Maailmassa teurastetaan yli 60 miljardia eläintä joka vuosi. - Tiede ja teknologia - Aamulehti

"Tämä kertoo ennennäkemättömästä ympäristön hätätilanteesta": Maailmassa teurastetaan yli 60 miljardia eläintä joka vuosi ja määrä kasvaa koko ajan

Lihansyönti lisääntyy maailmassa, kun eri alueet ympäri maailman kehittyvät kohti samankaltaisia lihankulutustapoja.­

7.12.2017 14:25

Maailmassa teurastetaan joka vuosi keskimäärin noin 63 miljardia eläintä. Tämä on yli kymmenen eläintä jokaista maapallon asukasta kohden vuodessa.

Luvut käyvät ilmi Francesca Allievin Turun yliopistoon tekemästä väitöstutkimuksesta, jossa tarkastellaan lihankulutusta maailmanlaajuisesti.

Tutkimus osoittaa, että lihan keskimääräinen kulutus ja teurastettujen eläinten määrä ovat nousussa, sillä eri alueet ympäri maailman kehittyvät kohti samankaltaisia lihankulutustapoja. Samalla elintuotteiden tuottamiseen tarvittava maa-ala maapallolla vähenee.

Tämä ei lupaa hyvää tulevaisuudessa.

Allievin mielestä hänen tekemänsä analyysi kertoo ennennäkemättömästä ympäristön hätätilanteesta.

–Valtioiden hallinnot ovat kykenemättömiä käsittelemään ruokajärjestelmän haasteiden monimutkaisuutta ja kiireellisyyttä. Ruoan ja maatalouden rooli on välttämätön ihmiskunnan eloonjäämisen kannalta: maailmanlaajuinen väestönkasvu yhdistettynä keskiluokan kasvuun ja sen kulutustasoon asettavat kriittistä painetta luonnonvaroille, Allievi sanoo Turun yliopiston torstaina välittämässä tiedotteessa.

Paljon puutteita

Allievi havaitsi yleisesti puutteita lihankulutuksen vähentämisen tutkimisessa ja kestävän ruokavalion edistämisessä.

–Vain harvoissa maissa ravitsemukselliset linjaukset sisältävät tällaisia suosituksia ja usein nämä harvatkin ohjeistukset ovat liian epämääräisiä. Tämä voi jatkossa haitata tietoisuuden lisäämistä aiheesta laajemmin kansalaisten keskuudessa.

Tutkimuksessa Allievi ryhmitteli maailman maat kymmeneen alueeseen sijainnin ja keskimääräisen tulotason mukaan.

Hän tarkasteli naudan, sian ja siipikarjan kulutusta, eläinten tuottamiseen tarvittavaa maan määrää ja asukasta kohden teurastettujen eläinten lukumäärää kuvaavien indikaattoreiden arvoja vuosina 1962–2009.

Arvot kertovat, että lihan kulutus on kasvanut maailmanlaajuisesti 1960-luvulta lähtien. Näin siitäkin huolimatta, että joillakin alueilla lihankulutus on vähentynyt viime vuosikymmenen aikana.

Esimerkiksi Itä-Aasiassa lihankulutus on samaan aikaan kasvanut kymmenkertaisesti.

Francesca Allievin väitöskirja Meat consumption as a wicked problem: evidence from data and policies tarkastetaan Turun yliopistossa torstaina 14.12.2017.

Vesa Vanhalakka Twitterissä: @vanhalakka

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?