Nämä ovat robotiikan kahdeksan kuuminta trendiä - Tiede ja teknologia - Aamulehti

Yhteistyötä tekeviä, ihmistä auttavia ja robotteja, joiden kanssa voi harrastaa seksiä – Nämä ovat robotiikan kahdeksan trendiä

Robotit ovat vieneet ihmisiltä työpaikkoja, sillä ne jaksavat puurtaa väsymättä liukuhihnalla. Robotiikan kuumin suuntaus tällä hetkellä ovat cobotit eli robotit, jotka tekevät työtä yhdessä ihmisen kanssa.

9.3.2018 21:20

Robotiikka ja robotit kehittyvät maailmalla tällä hetkellä hurjaa vauhtia. Nämä ovat tämän hetken kuumat robotiikan trendit maailmalla

1. Cobotit eli yhteistyörobotit

Yhteistyörobottien eli cobottien suunnittelussa tärkeätä on varmistaa ihmisen turvallisuus. Ihmiseen osuessaan tällainen nopeasti liikkuva teollisuurobotin käsivarsi on hengenvaarallinen.

Perinteinen teollisuusrobotti tekee samaa toistuvaa työtä yötä päivää. Teollisuusrobotti kokoaa ja lajittelee kappaleita, valmistaa suuria sarjoja samaa tuotetta, hitsaa teräsrakenteita tai pakkaa.

Teollisuusrobotiikan kuumin trendi maailmalla ovat tällä hetkellä yhteistyörobotit eli cobotit. Yhteistyörobotti ei korvaa ihmistä. Se tekee työtä yhdessä ihmisen kanssa.

Yhteistyörobottien keskeinen idea on, että robotti tekee sille sopivat toistuvat työt sekä voimaa ja nostamista vaativat raskaat työvaiheet.

Ihminen tekee suurta tarkkuutta tai sorminäppäryyttä vaativat työt, kuten esimerkiksi pehmeiden osien sijoittamisen. Ihminen ratkaisee vastaan tulevat ongelmat ja tekee päätökset, joita robotti ei osaa tehdä.

2. Nostavat, kantavat ja tukevat robotit

Autovalmistaja Ford ottaa käyttöön ajoneuvon alla työskentelevän ihmisen työntekoa helpottavan ulkoisen tukirangan.

Ikääntymisen myötä ihmisen fyysinen kunto heikkenee, mutta osaaminen työssä ei. Robotit voivat helpottaa työuran loppua tekemällä työn raskaan osan, esimerkiksi nostamalla painavat kappaleet. Robotit jaksavat nostaa moninkertaisesti oman painonsa.

Eksoskeletonit ovat robottilaitteita, joita ihminen voi pukea ylleen. Ne ovat ulkoisia tukirankoja, joiden avulla ihminen pystyy nostamaan paljon painavampia kappaleita, mihin hän normaalisti pystyy, tai etenemään nopeammin paikasta toiseen.

Kehitetty on myös eksoskeletoneja, jotka auttavat halvaantunutta ihmistä kävelemään. Kehittyneimpiä eksoskeletoneita ohjataan ihmisen aivoista lähtevien käskyjen avulla.

Yhdysvalloissa sotilaat testaavat jo tekoälyllä varustettuja eksoskeletoneja, joiden avulla voidaan lisätä sotilaan liikkuvuutta ja suorituskykyä.

3. Ammattimainen palvelurobotiikka

Seinäjoen keskussairaalassa robotit kuljettavat jo tarvikkeita paikasta toiseen.

Ammattimaisella palvelurobotiikalla tarkoitetaan valmistavan teollisuuden ulkopuolista robotiikkaa. Ammattimaiset palvelurobotit hoitavat logistiikkaa sisätiloissa, esimerkiksi sairaalassa, varastossa tai tavaratalossa.

Seinäjoen keskussairaalassa on jo käytössä automaattinen kuljetusjärjestelmä. Sairaalassa robotit kuljettavat sairaalatarvikkeita, vuodevaatteita ja muita tavaroita paikasta toiseen.

Kuljetusrobottien avulla on onnistuttu vähentämään liikennettä sairaalan käytävillä, sillä robotit työskentelevät myös öisin ja viikonloppuisin, kun ihmisiä on vähemmän paikalla. Kun robotit tekevät osan ihmisen työstä, ihmiselle pitäisi jäädä enemmän aikaa potilaiden hoitamiseen.

4. Kotona avustavat robotit

Robottipölynimuri auttaa siivoamisessa.

Kehitteillä on paljon myös robotteja, joiden avulla ihminen pystyy elämään pitempään omassa kodissa.

Robotti voi esimerkiksi muistuttaa ikäihmistä ottamaan lääkkeensä ja ruokkimaan kissan. Robotti voi myös kierrellä kodissa ja varmistaa, että kynttilät eivät ole jääneet palamaan tai että liesi ei ole jäänyt päälle. Robotti voi myös auttaa vanhusta siirtymään paikasta toiseen. Myös ihmistä kantavia robotteja kehitetään.

