokotteen turvallisuutta ja haittavaikutuksia.

Sairaudet ovat erittäin vakava hyttysen levittämä trooppinen virusinfektio eli Japanin aivotulehdus, poliovirusinfektio ja hepatiitti B -infektio eli veriteitse tarttuva maksatulehdus.

Tutkimus kertoo, että Kiinan seurantajärjestelmä tuottaa ajantasaista tietoa.

Rokotteet ovat myös turvallisia, sillä kolmen tutkitun rokotteen haittavaikutusten tason ei havaittu poikkeavan muiden maiden tuloksista.

Wun työllä on Nuortin mukaan kansanterveydellistä merkitystä myös Kiinan ulkopuolella, sillä Kiina on yksi maailman suurimmista rokotevalmistajista ja siellä valmistettuja rokotteita on viime vuosina otettu käyttöön yhä kasvavassa määrin myös muissa Aasian maissa.

Kiinassa on 1,3 miljardia asukasta. Joka vuosi syntyy 16 miljoonaa lasta. Kiinassa valmistetaan joka vuosi noin miljardi rokoteannosta.

– Kiina on niin iso tietolähde, että kerätyllä datalla on todellista tilastollista voimaa, ja datan avulla voidaan arvioida rokotusten haittavaikutuksia ja niiden esiintyvyyttä. Näin suuressa järjestelmässä on mahdollista tutkia ja saada tietoa myös rokotteiden harvinaisista sivuvaikutuksista, Nuorti sanoo.

Sauna auttoi koti-ikävään

Aamulehti tavoitti Wendi Wun Pekingistä viime viikolla. Hän oli juuri saanut viisumin Suomeen. Wu odotti innolla matkaansa Tampereelle väitöstilaisuuteen. Suomeen hän matkustaa tiistaina.

Mitkä olivat väitöskirjasi tärkeimmät havainnot Kiinan rokoteturvallisuudesta, Wendi Wu?

Kiinassa ja myös Kiinan ulkopuolella liikkuu joskus huhuja kiinalaisten rokotteiden turvallisuudesta. Siksi halusin tutkia asiaa laajan aineiston avulla. Tutkin kolmea rokotetta. Työni auttaa osoittamaan, että Kiinassa valmistetut rokotteet ovat turvallisia käyttää ja että ihmiset voivat luottaa niihin.

Kuinka tärkeää tämän työn tekeminen sinulle oli?

Olen työskennellyt Kiinan kansallisessa rokotusohjelmassa jo yli kymmenen vuotta. Vastuualueeni on rokoteturvallisuuden edistäminen. Siksi tämä työ on minulle hyvin tärkeä ja sillä on minulle iso merkitys.

Miten päädyit Tampereen yliopiston kansainväliseen IPPE-tohtoriohjelmaan?

Törmäsin IPPE-informaatioon selatessani TEPHINET-verkkosivustoa. Se on 1997 perustettu maailmanlaajuinen kenttäepidemiologian organisaatio, joka välittää tietoa eri puolilla maailmaa järjestettävistä kansanterveyteen liittyvistä koulutuksista.

Vietit Tampereella lukuvuoden 2013-2014. Mitkä olivat suurimmat haasteet täällä opiskelussa ja väitöskirjan tekemisessä sen jälkeen?

Kun tulin Suomeen 2013, se oli ensimmäinen kerta elämässäni, kun asuin yksin muualla kuin kotona. Poikani oli tuolloin 2-vuotias, joten koti-ikävä oli todella kova. Tampereella vietimme paljon aikaa yhdessä muiden tohtorikoulutettavien kanssa, ja meillä oli paljon yhteistä tekemistä. Saunoimme ja pelasimme minigolgia. Se auttoi paljon.

Väitöskirjan tekemisessä suuri haaste oli englannin kieli, ja ennen kaikkea englanniksi kirjoittaminen. Siihen sain paljon apua ohjaajaltani professori Pekka Nuortilta. Siitä suuri kiitos hänelle.

Mitä sinulle jäi erityisesti mieleen Tampereesta ja Suomesta?

Tampere on rauhallinen, turvallinen ja kotoisa kaupunki. Suomalaiset ovat hyvin kohteliaita ja harrastavat paljon liikuntaa, kuten juoksemista ja uimista. Suomessa juodaan paljon kahvia. Minä olin ennen Tampereelle tuloani teenjuoja, mutta nyt haluan juoda ainakin kupillisen kahvia joka päivä. Lumi ja sauna ovat Suomessa ihan parasta. Saunasta tulin suorastaan riippuvaiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: