Jääkarhut ovat suuremmassa vaarassa kuin on luultu - Tiede ja teknologia - Aamulehti

Jääkarhujen ahdinko on suurempi kuin on tiedetty – Tutkijat löysivät tekijän, joka yhdessä lämpenevän ilmaston kanssa on tappava yhdistelmä

Jääkarhunaaraiden elämää ja elintoimintoja seurattiin eläinten kaulaan asennetun mittalaiteen avulla. Mukana oli myös videokamera ja gps-paikannin.­

1.2.2018 21:00

Jääkarhujen ahdinko on tähän asti luultua isompi ilmaston lämmetessä ja jääkenttien supistuessa. Syy pahentuneen ahdingon taustalla on, että jääkarhujen aineenvaihdunta toimii nopeammin kuin on luultu. Siksi ne eivät muuttuneissa oloissa löydä itselleen riittävästi ravintoa.

Santa Cruzissa Kalifornian yliopistossa on seurattu jääkarhujen elämää, kuolleisuutta ja populaatioiden kokoa kymmenen vuoden ajan Beaufortinmerellä Alaskan pohjoispuolella.

Seurannassa on käynyt ilmi, että alueen jääkarhukanta on supistunut viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana 40 prosenttia.

–Uudessa tutkimuksessa tunnistettiin mekanismit, jotka ovat populaatioiden supistumisen taustalla. Pääsimme syihin kiinni selvittämällä, kuinka paljon jääkarhu kuluttaa energiaa, kuinka paljon se oikeasti tarvitsee energiaa ja kuinka usein se saa hylkeitä saaliikseen, tutkimusta johtava Anthony Pagano sanoo Kalifornian yliopiston tiedotteessa.

Tutkimuksessa käytettiin apuna jääkärhun elimistössä tapahtuvista toiminnoista ja muutoksista dataa kerääviä kaulapantoja.

–Kun tutkimme jääkarhujen energiantarvetta ja vertasimme sitä siihen, kuinka paljon ne saivat saaliikseen hylkeitä, tunnistimme populaatioiden supistumisen taustalla olevat mekanismit, Pagani sanoo.

Karhut eivät yksinkertaisesti saa itselleen riittävästi ravintoa keväällä, kun on niiden tärkein saalistuskausi. Näin niiden on entistä vaikeampi selvitä muuna aikana vuodesta, kun saalista on niukemmin tarjolla.

Tutkimuksen julkaisi Science.

Jääkarhut liikkuvat saalistaessaan huomattavasti enemmän kuin luultiin

Tutkimuksessa tarkkailtiin yhdeksää pennutonta naarasjääkarhua huhtikuussa kolmena vuotena 2013–2016. Kukin tarkkailujakso kesti 8–12 vuorokautta.

Kaulaan kiinnitetyn pannan avulla seurattiin karhujen käyttäytymistä, metsästysonnea ja aineenvaihduntaa.

Pannan mittalaitteet kertoivat, missä karhut liikkuivat, kuinka paljon ne liikkuivat ja kuinka paljon ne toimissaan kuluttivat energiaa. Mittalaitteessa oli myös videokamera ja gps-paikannin.

Tutkimus paljasti, että jääkarhun aineenvaihdunta toimii keskimäärin 50 prosenttia nopeammin kuin niiden aineenvaihdunnan on aiemmin laskeuttu toimivan.

Yhdeksästä karhusta viiden paino laski, koska ne eivät saaneet riittävästi saalista eivätkä energiaa.

–Tämä tapahtui huhtikuun ja heinäkuun välisenä aikana, kun jääkarhujen pitää saalistaa suurin osa ravinnostaan, jotta elimistöön kertyisi riittävä määrä rasvaa, jonka avulla ne selviävät seuraavaan kevääseen, sanoo Pagano.

Tutkimus kertoi myös, että jääkarhut liikkuvat saalistaessaan huomattavasti enemmän kuin luultiin liikkuvan.

–Meille selvisi, että jääkarhut tarvitsevat paljon enemmän energiaa kuin olemme ennustaneet. Siksi niiden pitäisi saada paljon enemmän saalista.

Mitä enemmän ilmasto lämpenee, sitä enemmän se vaikuttaa arktisen jääpeitteen määrään.

Mitä vähemmän jäätä on, sitä enemmän jääkarhu joutuu vaeltamaan saalista etsiessään.

Samalla kun jääkarhun on entistä vaikeampi saada saalista, sen on kulutettava enemmän energiaa saaliista saadakseen.

Vesa Vanhalakka Twitterissä: @vanhalakka

Jääkarhut pulassa

Alaskan pohjoispuolella sijaitsevan Beaufortinmeren alueella jääkarhukanta on supistunut viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana 40 prosenttia.

Santa Cruzissa Kalifornian yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin jääkarhupopulaatioiden pienenemisen taustalla olevat mekanismit.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että jääkarhujen aineenvaihdunta toimii nopeammin kuin tähän asti on luultu.

Siksi jääkarhut kuluttavat saalista saadakseen paljon enemmän energiaa kuin ne saavat korvaavaa energiaa pyydystämistään hylkeistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?