Robotit voivat myös toimia kotiapulaisena ja auttaa esimerkiksi siivoamisessa.

Kotona auttavien robottien kehitystyö on vielä melko alkuvaiheessa, sillä eri ihmiset toimivat eri tavalla erilaisissa tilanteissa.

Jos robotin tehtävä on esimerkiksi kerätä lautasia ja kahvikuppeja, ne eivät ole aina samassa paikassa. Jos juomapullon viereen pöydälle on unohtunut pesuainepullo, robotin on tiedettävä, että se ei kaada juotavaa pesuainepullosta, vaan juomapullosta.

5. Sosiaaliset robotit

Pepper on sosiaalinen robotti.

Kun robotit ovat sillä tasolla, että ne osaavat työskennellä ihmisen kanssa, auttaa ihmistä tai tehdä ihmisen kanssa monenlaisia asiota, entistä tärkeämpää on ottaa huomioon, miten robotti asioita tekee.

Robotti ei saa olla liian konemainen. Sen on osattava ottaa ihminen huomioon ja sen on osattava reagoida ihmisen tunteisiin. Robotit eivät saa olla liian insinöörimäisiä, vaan robotit on suunniteltava ihmisille.

6. Itsestään liikkuvat autonomiset robotit

Robottiauto Marilynin keulassa maailmaa tarkkaillaan muun muassa laserskannereiden, tutkien ja kameroiden avulla.

Navigointimenetelmät, laskenta-algoritmit ja erilaiset havaintolaitteet alkavat jo olla niin kehittyneitä, että erilaisten autonomisten eli ilman kuljettajaa etenevien robottiajoneuvojen kehitystyö on päässyt hyvään vauhtiin.

Robottiautojen lisäksi kehitetään muun muassa autonomisia laivoja, kaivoskoneita ja kuljetuslaitteita.

Esimerkiksi suomalaisissa Ponssen metsäkoneissa ja Sandvikin porajumboissa on paljon robottiteknologiaa, mutta niistä ei puhuta robotteina, vaan työkoneina.

7. Etsintä-, pelastus ja valvontarobotit

Packbot-robotti tutkii Fukushiman ydinvoimalan tuhoja vaurioituneessa reaktorirakennuksessa.

Roboteista voi olla paljon apua erilaisissa etsintä-, pelastus- ja valvontatoimissa.

Esimerkiksi Japanissa Fukushimassa 2011 tapahtuneen vakavan ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen saastunutta reaktorirakennusta tutkittiin robottien avulla.

Pienikokoisten liikkuvien robottien avulla voidaan tutkia esimerkiksi maanjäristyksissä sortuneiden rakennusten raunioita tai sortuneita kaivoksia. Lentävien dronien avulla voidaan etsiä ihmisiä. Robotteja käytetään jo myös vartiointitehtävissä.

8. Seksirobotit

Kaliforniassa toimiva Relbotix valmistaa tekoälyllä varustettuja ihmisen kaltaisia seksirobotteja.

Aikuisviihde on isoa liiketoimintaa. Seksi myy, ja apuvälineille on kysyntää.

Uusinta huutoa seksimarkkinoilla ovat entistä ihmismäisemmät, ihmisen kokoiset robotit, joilla on inhimillisiä piirteitä.

Seksirobotteja kehitetään myös tuntumaan enemmän elävältä ihmiseltä. Sen lisäksi, että robotit "kiihottuvat" ja niiden kanssa voi harrastaa seksiä, robotit osaavat ilmehtiä, imarrella, ja kertoa tarpeen vaatiessa vaikka vitsejä. Niillä on myös persoonallisuus ja muisti. Edistyneimpiin seksirobotteihin istutetaan jo tekoälyä.

Montanan yliopistossa Yhdysvalloissa järjestetään jouluussa 2018 jo alan neljäs kansainvälinen konferenssi: Love and Sex With Robots.

Suomessa äskettäin vieraillut tietokirjailija ja tekoälytutkija David Levy sanoo, että vuonna 2050 seksirobotit ovat arkipäivää. Silloin ne ovat hyväksyttyjä ihmisen kumppaneita.

Vesa Vanhalakka Twitterissä: @vanhalakka

Ei pelkkä algoritmi

Mikä on robotti? Robotti on fyysisessä maailmassa toimiva laite, joka on ainakin osittain autonominen eli se osaa tehdä joitakin asioita itsenäisesti. Pelkkä tietokoneohjelma eli algoritmi ei ole robotti, vaan robotti on tehty materiaaleista. Robottiin voi koskea. Robotti siirtää asioita, kappaleita tai itseään.

Mitä on robotiikka? Kaikki se tiede, tutkimus ja ne komponentit, jotka robottiin liittyvät ja joista robotti kootaan. Robotissa voi olla tietotekniikkaa, ympäristö havainnoivia erilaisia antureita sekä mekaniikkaa ja moottoreita. Kaiken tämän hallitseminen on robotiikkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos