Tässä on kaikkien aikojen ensimmäinen kuva mustasta aukosta - Tiede ja teknologia - Aamulehti

Tässä on kaikkien aikojen ensimmäinen kuva mustasta aukosta – ”Einstein oli oikeassa jälleen kerran”

Musta aukko on 54 miljoonan valovuoden päässä Maasta.

Kuvassa näkyy varsinaista aukkoa ympäröivä tulirengas.

10.4.2019 16:55 | Päivitetty 10.4.2019 17:39

Tutkijat julkistivat klo 16 alkaneessa tiedotustilaisuudessa kaikkien aikojen ensimmäisen kuvan mustasta aukosta. Kuvassa on galaksin M87 musta aukko. Se on halkaisijaltaan 40 miljardia kilometriä. Musta aukko on suurempi kuin koko oma aurinkokuntamme.

Mustan aukon massa on tutkijoiden mukaan 6,5 miljardia kertaa oman Aurinkomme massa.

– Se on yksi suurimmista mustista aukoista, jonka tiedämme olevan olemassa. Se on varsinainen hirviö, kertoo tutkimuksessa mukana ollut professori Heino Falcke Radboundin yliopistosta Hollannista.

Musta aukko on noin 54 miljoonan valovuoden päässä Maasta.

– Tämä on loistava päivä astrofysiikalle. Näemme jotain, jota ei voi nähdä, sanoi USA:n kansallisen tiedesäätiön johtaja France Cordova.

Einstein oli oikeassa

– Mustat aukot herättävät erittäin monimutkaisia kysymyksiä ajasta, avaruudesta ja itse asiassa koko olemassaolostamme, sanoo University College Londonin professori Ziri Younsi BBC:lle.

– Se mitä me nyt näemme vastaa täysin sitä, mitä teoreettiset mallimme ovat ennustaneet. Näyttää siltä, että Einstein oli oikeassa jälleen kerran.

Professori Heino Falcke julkisti kaikkien aikojen ensimmäisen kuvan mustasta aukosta tiedotustilaisuudessa Brysselissä.

Näemme tapahtumahorisontin

Projekti alkoi kaksi vuotta sitten. Event Horizon Telescope -projektin tutkijoille annettiin tehtäväksi kuvata musta aukko. Tässä tehtävässä on nyt onnistuttu.

Projektissa oli mukana kahdeksan eri observatoriota eri puolilla maailmaa. Näiden ottamat kuvat yhdistettiin ja näin saatiin tarkempi näkemys kohteesta kuin yhdellä teleskoopilla.

Mustat aukot eivät säteile valoa, nimensä mukaisesti. Mustien aukkojen valtava painovoima imee sisäänsä ainetta ympäröivästä avaruudesta eikä painovoimakentästä pääse ulos edes valo.

Mustan aukon viimeinen raja, jonka pystymme havaitsemaan on niin kutsuttu tapahtumahorisontti (event horizon). Se on raja, jolta ei ole paluuta.

Nyt julkistetussa kuvassa näkyy juuri tämä tapahtumahorisontti.

Tiedotustilaisuudet järjestettiin yhtä aikaa Washingtonissa, Brysselissä, Santiagossa, Shanghaissa, Taipeissa ja Tokiossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos