Tamperelainen Injeq Oy haluaa älyneulan tuotantoon 2017 syksyllä, osakeanti avattiin tiistaina 30.5.2017 - Tiede ja teknologia - Aamulehti

Tampereella kehitetty kudoksia tunnistava älyneula on valmis tuotantoon - erityisesti hyötyvät pienet lapsipotilaat

Injeq Oy:n toimitusjohtajan Kai Kronströmin ja pääinsinöörin Petri Ahosen tavoite on, että Hervannan toimipisteessä älyneulojen valmistus alkaa syksyllä 2017.­

30.5.2017 16:00

Ensimmäiset Tampereella kehitetyt kudoksia tunnistavat älyneulat yritetään saada asiakkaille vuoden 2018 alkupuoliskon aikana. Älyneulan kehittänyt Injeq Oy aloitti tiistaina osakeannin. Annilla haetaan 825 000 euron rahoitusta neulojen tuotannon aloittamiseen Hervannassa ensi syksynä.

Invesdor-palvelussa joukkorahoituksena toteutuva osakeanti päättyy viimeistään ennen juhannusta.

–Meillä on valmis teknologia ja kliinisesti testattu tuote. Olemme valmiita aloittamaan älyneulan tuotannon ensi syksynä. Tavoitteemme on saada myyntilupa ja aloittaa neulojen toimitukset asiakkaille vuoden 2018 ensimmäisen puoliskon aikana, Injeq Oy:n toimitusjohtaja Kai Kronström sanoo.

Kronströmin mukaan älyneula on herättänyt kiinnostusta erityisesti pohjoismaisissa lastensairaaloissa Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Potilastutkimuksia onkin tarkoitus laajentaa vielä tämän vuoden aikana Pohjoismaihin.

Älyneulaa on kokeiltu kliinisissä kokeissa muun muassa lasten spinaali- eli selkäydinpistoksissa Tampereen ja Turun yliopistollisissa sairaaloissa. Nuorin koehenkilö on ollut vain kahden päivän ikäinen.

Spinaalineulalla otetaan näytteitä selkäydinnesteestä esimerkiksi aivokalvontulehduksen varmistamiseksi tai annostellaan lääkeainetta selkäydinnesteeseen syöpähoidossa.

Mitataan kudosten sähköisiä ominaisuuksia

Älyneula koostuu ontosta perusneulasta, jonka sisällä on irrotettava styletti.

Styletti on sähköä johtava metallilanka, joka samalla jäykistää neulaa.

Samalla kun älyneula etenee ihmisessä, neulan kärjessä olevat elektrodit mittaavat neulan kohtaamien kudosten sähköisiä ominaisuuksia. Näin neula tietää koko ajan reaaliajassa, missä kudoksessa sen kärki milloinkin etenee.

Lääkäri voi seurata neulan etenemistä mittalaitteen näytöltä.

Kun neulan kärki saavuttaa määränpäänsä, laite antaa äänimerkin.

Ehkäistään turhaa verenvuotoa

Erityisesti selkärankapistoissa on tärkeätä tietää hyvin tarkkaan, missä neulan kärki on, sillä selkäydinkanava on kapea ja lähistöllä on paljon elintärkeitä hermoja.

Spinaalineulan vieminen oikeaan paikkaan on tarkkaa puuhaa. Lääkäriltä se vaatii kokemusta, tarkkaa kättä ja hyvää näppituntumaa.

Älyneulan yksi etu on, että herkillä alueilla ei tarvitse tehdä turhia ylimääräisiä liikkeitä.

Tämä on tärkeätä erityisesti pienten lasten ja vauvojen kohdalla, sillä heidän kudoksensa ovat aikuisen kudoksia herkempiä ja etäisyydet selkärangan lähistöllä ovat pienempiä kuin aikuisella.

Siksi älyneulan markkinoinnissa ensimmäisen vaiheen kohderyhmä ovat eurooppalaiset lastensairaalat.

Esimerkiksi lasten yleisimmän syöpäsairauden eli ALL-tyypin leukemian hoidossa lääkkeitä annostellaan selkäydin- eli spinaalikanavaan. Pistot aiheuttavat usein verenvuotoa. Valuva veri saattaa edesauttaa syöpäsolujen pääsyä keskushermostoon.

–Jos neulalla aiheutetaan verenvuotoa lapsen selkäydinkanavaan hoitoa annettaessa, laskee se leukemiapotilaan selviämisennustetta, Kronström sanoo.

Älyneulan avulla tarpeettomia kudosvaurioita voidaan välttää.

Lue lisää:

Tämän älykkään laitteen kehittämisessä Tampereella ollaan maailman parhaita.

Kolme kehityspolkua

Lapsille annettavat pistokset ovat älyneulan tuotteistamisen kasvupoluista se ensimmäinen ja tärkein.

Tämän jälkeen vuorossa ovat mahdollisesti aikuisille annettavat älyneulapistokset.

Kolmas mahdollinen kehityslinja ovat muut uudet sovellukset, kuten esimerkiksi näytteiden ottaminen maksasta tai uudet syöpähoidot.

Yksi mielenkiintoinen tulevaisuuden käyttösovellus älyneulalle saattaa Kronströmin mielestä löytyä uusien immunoterapeuttisten syöpähoitojen ja -lääkkeiden joukosta, sillä ne toimitetaan ruiskeena suoraan syöpäkasvaimeen.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat