Supertulivuori purkautuu maapallolla useammin kuin on luultu - Tiede ja teknologia - Aamulehti

"Supertulivuoret ovat sivilisaatiolle suurempi riski kuin olemme aavistaneet" – Jättitulivuoren purkaus toistuu maapallolla useammin kuin on luultu

Tällä viikolla otsikoissa on ollut suositulla turistisaarella Balilla Indonesiassa tapahtunut tulivuori Agungin purkautuminen.­

1.12.2017 7:48

Geologisia tietokantoja viimeisten 100 000 vuoden ajalta analysoineet brittitutkijat ovat havainneet, että supertulivuoren purkauksia tapahtuu paljon useammin kuin tähän asti on ajateltu. Keskiviikkona julkaistussa tutkimuksessa supertulivuoren purkaus saattaa toistua keskimäärin jopa 17 000 vuoden välein.

Tämä on vain muutama tuhat vuotta pitempi aika kuin on sivilisaation kesto, jos ihmisen nykyaikaiseen sivilisaatioon johtavan kehityksen alun ajankohtana pidetään maanviljelyksen alkamista noin 12 000 vuotta sitten.

–Voi sanoa, että olemme ehkä olleet hieman onnekkaita, kun emme ole joutuneet kokemaan supertulivuoren purkausta, tulivuoritutkimusta Bristolin yliopistossa johtanut tilastomatemaatikko Jonathan Rougier sanoo yliopiston tiedotteessa.

Samaan hengenvetoon Rougier myös toppuuttelee pelkoja uhkaavasta superpurkauksesta: luonto ei ole kellontarkka toistuvien megaluokan geologisten tapahtumien ollessa kyseessä.

–Supertulivuoren purkauksen puuttuminen viimeisten 20 000 vuoden aikana ei tarkoita sitä, että purkaus olisi myöhässä. Luonto ei ole niin säännönmukainen.

Tutkimuksen on julkaissut Earth and Planetary Science Letters.

Valtavia muinaisia kattilalaaksoja

Supertulivuoret ovat valtavia, jopa tuhansien neliökilometrien laajuisia muinaisten tulivuorenpurkausten seurauksena syntyneitä maljamaisia kattilalaaksoja eli kalderoita. Kaldera syntyy, kun vuoren huippu luhistuu rajussa purkauksessa.

Supertulivuoret ovat vuosituhansien kuluessa sulautuneet maastoon. Yhden supertulivuoren alueella voi olla useita mahdollisia purkauskraattereita.

Brittitutkimuksessa superpurkaukseksi luokiteltiin tulivuorenpurkaukset, joiden yhteydessä maankuoresta purkautuvan aineksen määrä on vähintään 1 000 gigatonnia. Se on valtavasti tavaraa.

Yksi gigatonni on miljardi tonnia.

Tuhat gigatonnia on siis hirvittävä määrä tuhkaa, rikkiä ja kaasuja.

Supertulivuoren purkauksen vaikutuksena syntyy maailmanlaajuinen ilmastokatastrofi, joka vastaa suuren asteroidin törmäämistä maapalloon.

Viimeisin supertulivuoren purkaus tapahtui reilut 70 000 vuotta sitten, kun Sumatran saarella sijaitseva Toba purkautui. Purkaus muutti maapallon ilmastoa rajusti ja paljon ihmisiä kuoli.

Sumatran saarella sijaitsevan Toban supertulivuoren kalderan eli kattilalaakson halkaisija on 80 kilometriä. Toba-järvi on maailman suurin vulkaaninen järvi.­

Superpurkaukseen ei tarvitse vielä varautua

Aiemmissa tutkimuksissa supertulivuorten on laskettu purkautuvan 45 000 - 700 000 vuoden välein. Joissakin tutkimuksissa purkausten keskimääräiseksi tapahtumaväliksi on laskettu noin 100 000 vuotta.

Bristolin yliopiston tutkijoiden tilastolliset laskelmat kavensivat haarukkaa merkittävästi: 5 200 - 48 000 vuotta. Tuosta laskettiin keskimääräiseksi purkausväliksi niinkin alhainen kuin 17 000 vuotta.

Jonathan Rougier silti ole kovin huolissaan siitä, että joku maapallolla kytevistä supertulivuroista purkautuisi pian. Hänen mielestään vielä ei ole aika varautua jättipurkaukseen maapallon laajuisen suunnitelman avulla.

Enemmän Rougier olisi huolissaan ajankohtaisemmista tapahtumista, kuten superpurkauksia pienemmistä tulivuoren purkauksista tai maanjäristyksistä, jotka nekin voivat olla todella isoja ja aiheuttaa vahinkoja laajalla alueella.

Ne ovat paljon supertulivuoren purkauksia yleisempiä tapahtumia.

–Niitä tapahtuu paljon useammin ja ne vaikuttavat moniin ihmisiin laajoilla alueilla. Siksi meidän on lisättävä ymmärrystämme vulkaanisista prosesseista. Tähän saamme apua muun muassa kehittämistämme menetelmistä, joiden avulla tietomme menneistä tapahtumista kasvaa.

Vesa Vanhalakka Twitterissä: @vanhalakka

Supertulivuoria

Campi Flegrei: Yhtenä maailman vaarallisimmista supertulivuorista pidetään Napolin alueella italiassa sijaitsevaa Campi Flegreitä. Yli 20 kraatterista koostuva kaldera eli kattilalaakso syntyi 39 000 vuotta sitten, kun tulivuori purkautui.

Yellowstone: Tämä kuuluisan kansallispuiston alla Yhdysvalloissa sijaitseva supertulivuori purkautui viimeksi yli 600 000 vuotta sitten. On arvioitu, että jos Yellowstone purkautuisi nyt, ainakin miljoona ihmistä kuolisi ja Yhdysvaltojen osia saattaisi peittää paikoin jopa metrin paksuinen tuhkakerros.

Toba: Sumatran saarella sijaitsevan Toban kalderan koko on noin 80 kilometriä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?