Robotit: Lainsäädäntö ei pysy nopeasti etenevän robotiikan mukana - Tiede ja teknologia - Aamulehti

Robotit kehittyvät niin nopeasti, että lainsäädäntö on putoamassa kelkasta: "Väärää kehitystä on kovin vaikea kääntää" – suuri robottikonferenssi ensi viikolla Tampereella

Tampereella järjestettävän suuren robotiikka-alan konferenssin pääorganisaattorin rooli Suomessa on pitänyt Jyrki Latokartanon kiireisenä viime kuukausina.

9.3.2018 18:20

Robotiikka kehittyy tällä hetkellä niin nopeasti, että lainsäädäntö alkaa pian laahata kehityksen jäljessä.

–Tällä hetkellä ollaan siinä ja siinä, että lainsäädäntö pysyy perässä. Jos ala kehittyy niin nopeasti kuin ennustetaan, niin kyllä lainsäädäntö jää pahasti jälkeen, sanoo Suomen robotiikkayhdistyksen puheenjohtaja ja Tampereen teknillisen yliopiston TTY:n teollisuusrobotiikan asiantuntija Jyrki Latokartano.

Mitä nopeammin robottien kyvyt ja ominaisuudet paranevat, sitä enemmän eteen tulee lainsäädännöllisiä ja eettisiä ongelmia.

–Jos joku väärään suuntaan kehitystä vievä tekniikka, toimintamalli tai tapa yleistyy liikaa, väärää kehitystä on kovin vaikea kääntää. Tarvitaan yhteisiä pelisääntöjä.

Jyrki Latokartano

Tampereen teknillisen yliopiston TTY:n Kone- ja tuotantotekniikan laboratorion projektipäällikkö ja teollisuusrobotiikan asiantuntija.

Opettaa teollisuusrobotiikkaa ja vastaa TTY:n Konetalon teollisuusroboteista ja teollisuusrobotiikan hankinnoista. Tukee tutkijoita robottien käytössä ja hankinnassa.

Suomen robotiikkayhdistyksen puheenjohtaja.

Latokartano twiittaa robotiikasta aihetunnisteella @ropoottimiaes

Latokartanolla on viime kuukausina pitänyt kiirettä, sillä hän on järjestänyt yhdessä TTY:n kanssa Tampereella 13. maaliskuuta alkavaa Euroopan suurinta robotiikka-alan konferenssia European Robotics Forumia (ERF2018).

Konferenssi kokoaa Tampere-taloon noin 800 robotiikan asiantuntijaa.

Latokartano on tapahtuman pääorganisaattori Suomessa.

Tapahtumassa keskustellaan Latokartanon mukaan maailmalla nopeasti etenevään robotiikkaan liittyvästä lainsäädännöstä ja eettisistä kysymyksistä.

Robotteja tehtävä todellisiin tarpeisiin

Yksi keskeinen teema Tampereen robottikokouksessa on, että robotin käyttäjän äänen on kuuluttava jo robottien kehitysvaiheessa.

Tämä on myös yksi EU-rahoituksen saamisen keskeisistä edellytyksistä.

–Jos robotteja kehitetään teollisuuteen, niitä kehitetään teollisuuden kanssa. Samaan pyritään palvelurobotiikassa. On tehtävä oikeita keksintöjä ihmisten todellisiin tarpeisiin.

Vesa Vanhalakka Twitterissä: @vanhalakka

ERF-konferenssi

ERF eli European Robotics Forum on Euroopan merkittävin robotiikka-alan tapahtuma. Konferenssi järjestetään kerran vuodessa eri kaupungissa. Ensimmäisen kerran ERF järjestettiin 2010 San Sebastianissa Espanjassa.

Vuoden 2018 konferenssi järjestetään Tampere-talossa 13.-15.3.2018. Tampereella kokoukseen osallistuu noin 800 alan asiantuntijaa.

Tapahtumaa ovat Suomessa organisoineet Suomen robotiikkayhdistys yhdessä Tampereen teknillisen yliopiston TTY:n kanssa.

Konferenssi on maksullinen asiantuntijatapahtuma. Tapahtuma ei ole avoin yleisölle kutsuttuja koululaisryhmiä lukuunottamatta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos