3D-tulostus: Tamkissa Tampereella tehdään silta tulostamalla - Tiede ja teknologia - Aamulehti

Tampereella tulostetaan parhaillaan kokonaista siltaa kesän asuntomessuille – Tulevaisuudessa samalla tekniikalla tulostetaan kokonaisia rakennuksia

Mika Ijas (vas.) ja Juuso Huhtiniemi tarkastelevat sillan kaiteeseen tulevaa 3D-tulostetta Open Labissa Kaupissa.­

12.5.2018 8:09

Tampereen ammattikorkeakoulussa otetaan parhaillaan isoja askeleita kohti tulevaisuuden digitaalista tehdasta. Kaupissa sijaitsevassa Open Labissa on aloitettu kokonaisen sillan tulostaminen 3D-menetelmillä.

Biopohjaisesta puumuovikomposiitista koottavan sillan kaikki osat tulostetaan kahdella 3D-tulostimella. Valmista siltaa voi ihastella kesällä Porissa järjestettävillä asuntomessuilla.

Video: Tamkin yliopettaja Mika Ijas kertoo, kuinka silta syntyy

Tamkin projektissa kehitetään menetelmiä isojen kappaleiden 3D-tulostamiseen. Samalla testataan, miten UPM:n kehittämä puupohjainen komposiittimateriaali soveltuu tähän tarkoitukseen.

–Voisin kuvitella, että samankaltaisesta materiaalista voidaan tulevaisuudessa tulostaa monenlaisia kappaleita, vaikka jopa kokonaisia rakennuksia, sanoo projektia Tamkissa vetävä yliopettaja Mika Ijas.

Kävelysillan pituus on pari metriä. Ijäksen mukaan tulevaisuudessa tällaiset muutaman metrin pituiset sillat voidaan tulostaa yhdellä kertaa ilman osien erillistä kokoamista.

Valmis silta on saanut vahvoja vaikutteita koivun lehdestä.­

Siltaprojektilla kerätään tärkeää kokemusta tulevaisuuden digitaalisesta tehtaasta.

–Kaikki 3D-tulostaminen liittyy jollakin tavalla tulevaisuuden digitaalisiin tehtaisiin ja siihen, mitä kaikkea niissä pystytään tulevaisuudessa tekemään. Tämä on yksi askel siihen suuntaan.

Käytössä kaksi tulostinta

Open Labin tiloissa siltaa tehdään kahdella tulostimella.

Tulostimiin syötettävä ohut komposiittinauha on ensin muovattu laboratoriossa rakeisesta rouheesta nauhaksi.

Ennen tulostamista biokomposiittirouheesta muokataan tulostimeen syötettävää ohutta nauhaa.­

Pienemmällä hihnatulostimella tulostetaan pitkiä kappaleita. Sitä on kehitetty yhdessä kangasalalaisen Prenta Oy:n kanssa.

Laboratoriossa vieraillessamme hihnatulostin työstää parhaillaan yhtä sillan kansirakenteessa käytettävistä kansipalkeista.

Lähes kaksimetrinen palkki on kolme senttimetriä paksu.

Yhden palkin tulostamiseen kuluu 40 tuntia, sillä 3D-tulostin kokoaa palkin pituussuunnassa yksi millimetrin paksuinen kerros kerrallaan.

Hihnatulostimessa voidaan tulostaa pitkiä kappaleita. Tässä tulostuu yksi 1 metrin ja 80 senttimetrin pituisista kansipalkeista.­

Sillan kaikkien osien tulostamiseen tarvitaan noin 600 tuntia.

–Tarkoitus on kehittää menetelmää niin, että voimme tulostaa paksumpia kerroksia. Näin tulostusaika lyhenisi, hankkeessa mukana oleva konetekniikan lehtori Juuso Huhtiniemi sanoo.

Tulosteiden sisällä on paljon tyhjää tilaa. Kevään aikana tehtyjä erilaisia koetulosteita on käsitelty kovinkin ottein, jotta on löydetty paras mahdollinen rakenne.­

Lasiseinäisessä huoneessa oleva toinen tulostin on iso ABB:n hitsausrobotti. Siitä on tuunattu isokokoisten ja erikoista muotoilua tarvittavien kappaleiden valmistamiseen soveltuva 3D-tulostin.

Komposiittinauhaa syötetään tulostettavaan kappaleeseen hitsaussuuttimen tilalle vaihdetun tulostussuuttimen kautta.

Tamkissa on kehitetty myös suurikokoinen metallinen lämmitettävä pöytä. Pöydän päällä voidaan tulostaa isoja ja korkeita kappaleita.

–Lämpölevyn avulla varmistetaan se, että kerrokset eivät jäähdy liian nopeasti ja tarttuvat toisiinsa tukevasti. Lämmön avulla estetään myös muodonmuutoksia, Huhtiniemi sanoo.

Isokokoiset ja erikoisen muotoiset tulosteet syntyvät lämmitettävälle erikoispöydälle hitsausrobottiin asennetun tulostussuuttimen läpi kulkevasta nauhasta sulatetuista millimetrin paksuisista kerroksista.­

Tavoitteena kierrätettävä materiaali

Sillan tulostamisessa käytettävän puumuovikomposiittimateriaalin on kehittänyt UPM. Materiaalista 70 prosenttia on perinteistä muovia ja 30 prosenttia puupohjaista biomateriaalia.

–Tavoitteena on, että materiaali olisi kierrätettävää ja että sitä voidaan tarvittaessa muokata uudelleen ja jalostaa toiseen muotoon, Ijas sanoo.

Materiaalia voidaan myös työstää perinteisillä puutyömenetelmillä.

Vaikka siltaprojekti on pitänyt Tamkin ryhmän kiireisenä koko kevään, jatkosuunnitelmat siintävät jo mielessä. Niihin on tarkoitus paneutua kesän jälkeen.

–Aiomme viedä teknologiaa pitemmälle. Mietimme muun muassa sitä, minkälainen olisi seuraava isomman skaalan tulostin. Myös sitä pohdimme, miten saamme nämä kaksi nyt käyttämäämme tulostusmenetelmää yhdistettyä yhdeksi digitaaliseksi tehtaaksi.

Vesa Vanhalakka Twitterissä: @vanhalakka

Silta asuntomessuille

3D-tulostettavaa siltaa on kehitetty Tampereen ammattikorkeakoulun Tamkin Kone- ja tuotantotekniikan koulutusohjelmassa pääasiassa henkilökunnan voimin. Myös opiskelijoita on ollut mukana projektin joissakin vaiheissa.

Yhteistyökumppaneita hankkeessa ovat 3DStep, Suunnittelukide ja Simons Talot.

Sillan materiaalina käytettävän puumuovikomposiitin on kehittänyt UPM. Materiaalista 70 % on perinteistä muovia. 30 % on puupohjaista biomateriaalia.

Sillan valmistamisessa käytetään kahta 3D-tulostinta. Hihnatulostimella tehdään pitkiä kappaleita. Hitsausrobotista 3D-tulostimeksi muokatulla robotilla tehdään isokokoiset ja erikoisen muotoisen kappaleet.

Valmiin sillan pituus on kaksi metriä, leveys 80 senttimetriä ja korkeus 80 senttimetriä. Silta painaa hieman alle 100 kiloa.

Silta on esillä kesällä asuntomessuilla Porissa 6.7.–5.8.2018.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?